5 snabba med Swedbanks  privatekonom Arturo Arques om bostadsmarknaden!

1.Hur skulle du beskriva bostadsmarknaden i Sverige ut just nu?

– Bostadsmarknaden har stabiliserats och vi ser att omsättningen av bostäder ökat och att tiden det tar att göra upp en bostadsaffärer minskar.

 

2. Är det stora skillnader mellan små- och storstäder?

– Ja, priserna är normalt högre i storstäderna. Inte minst i Stockholm och Göteborg.

 

3. Finns det stor risk att vi får se en bostadskrasch de närmsta åren?

– Ingenting kan uteslutas men sannolikheten är låg. Det råder fortfarande bostadsbrist, räntorna är låga och hushållen har under många år haft en god inkomstutveckling. Sanningen är den att många hushåll lägger idag en mindre andel av den disponibla inkomsten på boendet jämfört med för t.ex. fem år sedan. Vårt Boindex, som mäter hushållens köpkraft vid köp av bostad, ser bra ut, generellt sett. Utmaningarna gäller främst Stockholm och Göteborg och då främst för unga och nyskilda.

 

4. Finns det något som borde ändras på bostadsmarknaden (regler, lagar etc)?

– Vi behöver framför allt ett ökat byggande. Förändringar i lagar och regler som stimulerar ett ökat byggande till priser som hushållen kan efterfråga är det som främst behöver komma på plats. Det handlar om skatter och stimulanser som leder till ett ökat sparande.   

 

5.Vad är ditt bästa tips till den som ska köpa bostad?

– Att inte ge upp! Börja spara så tidigt som möjligt och spara regelbundet. Börja med en prisvärd bostad med pendlingsavstånd från city om du bor i en storstad. Ska du köpa en bostadsrätt – läs bostadsrättsföreningens årsredovisning och se till att ha koll på föreningens ekonomi. Ska du köpa ett småhus, slarva inte med den tekniska besiktningen av huset och glöm inte att ta höjd för reparationer och underhåll.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem