Aktievarning på Tiktok: ”Snabbaste sättet att bli fattig”

I en mängd klipp på Tiktok visas häftiga klipp på sportbilar och klipp från en dyr livsstil i samband med aktietips.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

– Det är lätt att bränna sig på börsmarknaden när man följer människor som målar upp den här bilden, säger Mohammed Salih, till SVT.

Han menar att det är positivt att flertalet unga kommer in på börsen och ser fördelarna med ett sparande i aktier men att det visas en skev bild av börsen på sociala medier. Han driver själv Instagram-kontot Mohammeds väg till miljonen och märker att flera hör av sig med funderingar.

– Jag får meddelanden från folk som följt sådana här människor, och sen har tagit risker och bränt sig. De bränner sig så pass tidigt, och kanske aldrig kommer in på börsmarknaden igen.

LÄS MER: Volvo Cars högaktuellt för börsen: ”Styrkebesked”

Han ser även en problematik med att tipsen är anonyma, det kan öppna för marknadsmanipulation.

Om målet är snabba bilar, flashiga båtar eller miljoner på kontot och det ska gå snabbt lever du med en helt annan risk än vid ett långsiktigt sparande.

– Jag brukar säga att det snabbaste sättet att bli fattig är att jaga snabba pengar, säger Mohammed Salih, till SVT.

MISSA INTE: Sparstjärnans succé – blev miljonär ett år i förtid: ”Ska nå mitt nya mål före 35”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem