Bästa studentpresenten: Sparande i aktier

Ge din ungdom en bra start på vuxenlivet. Ett medlemskap i Unga Aktiesparare är en perfekt gåva att ge i studentpresent som lägger grunden för en hälsosam ekonomisk framtid. ”Det ger otroligt mycket att börja spara bara lite grann i 19-årsåldern”, säger Unga Aktiesparares marknadschef Jennifer Claesson.

Jennifer Claesson, som själv tog studenten 2012, berättar att hon önskar att hon visste att det räckte med att börja investera små summor som 19-åring för att kunna få sina se pengar växa rejält över tid i stället för att låta alla slantarna ligga på ett vanligt sparkonto och tappa i värde.

– I dag är jag 28 år och det var bara för drygt ett år sedan som jag själv blev medlem i Unga Aktiesparare. Då insåg jag äntligen att ”men för tusan, börsen är ju till för mig också!”, säger hon.

Varför ska man ge bort ett medlemskap i UA till en student?

– För att det  är den bästa starten på ”vuxenlivet” man kan få. Våra studentunika medlemskap är fyllda med kunskap inom aktier och investeringar. De inkluderar bland annat aktieutbildningar, tidningar, böcker, tillgång till över 500 evenemang per år och ett ovärderligt nätverk.

MISSA INTE: Här köper du ditt studentmedlemskap 

Potential till stor positiv effekt

Att dra igång sitt sparande efter avslutad gymnasietid är smart på flera olika sätt. Jennifer Claesson nämner faktorer som att många fortsatt bor hemma och oftast inte har så höga utgifter och att det är vanligt att få sitt första riktigt jobb efter examen. När omkostnaderna inte är så stora finns det ett guldläge att starta byggandet av det som kan bli en förmögenhet på längre sikt.

– När jag själv tog studenten hade jag en enda tanke i huvudet: Att jobba som en tok och tjäna pengar för att kunna resa land och rike. Pengar tjänade jag, men jag brände dem lika snabbt på utlandsresor. Tänk om jag i stället hade insett fördelarna i att månadsspara i aktier för att nå mina långsiktiga drömmar, såsom lägenhetsköp, parallellt med att spara till mina mer kortsiktiga drömmar.

Hur kommer man bäst igång med sitt sparande?  

– Genom att fundera ut och skriva ned sina mål. Studier visar att de som skriver ned sina mål markant ökar sina chanser att nå målen eftersom dessa då blir mer konkreta. Drömmer du om att kunna gå ned i arbetstid, resa jorden runt eller kanske köpa drömhuset? Att spara blir så mycket mer motiverande och roligare när man sparar till sina drömmar.

Jennifer Claesson betonar att den så kallade ränta-på-ränta-effekten skapar oerhört fina förutsättningar för en lyckosam sparresa. Effekten blir extra betydande för en person som inleder sitt investerande i aktier och fonder i unga år.

– Om vi leker med tanken att jag hade fått ett medlemskap i Unga Aktiesparare som studentpresent och sedan investerat 1 000 kronor i månaden fram tills i dag räknat på 8-procentig avkastning, som är börsens historiska genomsnittsutveckling årligen, hade jag alltså suttit här med 155 000 kronor extra. Det hade varit en minst sagt trevlig bonus till en kontantinsats.

Här köper du ditt studentmedlemskap

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter