Aras Asien

Ara Mustafa är programledare och reporter på EFN. Han har en stor förkärlek till tillväxtmarknader och har investerat direkt i flera av dessa marknader. Vi intervjuade Ara för att höra om hans tankar kring tillväxtmarknader.

Varför har du blivit så intresserad av tillväxtmarknader?

Bland tillväxtmarknaderna finns några länder som just nu genomgår en stark positiv utveckling, det är de jag är intresserad av. Oftast hör man bara om tillväxtländer på nyheterna när något dåligt har skett, men de små förbättringar som sker varje dag uppmärksammas inte.

Det gör att aktier i länderna blir helt förbisedda bland investerare. Men om du är påläst så kommer du ganska snabbt hitta fantastiska kvalitetsbolag till en billig peng. Jag tror inte det kommer vara så för alltid, en dag kommer dessa länder också krylla av investerare som trissar upp värderingarna och då blir det svårare att fortsätta hitta guldkorn. Därför passar jag på att lägger fokus på de tillväxtmarknaderna nu innan alla andra hittar hit.

 

Vad tycker du är det svåraste med att investera på dessa marknader?

Om man ska köpa enskilda aktier i Asien så blir det lätt väldigt ensamt. Att hitta intressanta bolag på andra sidan jorden är svårt, men när du till sist gör det inser du snart att ingen du känner har ens hört talas om det bolaget. Du har ingen att fråga eller bolla idéer med och det är begränsat med information på engelska. Allt hänger på att din egna analys håller och att du inte missat något viktigt.

En annan svårighet är tidsskillnaden och de korta öppettiderna på de asiatiska börserna. Hong Kong-börsen är exempelvis öppen 02:30 – 09:00 svensk tid (de har även lunchstängt mellan 05:00 till 06:00). När jag går upp på morgonen så har jag redan missat nästan hela börsdagen.

 

Har du något favoritland att investera i?

Helt klart Kina! Jag tittar framförallt på den kinesiska tekniksektorn. Där finns det mängder av intressanta bolag som växer snabbt, men som är helt förbisedda av västerländska investerare. Här tror jag många underskattar hur snabbt bolagen gjort sina tekniska framsteg och vilken potential som finns om de fortsätter i samma takt år efter år.

Om man får generalisera så kan man säga att i Europa gillar vi att dela ut vinsten, i USA gör man aktieåterköp av den, i Japan sparar man vinsten i all evighet och i Kina plöjer man ner den i forskning och utveckling. Till viss del handlar detta om att den kinesiska staten vill att landet ska ligga i topp inom teknik och har därför erbjudit generösa subventioner som lockbete till bolagen som satsar på forskning och utveckling. Men det handlar också om en stark innovationsanda som tagit fart extra mycket de senaste åren.

Sedan har landet en bra nivå på utbildningen (i senaste PISA-mätningen kom Kina på första plats) och relativt låga löner vilket gör att man får ut väldigt mycket för pengarna man lägger på forskning och utveckling.

Ett bra exempel är kinesiska restaurangkedjan Haidilao. I oktober 2018 öppnade de (i samarbete med Panasonic) en restaurang som nästan enbart drivs av robotar. Förutom att robotarna förbereder maten, serverar borden och plockar undan efter gäster så kan de skräddarsy matlagningen efter gästernas individuella preferenser. Och snart öppnar Haidilao en till robotdriven restaurang som ska vara ännu bättre. Kort och gott, utvecklingen går snabbt i Kina och vissa företag har en stark innovationsanda, dumt att missa de investeringsmöjligheter som finns i landet.

 

Vilka råd har du till den som vill börja investera i Asien?

Generellt tycker jag man bör undvika indexfonder för Asien och tillväxtmarknader. Indexen är ofta dåligt utformade och där halvstatliga bolag med minimala framtidsutsikter väger tungt. Istället tycker jag man kan köpa aktivt förvaltade Asien- och Tillväxtmarknadsfonder med vettiga förvaltare som historisk kunnat levererat en bra avkastning.

Ett annat alternativ är att köpa asiatiska investmentbolag (egentligen konglomerat om vi ska vara noga) som Tencent och Alibaba. De investerar i sektorer som har megatrender i ryggen t.ex. e-handel, sociala medier, mobila betalningar, elbilar, gaming, molntjänster, e-sport med mera.

Viktigast av allt är att vara långsiktig för det svänger väldigt mycket från dag till dag, att snabbt köpa och sälja aktier i Asien är inget jag rekommenderar. Är man dock långsiktig finns alla möjligheter i världen till att uppnå en fantastisk avkastning.

 

Du öppnade en depå på plats i Vietnam, vad var målet med detta och hur har det gått?

Målet var ganska enkelt, jag behövde en aktiedepå i Vietnam för att kunna köpa aktier där. Det blev ett stort äventyr när jag åkte ner dit för öppna depån men idag har jag både bank och depå i landet.

Än så länge har jag inte köpt aktier i Vietnam. Att hitta bra bolag i landet är ingen lek. Många vietnamesiska bolag har ingen information på engelska och snygga kvartalsrapporter är inget de lägger energi på. Ibland har de till och med kladdat på sina rapporter, scannat de och sen laddat upp på hemsidan.

Men jag vet att det finns kvalitetsbolag i Vietnam och jag kommer köpa aktier i landet de kommande månaderna. Det gäller bara att inte stressa fram något köp, utan vara väl påläst något jag känner att jag börjar bli.

 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem