Varför ska vi jobba med att få fler tjejer att bli medlemmar?

 

Det var Kick-off på Unga aktiesparare för ett par veckor sedan och då kom denna fråga upp. Vilket fick mig att fundera.

I förbundet är vi 34% (snart 35%) tjejer och 66% killar. Spekulationerna är många till varför vi är färre tjejer än killar. Här är ett par:

  • Tjejer är inte intresserade av aktier och sparande

  • Tjejer vill inte ta risk

Baserat på dessa antaganden så är det inte ”lönt” att fokusera på att engagera fler tjejer, för att de ändå inte vill vara med. Jag skulle vilja hävda att dessa påståenden är fel.

 

1. Tjejer ÄR intresserade.

Det finns Facebook-grupper som samlar över 150 000 tjejer och kvinnor som vill lära sig mer, och träffa andra med liknande intressen och diskutera just sparande och investeringar. Ex. Tjejer som gillar aktier, Economista – kvinnor som gillar privatekonomi och investeringar, Aktier för nybörjare – tjejer.

Enligt vår undersökning bland tjejmedlemmarna i Region Väst vill 90% lära sig mer om aktier. Läs hela undersökningen här

 

2. Tjejer vill ta risk -  en välberäknad risk

Barbara Stewart som har jobbat i över 20 år med aktieförvaltning, har de senaste åren fokuserat på att göra studier på relationen mellan kvinnor och investeringar. I en av hennes studier med 600 framgångsrika kvinnor, så har hon kommit fram med att kvinnor visst vill ta risk. Risken de tar är en välberäknad risk. De läser på och skaffar sig mycket information innan de tar en risk. Se mer här:

 

Låt oss utgå från att tjejer ÄR intresserade, de ÄR villiga att ta risk och vill lära sig mer. Borde det inte vara lika självklart för tjejer som för killar att bli medlemmar i Unga Aktiesparare och delta på våra event? Medlemsstatistiken visar att det inte är så. För att göra detta arbetet lättare och få ett tydligt syfte för oss som förbund att jobba för denna frågan så kan man ta siffror till hjälp. Vad tjänar vi på att satsa på att öka tjejernas deltagande?

 

Om vi dubblar antalet tjejmedlemmar så blir vi lika många tjejer som killar, och vi har en direkt medlemsökning av ca 3000 medlemmar vilket i sin tur ger en intäkt på 825 000 kr (275kr/medlemskap). Detta är ju en härlig siffra. En härlig siffra som hade gjort mycket för vårt förbund. Men bör vi inte också räkna in de mjuka värdena? Likadant som vi kollar på hur VD på ett börsnoterat företag pratar, eller lyssnar efter vilka företagsvärderingar de besitter, för att göra ett klokt aktieköp – behöver vi inte också kolla vad vi mer kan erbjuda våra medlemmar än ”bara” ett medlemskap?

 

Vad sägs om ett förbund som ska vara välkomnande för alla oavsett bakgrund, könstillhörighet, utbildning, ursprung osv? Där man som person kan utveckla sina investeringskunskaper och träffa andra som har samma intresse. Jag är övertygad om att vi hade sett ännu högre vinster än 3000 medlemmar och 825 000 kr på kontot ifall vi vågar lyfta på locket och utmana vårt arbetssätt. Vi behöver börja med att förstå vad vi ska göra för att locka tjejer som är intresserade. Tjejer som vill bli intresserade. Tjejer som ännu inte har en aning om vad 200kr i månaden på börsen i 20 år kan göra för underverk.

 

... Men vi har redan börjat. Mer om det i nästa veckas blogg!

Under tiden, hör gärna av dig om vad du tycker. Kommentera inlägget!

/Olivia

Projektledare
Olivia Larsson
olivia.larsson@ungaaktiesparare.se