Att ta ansvar för framtidens sparare

Emma Hedman skriver om den stora betydelsen som Unga Aktiesparares satsning på utbildning i skolan har.

Hela 93 procent av alla gymnasieelever vill lära sig mer om aktier och fonder i skolan, enligt en undersökning av Ung Privatekonomi. 

De unga aktieägarna blir allt fler. Men samtidigt får många inte den nödvändiga kunskapen om långsiktiga investeringar hemifrån. Det är här vi på Unga Aktiesparare (och Ung Privatekonomi) kommer in i bilden. 

Vi är övertygade om att skolan spelar en stor roll i sammanhanget och därför har vi börjat samarbeta med olika skolor på gymnasienivå för att belysa vikten av privatekonomi gemensamt och skapa förutsättningar för alla unga att kunna bygga sig både en trygg och bra buffert och på sikt en förmögenhet. 

Vårt gymnasieprojekt, där vi tillhandahåller material, kurser och verktyg till lärare som sedan kan sprida kunskapen vidare till eleverna, är även med och bidrar till mångfald.

Alla ska få chansen att lära sig grunderna kring hur privatekonomi fungerar och hur det går att lägga upp sitt sparande i aktier, fonder och värdepapper. Det spelar ingen roll hur kunskapsförutsättningarna under uppväxten och på hemmaplan har sett ut. 

Det är klart enklare att gå fel i vad som kan vara en väldigt snårig värld med svårbegripliga termer om man inte förstår hur saker och ting fungerar eller vilka konsekvenser till exempel ett konsumtionslån med egentligen allt annat än förmånliga villkor kan få för plånboken. 

Det går att se att alltför många unga skuldsätter sig väldigt tidigt. I de flesta fallen är det helt i onödan och sätter liksom käppar i hjulen. Det blir en brant och kostsam uppförsbacke som gräver ekonomiska hål.

I stället vill vi att alla ska kunna ta del av, förstå och kunna använda sig av styrkan i ränta-på-ränta-effekten genom att investera sunt, diversifierat och inspirerande.  Det kommer att bli ett fantastiskt resultat sett ur ett långsiktigt perspektiv.

Vi har tagit fram komplett utbildningsmaterial för den privatekonomiska delen som ingår i Samhällskunskap 1b samt en egen 100-poängskurs i ren och skär aktiekunskap. Områden som berörs i den sistnämnda kursen är bland annat årsredovisningar, investeringsstrategier, ESG och företagshändelser.

Naturligtvis står vi inte med en pekpinne och säger exakt hur skolorna ska använda kunskapen vi bistår med i sin undervisning. Vi är flexibla och det är så klart helt okej att sätta sin egen touch på och använda materialet på olika sätt. 

Vi ger bland annat eleverna medlemskap i Unga Aktiesparare och erbjuder gästföreläsningar. Det är ett koncept och inte en specifik kurs som är satt i sten som vi jobbar med.

Gymnasieprojeketet är ännu bara i sin linda, men vi känner redan att vi gör skillnad för ungdomarna. Det finns stor potential att utveckla konceptet vidare. Den riktiga belöningen får vi på UA när vi sprider glädje och inspiration till att spara och investera och sår frön hos framtidens placerare. 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer