Ska man bygga en fondportfölj själv eller använda en fondrobot?

Är du en av alla människor som vill komma igång med ett sparande i fonder? Då kan fondrobotar eller automatiska överföringar vara något för dig. Jag använder själv en fondrobot för en del av mitt sparande. Automatiska överföringar och investeringar är en av nycklarna till framgång.

 

Ska man bygga en fondportfölj själv eller använda en fondrobot?

Det finns givetvis inget rakt svar på den frågan. Däremot bör du ställa frågan till dig själv; kan jag analysera och välja ut bra fonder själv? Om du känner att du inte har den kunskapen ännu så får du troligen en bättre riskjusterad avkastning genom en bra robotrådgivare.

Fondrobotar och robotrådgivare tar dock ut en mindre utgift som inte får missas i beräkningen. Det finns dock mycket billiga aktörer så det bör inte vara det som avgör ditt val.

 

Vad är en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att investera dina pengar i olika sorters tillgångar digitalt och automatiserat. Generellt sätt så får du svara på frågor om hur mycket risk du är villig att ta, hur mycket du vill spara varje månad och hur lång tidshorisont du har.

Efter det så sätter robotrådgivaren ihop ett portföljförslag åt dig där du får antingen önska ändringar eller godkänna förslaget. Efter det sköter roboten allt, inklusive allokering och byte av fonder när det är dags enligt deras algoritmer.

Fördelar:

 • Hög riskjusterad avkastning

 • Du får en bra viktad portfölj

 • Allt sker 100% automatiskt

Nackdelar: 

 • Det tillkommer en avgift på oftast 0,20-0,50%

 • Du kan inte själv välja vilka fonder du ska ha i portföljen

 

Hur kommer man igång?

 1. För att komma igång så behöver du först välja ut den fondrobot som passar dig bäst. Du kan t.ex. jämföra fondrobotar och robotrådgivare på Fondrobotar.se för att få fram den aktör som passar dig och din situation bäst.

 2. Efter det så öppnar du ett konto hos aktören. Det tar normalt sätt bara ett par minuter och du behöver oftast bara Bank-ID som hjälp.

 3. När du sätter upp ditt konto så kommer du att få besvara frågor som hjälper algoritmen att strömlinjeforma ett sparande efter dina preferenser.

 4. Sista steget i processen är att välja hur mycket du vill investera varje månad och därmed också koppla en automatiskt överföring från ditt, förslagsvis, lönekonto.

 5. Svårare än så är det faktiskt inte att komma igång!

 

Vad är ett automatiskt månadssparande i fonder?

Ett automatiskt månadssparande i fonder är något som du själv sätter upp hos din nätmäklare. Du väljer själv ut vilka fonder som ska ingå i din fondportfölj och hur stor del av månadssparandet som ska placeras i varje fond.

Du får själv vara aktiv och ombalansera portföljen med jämna mellanrum och ett visst intresse rekommenderas om du väljer denna typ av sparande. Jag sparar själv både genom en fondrobot men även i egna fonder som jag har valt ut själv. 

Fördelar:

 • Relativt enkelt att komma igång och få exponering mot börsen

 • Nästan automatiserat när månadssparandet väl är uppsatt och klart

 • Väljer du indexfonder så kan du komma undan med riktigt låga avgifter

Nackdelar:

 • Jag rekommenderar att man har lite intresse att kolla över sina fonder 1-2 gånger per år

 • Ingen automatiserad allokering i din fondportfölj

 

Hur kommer man igång?

 1. För att kunna spara i fonder så behöver du öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos en bank eller nätmäklare. Jag personligen rekommenderar nätmäklare alla dagar i veckan, men för vissa är det bekvämare att använda t.ex. sin storbank då man redan har ett konto där. Investeringssparkonto.se ger dig en bra överblick över olika banker och om ISK passar för dig.

 2. Analysera fonder manuellt och bygg en portfölj innehållande minst fem fonder med olika inriktningar för att sprida risken. Alternativt så kan du använda nätmäklarnas fondportföljgeneratorer för att bygga en portfölj.

 3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande med en summa som du känner dig bekväm med. En bra tumregel är att helst spara 10% av nettolönen långsiktigt. Fungerar det inte för dig så gör du så gott du kan.

 4. Luta dig tillbaka och gör annat som du tycker är kul i livet medans dina pengar sakta men säkert får chansen att arbeta för dig och därmed öka i värde långsiktigt.

 

Varför ska man investera pengar på börsen?

Eftersom du läser den här artikeln så har du förmodligen redan fått upp ögonen för börsen. Om du är nybörjare på börsen så rekommenderar jag den här guiden om hur du kan börja spara i fonder som jag har skrivit på Sparapengar.se. 

Jag började försiktigt med fonder när jag var 18 år och har nu investerat pengar i över 10 år. Tyvärr så började jag inte ordentligt förens jag fyllde 25 år och det ångrar jag stort.

En av grundpelarna för att lyckas med sitt sparande på börsen är att ha tiden på sin sida. Du bör alltid vara långsiktig och det är du enklast genom att komma igång så tidigt som möjligt.

Så mitt tips till dig är följande; öppna ett konto och sätt in en mindre summa pengar och testa dig fram redan idag. Börsen och ränta på ränta effekten kommer att göra underverk för dig och din privatekonomi över tid!

Vem är Anton Gustafsson?

Mitt namn är Anton Gustafsson och jag driver en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se. Jag har varit egenföretagare sen 18 års ålder och investerat på börsen i +10 år. Jag brinner för att utbilda andra till en bättre privatekonomi.

Vill du komma i kontakt med mig så hittar du mig här: