Aktiehandel på gymnasiets skolschema

På Kungsholmens Västra Gymnasium i Stockholm har läraren Fredrik Persson infört aktiehandel på skolschemat som en viktig del av undervisningen i företagsekonomi.

Denna artikel är en annons

Det krävs insikt, tålamod och den rätta strategin för att tjäna pengar på dagens stormiga aktiemarknad. 

Det är de insikterna och kunskaperna som den 33-årige ekonomiläraren Fredrik Persson vill ge sina elever på Kungsholmens Västra Gymnasium i Stockholm.

Han har därför skapat målinriktad undervisning i aktiehandel som en del av ämnet företagsekonomi. Målet är inte att utbilda Sveriges nästa börsspekulanter, utan att öppna elevernas ögon för hur man mer strategiskt kan arbeta med sin aktieportfölj – även när marknaderna är röda och det är svårt för vanliga privata investerare att tjäna pengar. 

– Mitt ämne handlar om att väcka elevernas intresse för aktiemarknaden och visa dem att det finns möjligheter att ta hand som sin egen framtida ekonomi. Jag önskar att det var någon som hade öppnat mina ögon för aktiemarknaden i ung ålder, för det råder ingen tvekan om att eleverna kan skapa en helt annan ekonomisk grund för sig själva om de investerar klokt. De ska veta att även små val kan få stora konsekvenser på lång sikt, säger han. 

Uppgörelse med gambling

Ett centralt inslag i Fredrik Perssons undervisning är onlineplattformen Aktiekampen.se, där klassen under ett och ett halvt år tävlar om vem som kan få pengarna att växa mest. Pengarna är fiktiva, men kurserna är verkliga. 

Plattformen är därmed en sorts sandlåda, där eleverna utan risk kan arbeta med de strategier som de lär sig om i undervisningen. 

– Det är ett verktyg som kan hjälpa eleverna att lära sig att fatta bättre privatekonomiska beslut. Många unga använder aktiemarknaden som en sorts gambling, där man jagar snabba vinster. I mitt ämne lär sig eleverna att aktiemarknaden handlar om långsiktig strategi och samtidigt får de kompetenserna för att göra riktiga aktieanalyser, säger Fredrik Persson.

Växande intresse

Kungsholmens Västra Gymnasium är långt ifrån ensamma om att göra aktiehandel till en del av undervisningen på gymnasienivå. 

Enligt Michael Niels Rasmussen, COO på Aktiekampen.se, börjar aktiehandel komma in på skolschemat på många skolor i hela Norden.

– Detta är en växande trend. Unga – och i synnerhet svenska ungdomar – har ett växande intresse för att bli klokare på aktiehandel och därför är det även positivt att se hur skolorna arbetar in det i undervisningen både på grundskolan och i gymnasiet. Vi hade aldrig trott att vår plattform skulle bli ett pedagogiskt verktyg i den här omfattningen, men vi kan bara konstatera att det har blivit så, säger han. 

Aktiekampen.se har 130 000 användare i hela Norden. Användarna är vanligtvis privata investerare som vill förbättra sina kunskaper. Men en växande andel av användarna kommer direkt från skolorna.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem