Billigare klädkonsumtion – gör nytta för miljön

Att investera i nya kläder kan vara oerhört roligt och tillfredställande. Men utgifterna som medföljer kan ofta vara stora. Att tänka på hur du köper kläder gör stor skillnad – både för din plånbok och för miljön.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2022

Ett tips för den som vill spara in några slantar på sin klädkonsumtion är att köpa begagnat. Begagnade kläder är oftast mycket billigare än nya och du kan samtidigt spara in upp mot 97 procent av utsläppen som hade gått åt om du hade köpt nytt. Genom att dessutom sälja kläder via begagnade sidor bidrar du ännu mer till miljön. Second hand, som det även kallas, är också väldigt trendigt.

Det finns i dag en uppsjö av olika företag som erbjuder second hand-kläder och här slänger jag med några tips på vilka aktörer det kan handla om. 

LÄS OCKSÅ: Därför sparar jag hållbart

Sellpy: En webbutik som är störst i Sverige när det kommer till e-handel för second hand. Du kan lätt gå in på deras webbplats och fynda plagg från en mängd kända märken. Dessutom kan du beställa hem den så kallade ”Sellpypåsen” som du kan packa med kläder som du vill sälja. Sellpy fixar sedan hela försäljningsproceduren i utbyte mot en del av värdet på det du säljer. Andelen du får tillbaka är 40 procent på plagg i prisklassen 1–500 kronor och 90 procent på plagg i prisklasser över 500 kronor.

Tradera: Nätauktionsplats som har ungefär sex miljoner besökare i veckan. På Tradera kan du både köpa och sälja kläder – via auktion eller till fasta priser. Skillnaden jämfört med Sellpy är att du själv ansvarar för processen när du säljer kläder. Det gör att du får en procentuell större andel tillbaka till dig själv vid en försäljning. 

Blocket: En annan stor aktör när det kommer till begagnade kläder. På Blocket sker det till skillnad från Tradera inga budgivningar. Där kommer du överens med köparen eller säljaren om priset själv. Något bra med Blocket är att de finns med som mellanhand mellan köparen och säljaren genom konceptet ”Blocketbetalning”. Du identifierar dig med bank-id så att eventuella bedrägerier utesluts. 

Röda Korset: Röda Korset är en internationell humanitär rörelse som hjälper människor som drabbas av kriser och katastrofer runt om i världen. Genom att köpa kläder från någon av Röda Korsets 250 fysiska butiker eller från deras webbshop bidrar du på flera sätt till en bättre värld. Köper du exempelvis en tröja för 350 kronor räcker det till mat i en hel månad för familjer på vissa ställen i världen. Hur bra?! Till Röda Korset kan du också skänka kläder som sedan kan säljas till andra eller doneras till behövande. 

Andra bra ställen där du kan köpa begagnade kläder är: Facebook Marketplace, Erikshjälpen (secondhand.se), Vestaire Collective, Broadway & Sons, Plick, Vinokilo och Afound & Affordable Luxury.

MISSA INTE: Gör sparval som känns rätt – för dig

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter