Tar din ekonomi semester?

Sommaren är för många den bästa tiden på året. Kanske har du äntligen fått den där efterlängtade semestern eller så har du till och med ett långt och härligt sommarlov att se fram emot. Sommaren är full av roliga aktiviteter och självklart vill man vara med på allt, men ofta blir konsekvensen att ekonomin får lida. Har du tänkt igenom hur du hanterar dina pengar i sommar? Eller har din ekonomi gjort som alla andra och tagit semester?

Gör din egen budget

Det är lätt att vara impulsiv på sommaren och kostnaderna kan lätt rusa iväg. Det är därför en bra idé att göra upp en budget. Börja med att räkna ut din ungefärliga inkomst under sommaren och dra sedan bort dina fasta utgifter som du helt enkelt är tvungen att betala. Fundera över om du ska lägga av en bit till sparande (självklart ska du göra det) och dra i så fall även bort den summan. Du vet nu hur mycket din sommar får lov att kosta och det är dags att börja fundera över var du vill spendera pengarna och hur du kan få ut så mycket roligt som möjligt från dina pengar. Jag personligen tycker att det är viktigt att lägga lite extra tid på sin matbudget då det är lätt att det blir mycket restaurangbesök och goda glassar på sommaren, se till att du vet hur mycket du har råd att spendera och håll dig till det!

Ett tips är att lägga undan lite pengar under året i en speciell kassa som du kan ta fram på semestern då man gärna vill unna sig det lilla extra när man är ledig och solen skiner.

Gör smarta val

Det gäller att prioritera vad man lägger sina semesterpengar på, det finns många nöjen som inte kostar så mycket pengar. Själv är jag väldigt intresserad av friluftsliv och kan tycka att en veckas paddling i Dalsland eller en vandringstur i Sveriges vackra natur är något av det absolut bästa man kan göra på sin semester. Och dessutom gratis. Lägg lite tid på att ta reda på vad det finns för aktiviteter i ditt område och kanske gå till biblioteket och låna lite spännande ekonomiböcker att läsa i hängmattan eller på stranden.

Du kanske gör som jag och sommarjobbar största delen av sommaren? Ett tips är att vara extra noga med att ta med dig matlåda till jobbet varje dag så kan du unna dig de där trevliga kvällarna på uteserveringen med dina vänner eller kanske den där goda glassen på glassbaren.

Hoppas ni alla har en rolig och ekonomisk semester!

/Lina