Pengar och livet

Hur ser unga idag på sparande och privatekonomi? Tillsammans med Swedbank och Sifo är vi nu stolta över att presentera 2019 års undersökning om unga vuxnas sparande och koll på pengar.

 

För att hjälpa fler unga att få en bättre kontroll över sin privatekonomi så behöver vi första veta hur unga ser på sparande idag. Förra året slog vi oss samman med Swedbank och Sifo för att göra en helt egen undersökning om unga och privatekonomi, nu är vi stolta över att presentera 2019 års undersökning. Här berättar vi lite av vad den visat!

 

  • 82 procent sparar, andelen högre bland kvinnor (84 procent) än män (80 procent). Andelen ökar med åldern.

 

  • Kvinnor sparar oftare än män till en buffert, för att kunna resa samt till studier. Män sparar oftare än kvinnor till pension samt till inget särskilt.

 

  • Knappt två tredjedelar (63 procent) sparar eller skulle välja att spara i fonder och knappt en tredjedel (31 procent) sparar i aktier. Andelen är högre bland män än kvinnor, 68 och 40 procent respektive 56 och 21 procent.

 

  • 55 procent upplever inte att de har tillräcklig kunskap för att spara i aktier. 45 procent tycker att det verkar riskfyllt. Fyra av tio ser aktier som ett långsiktigt sparande med bra avkastning på sikt, men lika många tycker att det verkar svårt och krångligt.

 

Läs 2019 års undersökning i PDF-format här

Läs 2018 års undersökning här

Jobbar du för en tidning och vill prata med oss om det här? Maila henrik.johansson@ungaaktiesparare.se eller ring 08-30 00 35.


Är du en av alla unga som vill lära dig mer om privatekonomi idag?

Välkommen att gå gratis på någon av våra aktiviteter! De flesta är öppna för gäster och våra medlemmar brinner för att svara på frågor, inspirera och hjälpa fler igång med ett sparande. 

Vill du sedan lära dig ännu mer kan du bli medlem hos oss här