Aktierna som kan sänkas av Amazon: ”Får det tuffare”

Amazon gör inom kort entré i Sverige. För flera börsnoterade bolag kan e-handelsjättens intåg få stora konsekvenser.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2020

I början av augusti bekräftades det att Amazon kommer att etablera sig på den svenska marknaden i närtid efter flera års spekulationer.

– Det kryper allt närmare och det kommer förstås att påverka en hel del företag. Detaljister får ytterligare en konkurrent som dessutom har god leveranskapacitet och logistik, säger Jonas Olavi, tidigare allokeringschef på Alfred Berg men som nu är oberoende börsexpert.

Amazon grundades av den i dag världens rikaste man Jeff Bezos i Seattle och 1995 publicerades sajten amazon.com. Inledningsvis låg fokus på att sälja böcker, men det dröjde inte länge förrän han började bygga det imperium som 2019 omsatte 280 miljarder dollar och som står på massvis av ben och består av mängder av dotterbolag.

Jonas Olavi konstaterar att det kan bli en helt annan verklighet för stockholmsbörsnoterade e-handelsbolag genom lanseringen av amazon.se – en domän Amazon gör inom kort entré i Sverige. För flera börsnoterade bolag kan e-handelsjättens intåg få stora konsekvenser. som ska ha kostat omkring sex miljoner kronor för bolaget att köpa upp, enligt e-handel.se.

– De kan få det tuffare att nå igenom bruset. Jämför med Zalando som genom mördande marknadsföring har blivit det kanske viktigaste varumärket.

SE ÄVEN: Sparekonomen: Aktierna som hotas av Amazon

Bland de noterade bolagen som är ordentligt fokuserade på handel på nätet återfinns exempel som Boozt, Dustin, Sportamore och Lyko. Ökat fokus på försäljning genom digitala handelsplattformar är dock en trend som går att se inom de flesta branscher, oavsett bolagets ifråga strategi och tankar från första början.

Vilka bolag kan bli vinnare på Amazons ankomst?

– Företag som faktiskt producerar något och som använder sig av Amazons webbsida, exempelvis kläder, husgeråd och produktbolag gentemot konsument, betonar Jonas Olavi.

Sverige blir den sjunde marknaden som Amazon väljer att kliva in på i Europa. Amazon, som inte minst står för en betydande del av shoppingen online i Tyskland, kommer nu att öppna ett lager i Eskilstuna med en logistikpark som är 15 000 kvadratmeter stort. Logistikföretaget Kuehne Nagel kommer att ansvara för det.

”Vi har valt Eskilstuna eftersom det ligger idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm”, skriver Helgi Ingólfsson, Sverigechef för Kuehne Nagel, till SVT.

MISSA INTE: Techexpertens bästa aktier: ”Gått riktigt bra”

Högt värderad

Amazon är ett av fem medverkande bolag i det så kallade techklustret FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google). Aktien har gått oerhört bra och har varit ett viktigt draglok bakom utvecklingen på tekniktunga Nasdaq-index i USA.

Aktien handlas för omkring 3 160 dollar, motsvarande strax under 30 000 svenska kronor, styck i skrivande stund och börsvärdet uppgår till hisnande 1,6 triljoner dollar. Senaste fem åren är Amazon upp nära smått otroliga 900 procent. Jonas Olavi är dock aningen avogt inställd till att den positiva kursutvecklingen ska fortsätta.

– Jag gillar Amazon, men är lite bekymrad nu över den relativt höga volatiliteten i aktien efter uppgången, säger han, och fortsätter:

– Långsiktigt är det en intressant aktie att äga då de har goda möjligheter att leverera hög lönsamhet under många år framöver.

Finns det något särskilt som får dig att tveka?

– Aktien är dyr på nuvarande vinstprognoser och mitt favoritnyckeltal PEG (P/e-talet delat med vinsttillväxten, reds anm) pekar på höga 2,4 för 2021 samt 1,6 för 2022. Så den ljusa framtiden är väl diskonterad för närvarande och jag investerar inga nya pengar i aktien, säger Jonas Olavi.

YTTERLIGARE LÄSNING: Sparekonomen om techsmällen: ”Viktigt att diversifiera”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem