Börsens första månadsutdelare: ”Ska göra aktien attraktiv”

Cibus blir historiskt på Stockholmsbörsen genom att bli först med att dela ut pengar till sina ägare månadsvis. ”Vi vill vara attraktiva för investerarna”, säger fastighetsbolagets vd Sverker Källgården.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2020

Det är inte ovanligt att svenska noterade bolag bjuder på utdelningar som delas upp på åtminstone ett par tillfällen varje år.

Men nu tar Cibus det ett steg längre. Livsmedels-, och detaljhandelsfastighetsbolaget planerar att börja dela ut pengar varje månad i stället för kvartalsvis – med start i september.

– Det här passar vårt kassaflöde väldigt bra. Våra stabila och högkvalitativa hyresgäster ger oss bra förutsättningar. Sedan vill vi så klart göra vår aktie mer attraktiv, säger bolagets vd Sverker Källgården.

Tror du att fler bolag kommer att följa efter er gällande månadsutdelning?

– Det är inte särskilt många som har tänkt som vi ännu. Det finns ett antal fastighetsbolag i USA och Kanada som delar ut pengar varje månad. Vi kommer säkert att få många ögon på oss.

Cibus målsättning är att öka utdelningen med 5 procent per år. Från 0,84 euro till 0,89 blir utfallet för 2019 års räkenskap.

– Det är mer än 5 procent. Det är en stigande trend att växla lön mot utdelning. Om vi kan vara en del på resan för många sparare så är det så klart oerhört roligt, betonar Sverker Källgården.

Beslutet att införa månatlig utdelning klubbades igenom på en extra bolagsstämma den 14 september.

LÄS MER: Så analyserar du ett fastighetsbolag

Växa på hemmaplan

Cibus, vars fullständiga namn är Cibus Nordic Real Estate, äger och förvaltar fastigheter som är inriktade mot detaljhandel och livsmedel. Totalt handlar det om 280 fastigheter, varav 169 finns i Finland och 111 i Sverige.

– Vi har en tydlig strategi. Fastigheterna har en storlek av ”supermarket-klass” och är lite mindre än de riktigt stora fastigheterna inom verksamheterna. Vi tror att det är de mest hållbara storlekarna. Livsmedel har även en begränsad påverkan av utvecklingen inom e-handeln.

Fyra hyresgäster står för 90 procent av Cibus intjäning. Finländska dagligvarujätten Kesko, som Sverker Källgården jämför med Ica Gruppen, detaljhandlarna Tokmanni, S-gruppen och svenska Coop är nyckelpjäserna.

– Det gör att vi står starkt eftersom fastigheterna är uthyrda till trygga, stora bolag på långa kontrakt. Det gör oss möjligheten att vara ett högavkastande bolag. Det är något som vi vill vara.

I Sverige går det att hitta Cibus-ägda fastigheter i de södra delarna av landet. I Finland sträcker sig upptagningsområdet från Kemi i norr till sydkusten med ett fokus på områdena runt Helsingfors, Åbo och Tammerfors.

– Det är i Norden som vi ska vara. Det finns mycket mer att göra i både Sverige och Finland, men vi utesluter heller inte att gå in i Norge eller Danmark om något spännande dyker upp. Vi kommer garanterat att fortsätta att vara aktiva på transaktionsmarknaden, säger Sverker Källgården, som framhåller att Cibus nyligen köpt en 111 fastigheter stor portfölj av Coop och på så sätt tog steget in i Sverige.

MISSA INTE: Fastighetsraketen: ”Ska bli nya folkaktien”

Siktar uppåt

Sverker Källgården betonar att Cibus ambition är att växa med 50 miljoner euro, motsvarande omkring 500 miljoner kronor, i fastighetsvärde per år.

– Bara under de första åtta-nio månaderna av 2020 har vi vuxit mer än så. Samtidigt är vi tydliga med att det här är ett maratonlopp och ingen sprint på kort distans. Vi ska bygga ett riktigt starkt bolag som står sig väl långsiktigt.

Cibus har klättrat omkring 50 procent sedan noteringen på Nasdaq First North i mars 2018. Sverker Källgården understryker att bolaget blickar mot en större lista inom en inte alltför lång tid.

– Vi ska in på huvudlistan på Stockholmsbörsen. Nu är våra fastigheter värda omkring 13 miljarder kronor. Ambitionen är att bolaget ska äga fastigheter värda mellan 15–20 miljarder kronor inom fem år.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktiechefens tre favoriter: ”Jätteintressant – ser bra ut”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem