Kom igång!

I detta avsnittet kommer vi att gå igenom allt du behöver kunna för att komma igång med ditt sparande! Vi kommer gå igenom hur du öppnar ditt första konto för investeringar men även försöka inspirera dig till att kickstarta ditt sparande 

 

Kom igång med ditt sparande

Podd: Kom igång-avsnittet

 

Kom igång med ditt aktie och fondsparande

 

1. Välj bank att spara på.

Här är det viktigt att se över bankernas avgifter, när du sparar i aktier och fonder finns något som heter courtage, courtage är det du betalar när du köper och säljer aktier och fonder. Många nätmäklare idag har rabatt på courtage för unga personer och vi på Unga Aktiesparare kan erbjuda rabatterat courtage hos Nordnet och Aktieinvest som en av våra medlemsförmåner.

 

TIPS! Att ha lönekonto på en bank och sparandet på en annan bank kan ibland vara väldigt förmånligt, se över den möjligheten. Alltså motsatsen mot många tror, om att man ska samla allt på samma bank

 

2. Öppna konto

Ett sparkonto för aktier och fonder ger dig tre alternativ, investeringssparkonto, aktier och fonddepå eller kapitalförsäkring.

Ditt konto får ett kontonummer och det är till de numret du gör dina överföringar av pengar, OBS! bara för att pengarna förs över placeras dom inte i aktier och fonder automatiskt.

 

En av de största skillnaderna är beskattningen. För de flesta personer brukar det vara fördelaktigt med en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto då du inte själv behöver deklarera dina innehav och får en lägre skatt för det enskilda året om du har en årlig avkastning över 1,49% för 2018 eller 1,51% för 2019. Den stora delen med Depåkontot är dock att du inte behöver betala någon skatt alls om du förlorar pengar och har rätt att kvitta vinster och förluster.

 

Månadssparande

Ett sparande som blir av är bästa sparandet. Gör därför baserat på dina personliga sparboxar en automatisk överföring varje månad till ditt sparkonto. Du sätter upp överföringen vi din bank där du får in lönen till ditt kontonummer där du har ditt sparande. Summan kommer då automatisk varje månad att dras från lönekontot.

 

TIPS! Att spara direkt när lönen kommer in (vanligtvis runt den 25e varje månad), din privatekonomiska budget gör dig trygg i att pengarna som finns kvar på lönekontot kommer räcka till utgifterna kommande månaden.
 

Skapa en portfölj

Ett sparkonto med aktier och fonder kallas portfölj. Portföljens samansättning ska ha en bra riskspridning. Vi på Unga Aktiesparare förespråkar att du ska förstå vad du köper. När du väljer aktier och fonder till din portfölj ska du därför utgå ifrån dig själv. Köp inte aktier och fonder baserat på vad kompisar rekommenderar, vad du hör i poddar eller vad du läser om i tidningen så länge du inte förstår vad det bolaget (bolaget ställer ut aktier som du köper) faktiskt gör.

 

Målet ska vara 10-15 aktier i 5-6 olika branscher, något du kan sträva efter att få ihop första år. Första köpet måste därför inte vara 10 olika aktier, du kan börja med en aktie eller tre aktier, du läger själv upp din strategi mot målet att ha 10-15 olika aktier i portföljen. 

 

Håll dig informerad

Det innehav du nu väljer att ha i din portfölj ska du hålla dig informerad om därför är det väldigt viktigt att du förstår vad det är du köper. Att hålla sig informerad om vad som händer runt om i världen kan man göra väldigt enkelt genom poddar, vloggar, bloggar, ekonomiekot, dagens eko och dagstidningar. Du får själv sätta ribban för hur mycket information du väljer att ta in, bolagen själva är också väldigt duktiga på ge information genom kvartalsrapporter, pressmeddelanden och årsredovisningar.

 

Om en nyhet kommer ut om höjd skatt på socker kommer sannolikt bolag som arbetar med råvaran påverkas negativt. Därför kan det vara bra att inte bara läsa bolagens nyheter utan även följa med i nyhetsflödet i stort.

 

Köp aktier och fonder

För att nu göra ditt första köp krävs det att överföring gått över från lönekontot till portföljen. Sen är det bara att välja dina första innehav med ett mål om att första året ha plockat ihop 10-15 aktier i 5-6 olika branscher. Courtaget som din bank tar för att du genomför denna affären dras under samma kväll som du har köpt aktierna. Skatten du betalar på ditt sparande blir en del i din deklaration och något som du därmed betalar i samband med din slutskatt

 

Utveckla ditt sparande

När du väl kommit igång så gäller det att inte tappa intresse och fortsätta utveckla ditt sparintresse och dina kunskaper, du ska spara regelbundet och långsiktigt så det kommer krävas motivation och en hållbar privatekonomiskbudget.

 

Vanliga frågor

 

Tankar med Tove:
Vad är courtage?

Tankar med Tove:
Vad är ett index?