Bli inte rädd för björnen – ta tjuren vid sparhornen

Du kommer att stöta på både tjuren och björnen under din resa som investerare. Men vad kännetecknar egentligen en tjur- respektive en björnmarknad och går det att tajma sitt sparande efter de olika faserna på börsen? Genom att vara långsiktig, spara jämnt och behålla ett långsiktigt perspektiv skapar du bästa förutsättningarna för att lyckas.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022

Både tjurmarknad och björnmarknad är hämtade från de amerikanska begreppen ”bullmarket” och ”bearmarket”. Förutom att vara den ikoniska Wall Street-tjurens symboliska ursprung är en tjurmarknad en period av uppgång. Där börsen alltså oftast, sett till indexen OMXS30 eller OMXSPI i en svensk kontext, stigit minst 20 procent under en period på två månader. Men ibland används även begreppen också inom en särskild marknad, en viss sektor eller en viss bransch för att beskriva samma kursutveckling. 

En björnmarknad är det precis motsatta. Det är en situation där marknaden gått ner med minst 20 procent under loppet av två månader. Även om varken tjur- eller björnmarknaden innebär en situation där marknaden går ner varje dag är den långsiktiga trenden att den gör det över en längre tid, alltså en negativt gående trendlinje.  

Tjurmarknader och björnmarknader på börsen är ofta ett utslag av den reella ekonomin. När vi i den reella samhällsekonomin är inne i goda perioder kan det visa sig i tjurliknande uppgångar på de finansiella marknaderna. Men kruxet på finansmarknaderna är att det inte behöver vara någon naturlag. 

Vid en värdering av den finansiella marknaden och dess investeringsalternativ räknar man även och värderar framtidens potentiella värden. Som ni kanske förstår får en framtida värdering av ekonomin och en dagsaktuell värdering ibland olika svar. Det innebär att framtida eventuella slag och hot mot den reella ekonomin prisas in på dagens finansmarknader. Det får då effekterna att den ”riktiga” ekonomin och finansmarknaden ibland diffar mot varandra. 

Ett exempel på en sådan effekt kunde vi se under covid-19-pandemin. Då hade den reella ekonomin det tufft och tog mycket stryk, samtidigt som finansmarknaden mer eller mindre tuffade på som om inget hade hänt. Detta som resultat av att smällen av pandemins effekter redan tidigare hade prisats in på börsen – för att sedan återhämta sig. När börsen hade fått smälta tanken på pandemins effekter kunde marknaderna fortsätta upp igen, samtidigt som den reella ekonomin fortsatte att gå sämre. 

LÄS OCKSÅ: Undvik de mentala börsfällorna

Björnen dök upp

Det som är aktuellt med dessa begrepp i dagsläget är att vi tidigt i år hamnade i ett scenario för en björnmarknad. De faktorer som jag i tidigare texter skrivit om som orsaker till börsens turbulens såsom inflation och räntehöjningar kryddas i dag i skrivande stund av den ryska invasionen av Ukraina. En utveckling som inte mottagits väl på index som Stockholmsbörsens OMXS30 och OMXSPI. För att inte tala om den ryska finansmarknaden som när jag skriver detta mer eller mindre har kraschat. 

Vi befinner oss kort sagt i ett finansiellt läge som kantas av en del pessimism och oro inför framtiden. Historiskt sett är det större händelser i omvärlden och i ekonomin som leder fram till längre nedgångar på börsen. Även oljeprisets skenande pris på de globala marknaderna tynger ekonomin. Stigande oljepris är direkt negativt för många företag som använder mycket olja i sina verksamheter. De stigande konsumentpriserna är överlag svåra att överföra på konsumenten då de flesta konsumenter inte gillar att betala ett högre pris än tidigare. Det tar sig då uttryck genom minskade vinstmarginaler. 

Men björnmarknader har historiskt också hängt ihop med kommande uppgångar och rekyler. Brasklappen är bara att det är mer eller mindre omöjligt att veta när skiftet kommer och hur lång perioden av björnmarknad blir. Vid en titt på marknaden under de tuffa åren 2008 och 2009 ser vi ett typiskt exempel på hur det efter regn kommer solsken. 2009 fick vi se ett tydligt exempel på en så kallad V-formad uppgång. En utveckling som startar med en djup nedgång för att när botten väl var nådd stiga kraftigt likt en rekyl. 

Det är för övrigt i samband med starten i dessa vändningar, i rekylens början, som den kraftigaste återhämtningen också sker. Just nu, i slutet av april 2022, är det troligtvis bland annat osäkerheten i krigets utveckling som håller tillbaka marknaderna. Stabiliserar sig krigets utveckling kan marknaden få mer säkerhet om framtiden och därmed påbörja återhämtningen.  

Rekylerna och svårigheterna med att försöka tajma dem gör att det kan vara kostsamt som investerare att försöka vara smartare än marknaden. Tanken på att återta kontrollen över sin portfölj i en dykande aktiemarknaden och därmed sälja av sina innehav under tiden för nedgång kan verka lockande. Men troligen slutar den typen av handlingar ofta med att man riskerar att stå utanför marknaden den dag det vänder. Bättre är då att zooma ut perspektivet med ett långsiktigt tänk, där du fortsätter att kontinuerligt spara med flera års horisont. Oavsett om marknaden rör sig upp eller ned.

MISSA INTE: Bottenfiska säkrare på börsen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem