”Angry Birds löser inte problemen!”

I mars förra året skapade storbanken Nordea stora rubriker när de flyttade huvudkontoret från Sverige till Finland. I sedvanlig ordning stod bolagets dåvarande ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos, i strålkastarljuset. Ett rampljus han fått vänja sig vid under årens lopp.

En enkel Google-sökning på ”Nalle” Wahlroos är allt som krävs för att förstå varför han blivit en av Sveriges mest uppmärksammade finansprofiler i media. Högt upp i träfflistan syns citat som milt sagt stuckit ut i det annars så medietränade finanssverige. Det handlar om uttalanden som att 80 procent av oss människor är idioter och att Wahlroos gärna skulle höja vd-löner om han kunde. Men föreställningarna om en mycket hård och karg företagsledare bryts snabbt när han hälsar välkommen på Nordeas kontor i centrala Stockholm.  

 

– Det finns ett behov av att bygga stereotyper i media och jag har fått vara den bryska finnen. Små överdrifter fungerar bättre än tråkiga datajämförelser. Svensk media tycks vara mer roade av en lite mer hårding eller extrem kapitalist, säger  Wahlroos som ger ett avslappnat intryck under hela intervjun, där han sitter lugnt tillbakalutad i stolen. 

 

Vägen till att bli en av Nordens absolut mäktigaste affärsmän började med en ungdomstid som kommunist. Åsikterna ändrades uppenbarligen med åren och innan han ens passerat 30-årsstrecket hade han en doktorsexamen i nationalekonomi. Efter att ha arbetat som professor i några år gav sig Wahlroos ut i näringslivsdjungeln och resten är, som man säger, historia. 

 

Mest känd är han nog för sin tid som vd för det finska investmentbolaget Sampo. Den posten hade han under åtta av 2000-talets första tio år innan han sedan intog ordförandeposten i styrelsen, en post han har än idag. Han var även styrelseordförande i Sampo-ägda Nordea fram till i år och hade givetvis ett finger med i spelet att banken flyttade huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. Under sitt arbetsliv har Wahlroos hunnit se Nokias uppgång, positionen som världens största mobiltillverkare till dess mer anonyma tillvaro idag. Han menar att Nokias framgång blev lite för stor och att Finland haft svårt att hitta vägen framåt efter bolagets nedgång.

 

Har inte Angry Birds fyllt luckan som Finlands nästa stora export?

– Angry Birds är väldigt skojigt, men problemet är att det inte ger så mycket arbetstillfällen. Dessutom finns många av deras anställda i USA och Sydkorea. Även om det är en framgångssaga så löser det inga problem eftersom det är för låga investeringar, säger Wahlroos som stolt visar på sin iPad hur han klarat samtliga nivåer av spelet som bygger på de färgglada men ack så arga fåglarna.

 

Världen snart en by

Uttrycket ”Management by Perkele”, som ska symbolisera kontrasten mellan det svenska konsensusbestämmandet och det mer raka finländska ledarskapet, har mer eller mindre kommit att personifieras av Wahlroos. Inte minst genom sin tidigare nämnda medieframställning. Dock menar han att de kulturella skillnaderna suddas ut mer och mer.

– Världen håller på att bli en by och den digitala världen gör integrationen snabb. Självklart finns det kulturella skillnader kvar, men inte som förut. 

 

I sitt sommarprat för fem år sen pratade han just om globaliseringen och dess effekter. Då beskrev han hur han tyckte att europeiska unionen har tagit Europa i rätt riktning– något han håller fast vid än idag.

 

– EU har gynnat oss, framförallt genom stabilitet eftersom gamla konflikter inte finns. Det är ett framtidsprojekt vilket är viktigt och bra. Däremot har de ansvariga förstått sina mandat lite fel och folket har sagt att nu får det vara nog, det räcker. Man måste sluta tala om EU som en förbundsstat eftersom det är alldeles för få som vill ha det. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem