Betala dig själv först

Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki kom ut 1997 och har sedan dess blivit en slags stapel i litteratur om privatekonomi. För många var boken en första introduktion till att utveckla ett pengasinne. Här delar vi med oss av en favoritprincip.

Den här artikeln framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats. 

I boken får vi följa en pojke vars pappa är hårt arbetande men som aldrig lyckats uppnå finansiell frihet. Pojkens kompis däremot, har en pappa som är på andra sidan av spektrumet. Han är en framgångsrik företagare och investerare. Allt eftersom pojken hänger med sin fattige pappa och den rike pappan försöker de lära honom om pengar. Och en av de bättre lektionerna kommer från den rike pappan. Den lyder: ”Betala dig själv först”. Vi ska försöka förklara den enkla men viktiga och avgörande principen här. Innan vi gör det kan vi nämna att papporna lika gärna kan vara mammor och pojken en flicka. 

Fattig pappa

När den fattige pappan får sin lön från sitt enda jobb går det mesta till hyran, bilen och andra räkningar. Kvar blir lite fickpengar eller ingenting. Den fattige pappan har inga tillgångar utan lever helt enkelt lön-till-lön. 

Rik pappa

Det första den rike pappan gör när han får sin lön är att betala sig själv. Det genom att spara och investera en del av lönen. Han kan fortfarande ha råd med alla utgifter då hans investeringar också genererar pengar för honom. Han har alltså flera inkomstkällor. Dock tog det en tid för den rike pappan att nå hit och han fick leva under sin inkomst ett tag. Men i dag behöver han inte oroa sig. Hans tillgångar genererar pengar åt honom. Detta är tanken med att investera en del av sina pengar.

MISSA INTE: Fyra sätt att palla börsturbulens

Betala dig själv först

Att betala dig själv först är en kraftfull idé som inger disciplin. Den fungerar som en slags automatisk utgiftskontroll. En lär sig att sträcka en hundralapp längre än vanligt. Detta är mycket enkelt och går i dag att sätta upp automatiskt genom automatisk överföring från sitt vanliga konto till ett sparkonto. Det går även att sätta upp automatiska autogiron till dina investeringskonton där dina pengar investeras automatiskt i fonder. Detta gör att du kan investera dina pengar utan att du ens behöver logga in på banken. Det sker automatiskt varje månad. 

För att få fler tips och idéer kan du läsa vår, Ung Privatekonomis, bok ”Få råd med dina drömmar”.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem