UA rävar: Pingis Hadenius

En gång Ung Aktiesparare alltid Unga Aktiesparare! Vi har intervjuat fem riktiga UA-rävar för att höra vad UA har betytt för dem och hur engagemanget i föreningen har påverkat deras arbetsliv.

Pingis Hadenius är co-founder på Löwengrip (även CEO), Flattered, Econoista, Nordic Tech House och ISPI Holding. Pingis var medlem i UA mellan 1992- 2007.

 

Varför blev du medlem i UA?

Jag började vid 10 års ålder fråga pappa vad aktier var och hur bolag fungerade. Sökte i tonåren upp en bok om aktier och sparande, genom den hittade jag sedan till Unga Aktiesparare. Jag är entreprenör och då finns det inga hinder - vill man hitta något så hittar man det. Som 16 åring fick jag sedan praoa hos min morbror på sportlovet, han var aktiemäklare på HQ och genom det lärde jag mig massor.

Vad är ditt bästa minne från Unga Aktiesparare?

En kombinerad skid- och aktieresa som UA ordnade till Sälen! Sen självklart alla aktiekurser på kvällstid och böckerna man fick rabatt på som medlem, jag läste många av dom och lärde mig där igenom jättemycket. 

Vad lärde du dig genom UA?

Jag kände att Unga Aktiesparare tog mitt aktieintresse på allvar. Det fanns en känsla hos mig innan UA tiden att jag var ganska ensam tjej inom mitt intresse, men hos UA kunde jag bemästra mitt intresse. Man fick på ett bra och pedagogiskt sätt lära sig från grunden och alla typer av människor var välkomna, det kändes inte sådär grabbigt. Alla samlades kring ett delat intresse och det var en häftig känsla! Om jag jämför UA gemenskapen med min tid på Uppsala Universitet och börsrummet där, så kändes börsrummet väldigt grabbig och löjligt.

Har UA bidragit positivt till din karriär?

Jag förstod att ett intresse faktiskt kunde tas på allvar och generera i något bra. Den känslan har jag med mig idag. Under tonåren går man igenom mycket och man saknar livserfarenhet, men hos UA fanns det utrymme för att på allvar utveckla och lära sig mer om ett intresse, och genom det växa och utvecklas.

Håller du kontakten med dina aktiekompisar från UA tiden?

Jag har fortfarande goda vänner som jag umgås med. Självklart springer jag på Günther Mårder i olika sammanhang och vi har alltid UA gemensamt. Men känslan är att man träffar många som varit med inom UA, det är häftigt. Senast här om dagen när vi skrev på pappren för Flattered och Spiltan så skulle Per H Börjesson iväg och föreläsa för UA, så han hade lite bråttom därifrån.

Vad är ditt bästa spartips?

Kom igång! Börja smått och bygg det större, sitt inte och vänta utan ha sparande som en del av din månadsbudget. Mitt största misstag var att följa andras köpråd, gå inte på det. Köp aktier som du själv förstår och väljer. Se också Unga Aktiesparare som en möjlighet att diskutera och få igång ett samtal, man lär sig mycket genom att prata med andra.

Favoritaktie?

Berkshire Hathaway, Estee Lauder, Amazon och NAXS, har fått en bra spridning genom dom.