FAQ

Svar på vanligt förekommande frågor om Unga Aktiesparare, medlemskapet, adressändring och medlemsavgift.

OBS! På Unga Aktiesparares hemsida måste du begära ett nytt lösenord för att för att logga in första gången.

Hittar du inte det du söker efter? Kontakta oss här!

Medlemskapet: 
Varför ska jag vara medlem i Unga Aktiesparare?
Vi hjälper våra medlemmar att nå sina drömmar genom att spara smart. Som medlem får du utbildningar, events, tidningar, rabatter och mycket mer för att lära dig mer om marknaden och hur du kan tänka när du investerar. Bland våra medlemmar finns allt från nybörjare till de som anser att de har en mycket god kunskap om olika sparformer.
Hur blir jag medlem i Unga Aktiesparare?
Du kan bli medlem här på vår webbplats under "Bli medlem". Det finns också möjlighet att bli medlem på mässor och andra events där vi medverkar under året.
Hur länge gäller ett medlemskap?
Ditt medlemskap varar i 1 år. När medlemskapet börjar löpa ut får du ett erbjudande om att förlänga medlemskapet ett år till.
Var hittar jag mitt medlemsnummer?
Ditt medlemsnummer är åttasiffrigt och finns både under ”mitt konto” på hemsidan, och på baksidan av din medlemstidning Stock Magazine.
Varför kan jag inte begära ett nytt lösenord?
Detta kan bero på flera olika anledningar. Kontakta oss på info@ungaaktiesparare.se så hjälper vi dig. Inkludera ditt medlemsnummer eller personnummer i mailet.
Hur säger jag upp mitt medlemskap?
Eftersom att medlemskapet behöver förnyas årligen kan du endast låta bli att betala medlemsavgiften för kommande period. Då kommer ditt medlemskap automatiskt att avslutas per ditt utträdesdatum.
När får jag mitt medlemssnummer?
Det tar upp till 48 timmar innan du är registrerad i systemet efter godkänd betalning kommit in till Unga Aktiesparare. Efter det är ett medlemsnummer kopplat till ditt medlemskap. I välkomstpaketet som skickas per post bör komma fram inom 1-2 veckor.
Vart är mitt medlemskort?
Unga Aktiesparare avskaffade medlemskorten i juli 2016, du verifierar dig genom att ange ditt namn eller medlemsnummer.
När kommer tidningen?
Tidningen Stock Magazine ges ut 4 gånger per år. Tidningen Aktiespararen ges ut 11 gånger per år, juli-juni omfattas av ett nummer. Som medlem i Unga Aktiesparare har du tillgång till Aktiespararen digitalt.
Det står fel datum när mitt medlemskap ska gå ut?
Eftersom att medlemskapet löper per år så kan du på hemsidan endast se när din nuvarande period går ut. Om du vill dubbelkolla att din betalning är registrerad för nästa period är du välkommen att kontakta oss.
Kan jag vara medlem både hos er och hos Aktiespararna?
Nej, tyvärr inte. Du behöver därför avsluta ett av dina medlemskap. Som medlem i Unga Aktiesparare får du däremot gå på alla Aktiespararnas aktiviteter, samt ta del av deras medlemstidning digitalt helt kostnadsfritt.
Avgift, adressändring och information : 
Vad kostar det att vara medlem?
För dig som är 15-28 år kostar det 299 kronor/år. För dig som är 0-14 år kostar det 49 kronor/år. Medlemstidningarna Stock Magazine och Aktiespararen ingår ej för dig som är 0-14 år. Om du vill prenumerera på Stock Magazine kan du välja att göra det för 179 kronor extra per år. Som medlem i Unga Aktiesparare kan du även köpa till tidningsprenumerationen av Aktiespararen i fysisk form för 100kr/år.
Varför har jag fått en påminnelseavisering?
Om du inte betalar in medlemsavgiften kommer du att få en påminnelse med betalningsavi inom två månader. Betalar du inte denna får du ytterligare en påminnelse cirka en månad senare. Vill du inte fortsätta vara medlem kan du bortse från påminnelserna. Du blir då avregistrerad ur medlemsregistret. Vill du inte vara medlem i förbundet längre och slippa få påminnelseaviseringar meddelar du detta via e-post till info@ungaaktiesparare.se.
Var vänder jag mig med frågor om betalning av medlemsavgiften?
Vid frågor om aviseringar och medlemsavgifter kontaktar du info@ungaaktiesparare.se.
Hur ändrar jag min adress?
Detta gör du enklast genom att logga in på hemsidan och sedan går in på "mitt konto". Om detta inte fungerar ber vi dig kontakta oss på info@ungaaktiesparare.se.
Hur lagrar UA mina personuppgifter?
I samband med att du registrerar dig som medlem lagras namn, personnummer, adress, postnummer, postort, telefonnummer, e-postadress. Vi lagrar även uppgifter som du kan uppge vid olika aktiviteter som matallergier. Ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter är att bland annat hantera ansökan om medlemskap, möjliggöra inlogg till Unga Aktiesparares hemsida, marknadsföring i sociala medier, skicka ut nyhetsbrev och hantera organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Givetvis behandlar vi personuppgifterna i enlighet med GDPR.
Hur länge lagrar UA mina personuppgifter?
Personuppgifter behandlas inte längre än nödvändigt med hänsyn till ändamålet dvs så länge du är medlem i Unga Aktiesparare. Vi har dock en bokföringsskyldighet som innebär i vissa fall att personuppgifter kan lagras i 7 år. Information som hanteras i samband med aktiviteter lagras som längst två (2) månader efter avslutad aktivitet. Bilder i sociala medier lagras tills samtycke återkallas.
Kan någon mer komma i kontakt med mina personuppgifter?
Ja. Personuppgifter kan överföras till postleverantörer, IT-tjänsteleverantörer och betaltjänstleverantörer för att kunna fullgöra avtalet med medlemmar. Personal och förtroendevalda (styrelsen) inom Unga Aktiesparare kan även komma i kontakt med det. Eftersom UA delar medlemssystem med Aktiespararna finns chans att personal samt förtroendevalda hos dem kommer i kontakt med personuppgifterna. Unga Aktiesparare säljer aldrig personuppgifter till tredje part eller överföra de till annat land.
Vilka rättigheter har jag?
Som medlem har du möjlighet att få samlad information om de personuppgifter UA besitter om dig och få de rättade om de är felaktiga. Du har även rätt att begära begränsad behandling av personuppgifter, återkalla samtycke eller få uppgifter raderade. Om du vill åberopa en rättighet ska ett meddelande skickas till info@ungaaktiesparare.se samt uppge vilken rättighet som åberopas och medlemsnummer.
Hur fungerar det om jag är under 16 år?
Unga Aktiesparare insamlar och lagrar inte avsiktligt personuppgifter gällande personer under 16 år utan en förälders samtycke. Föräldrar uppmanas kontakt Unga Aktiesparare ifall de blir medvetna om att sitt barn har lämnat personuppgifter utan förälderns vetskap.
Varför får jag erbjudanden om att förnya mitt medlemskap när jag redan gjort det?
Om du vet med dig att du betalt för nästa period kan du bortse från utskicken, de är nämligen automatiserade. Om du vill säkerställa att din betalning är registrerad är du välkommen att kontakta oss.