Börsindex som skrämmer

Det råder oroliga och osäkra tider på börsen. Genom att tolka VIX-index går det att ta tempen på hur sinnesstämningen bland investerarna är för stunden.

2022 har varit ett börsår fyllt av nedgång och nervositet. Så här i halloween-tider passar det därför extra bra att kolla lite närmare på det så kallade “skräckindexet”, mer känt som VIX-index, och vad dess utveckling kan säga om läget på aktiemarknaden.  

VIX-index går egentligen under namnet “Market Volatility Index” och är en reflektion av sekundaktuella på optioner på Chicago Board Options Exchange (CBOE) i USA.  

Optionerna är fokuserade mot S&P 500 och används ofta för att skydda sig mot plötsliga svängningar på det stora USA-indexet.  

Kort sammanfattat: Om många räknar med volatilitet stiger intresset för optioner och då klättrar VIX-index. Det är alltså en temperaturmätare för risksentimentet. Om VIX är högt är det generellt sett ett mer stressat och ovisst läge på börsen.  

LÄS ÄVEN: Optioner och terminer

Om indexet återfinns under 20-strecket är det en lugnare situation. Det är runt den nivån som VIX hållit sig i genomsnitt historiskt sett. 

Men om VIX lyfter mot 30 eller rent ut sagt mot 40 kan det vara läge att vara desto mer vaksam. Det händer inte sällan vid större nyheter/händelser som får eller riskerar att få ordentligt genomslag på börsen.  

I samband med covid 19-pandemins riktiga globala utbrott i mars 2020 gick det att hitta en VIX-nivå på över 50, för att ta ett exempel. 

Just nu, i början av november 2022, håller VIX-index till runt 26 punkter.  

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem