Batuhans plan – sprida viktig aktiekunskap till fler: ”Ska slå hål på myten”

Batuhan Yigin saknade att få grundläggande kunskaper i aktier och sparande i skolan. Nu ska han utbilda och ge fler människor möjligheter till en sund privatekonomi. ”Det är en viktig samhällsuppgift”, säger 22-åringen till Dagens Nyheter.

Under 2022 kommer Unga Aktiesparare tillsammans med inte minst Nasdaq Stockholm att genomföra en satsning som går ut på att fler människor och i olika samhällsgrupper ska få möjligheten att skaffa sig de kunskaper som krävs för ett lyckat sparande och en god privatekonomi över tid. 

LÄS ÄVEN: ”Alla borde få chansen att spara i aktier”

Batuhan Yigin är engagerad i Unga Aktiesparare och bidrar till projektet genom att vara ute och föreläsa i olika skolor.

Han upplevde att han inte fick några större kunskaper i privatekonomi och aktiesparande trots att han spenderade sin gymnasietid på ekonomiprogrammet. 

– Det är en utmaning, eftersom det finns en föreställning om att börsen är så svår. Men här har vi en viktig samhällsuppgift, tycker jag, att slå hål på den myten. För att bli en långsiktig sparare behöver man inte ha så mycket förkunskaper. Det handlar bara om att börja, säger Batuhan Yigin till DN. 

Själv fick han upp ögonen för aktiesparande i samband med sitt sista gymnasieår och drog igång sin placerarkarriär kort före covid-19-pandemins utbrott med följande hårda börsfall.

– När man börjar spara tidigt har man också möjligheten att spara långsiktigt. Många säger till mig att de är rädda att förlora allt, men att stå helt utanför börsen med en årlig inflation innebär en värdeminskning på sitt kapital. Dessutom har sparräntor under lång tid legat på noll. 

Den 22-årige stockholmskillen har en särskild ambition med sitt uppdrag.

– Börsen är för alla. Det är huvudbudskapet vi vill nå ut med. Alla ska veta hur man kan påverka sitt eget sparande och sin privata ekonomiska situation, säger Batuhan Yigin till DN.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem