FAQ

Svar på vanligt förekommande frågor om Unga Aktiesparare, medlemskapet, adressändring och medlemsavgift.

OBS! På Unga Aktiesparares nya hemsida måste du begära ett nytt lösenord för att ha möjlighet att logga in. Lösenordet ändras då inte på Aktiespararns hemsida, där kan du använda ditt gamla lösenord. Eller så kan du ändra lösenord på Aktiespararnas hemsida och då ändras lösenordet på bådas hemsidorna.  

Hittar du inte det du söker efter? Kontakta oss här!

Medlemskapet: 
Varför ska jag vara medlem i Unga Aktiesparare?
Vi hjälper våra medlemmar att spara smart. Genom utbildningar, events, tidningar, rabatter och mycket mer får du som medlem lära dig mer om marknaden och hur du investerar. Bland våra medlemmar finns allt från nybörjare till de som anser att de har en mycket god kunskap om olika sparformer.
Hur blir jag medlem i Unga Aktiesparare?
Du kan bli medlem här på vår webbplats. Det finns också möjlighet att bli medlem på mässor och andra events där vi medverkar under året.
Hur länge gäller ett medlemskap?
Ditt medlemskap varar i 1 år. När medlemskapet börjar löpa ut får du en förnyelseavi hemskickad som du betalar om du vill fortsätta vara medlem.
Var hittar jag mitt medlemsnummer?
Ditt medlemsnummer är åttasiffrigt och finns på: - ditt välkomstbrev som du får hem med posten när du blivit registrerad som medlem. - "mitt konto" när du loggat in på webben. - baksidan av din medlemstidning Stock Magazine.
Hur säger jag upp mitt medlemskap?
Vill du inte vara medlem längre kontaktar du: info@ungaaktiesparare.se Meddela ditt ärende, namn och medlemsnummer - alternativt personnummer om du inte har tillgång till medlemsnumret. Medlemsnumret hittar du i inloggat läge på webben, på aviseringar, välkomstpaket och på baksidan av Stock Magazine.
När får jag mitt medlemssnummer?
Det tar upp till 48 timmar innan du är registrerad i systemet efter godkänd betalning kommit in till Unga Aktiesparare. Efter det är ett medlemsnummer kopplat till ditt medlemskap. I välkomstpaketet som skickas per post bör komma fram inom 1-2 veckor.
Vart är mitt medlemskort?
Unga Aktiesparare avskaffade medlemskorten i juli 2016, du verifierar dig genom att ange ditt namn eller medlemsnummer.
Avgift, adressändring och information : 
Vad kostar det att vara medlem?
För dig som är 15-28 år: 299 kronor/år För dig som är 0-14 år: 49 kronor/år Medlemstidningarna Stock Magazine och Aktiespararen ingår ej. Är du 0-14 år och vill prenumerera på Stock Magazine kan du välja att göra det för 179 kronor extra per år.
Varför har jag fått en påminnelseavisering?
Om du inte betalar in medlemsavgiften kommer du att få en påminnelse med betalningsavi inom två månader. Betalar du inte denna får du ytterligare en påminnelse cirka en månad senare. Vill du inte fortsätta vara medlem kan du bortse från påminnelserna. Du blir då avregistrerad ur medlemsregistret. Vill du inte vara medlem i förbundet längre och slippa få påminnelseaviseringar meddelar du detta via e-post till info@ungaaktiesparare.se. Ange din adress och ditt medlemsnummer i mejlet. Medlemsnumret hittar du på ditt medlemskort eller på baksidan av Stock Magazine.
Var vänder jag mig med frågor om betalning av medlemsavgiften?
Vid frågor om aviseringar och medlemsavgifter kontaktar du info@ungaaktiesparare.se .
Hur ändrar jag min adress?
Detta gör du enklast genom att logga in på ungaaktiesparare.se och sedan går in på "Mitt konto". Om detta inte fungerar kontakta info@ungaaktiesparare.se
När kommer tidningen?
Tidningen Aktiespararen ges ut 11 gånger per år, juli-juni omfattas av ett nummer. Du kan som medlem läsa Aktiespararen digitalt. Tidningen Stock Magazine ges ut 4 gånger per år, februari, april, september och december.
Hur lagrar UA mina personuppgifter?
I samband med att du registrerar dig som medlem lagras namn, personnummer, adress, postnummer, postort, telefonnummer, e-postadress. Vi lagrar även uppgifter som du kan uppge vid olika aktiviteter som matallergier. Ändamålet med behandlingen av dina personuppgifter är att bland annat hantera ansökan om medlemskap, möjliggöra inlogg till Unga Aktiesparares hemsida, marknadsföring i sociala medier, skicka ut nyhetsbrev och hantera organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Givetvis behandlar vi personuppgifterna i enlighet med GDPR.
Hur länge lagrar UA mina personuppgifter?
Personuppgifter behandlas inte längre än nödvändigt med hänsyn till ändamålet dvs så länge du är medlem i Unga Aktiesparare. Vi har dock en bokföringsskyldighet som innebär i vissa fall att personuppgifter kan lagras i 7 år. Information som hanteras i samband med aktiviteter lagras som längst två (2) månader efter avslutad aktivitet. Bilder i sociala medier lagras tills samtycke återkallas.
Kan någon mer komma i kontakt med mina personuppgifter?
Ja. Personuppgifter kan överföras till postleverantörer, IT-tjänstteleverantörer och betaltjänstleverantörer för att kunna fullgöra avtalet med medlemmar. Personal och förtroendevalda (styrelsen) inom Unga Aktiesparare kan även komma i kontakt med det. Eftersom UA delar medlemssystem med Aktiespararna finns chans att personal samt förtroendevalda hos dem kommer i kontakt med personuppgifterna. Unga Aktiesparare säljer aldrig personuppgifter till tredje part eller överföra de till annat land.
Vilka rättigheter har jag?
Som medlem har du möjlighet att få samlad information om de personuppgifter UA besitter om dig och få de rättade om de är felaktiga. Du har även rätt att begära begränsad behandling av personuppgifter, återkalla samtycke eller få uppgifter raderade. Om du vill åberopa en rättighet ska ett meddelande skickas till info@ungaaktiesparare.se samt uppge vilken rättighet som åberopas och medlemsnummer.
Hur fungerar det om jag är under 16 år?
Unga Aktiesparare insamlar och lagrar inte avsiktligt personuppgifter gällande personer under 16 år utan en förälders samtycke. Föräldrar uppmanas kontakt Unga Aktiesparare ifall de blir medvetna om att sitt barn har lämnat personuppgifter utan förälderns vetskap.