Så var Berkshire Hathaway-stämman

Förra helgen gick ett av världens största årliga investerar-event av staplen - nämligen bolagsstämman för Warren Buffetts och Charlie Mungers bolag Berkshire Hathaway. Unga Aktiesparare rapporterar från stämman.

Förra veckan var det dags för aktievärldens största event, bolagsstämman för Berkshire Hathaway, Warren Buffett och Charlie Mungers investmentbolag. Och i år tilldelades två medlemmar från Unga Aktiesparare, Zino och Daniel, ett stipendium från Sollos Minnesfond och Investment AB Spiltan som innebar att de fick åka med till Warren Buffetts hemstad Omaha, Nebraska.

 

 

Mot Omaha

Resan började med ett flyg till Chicago där vi efter landning påbörjade en 7 timmar lång biltur mot Omaha, med ett första stopp I Dixon, den lilla orten där USA:s tidigare president Ronald Reagan bodde I sin ungdom. Därefter begav det sig mot delstaten Iowas huvudstad Des Moines innan anländandet i Omaha.

En paus för foton utanför Reagans barndomshem där man även låtit resa en staty av honom.

 

 Promenad i Des Moines, där resans första hamburgare konsumerades.

 

Framme i Omaha

Väl i Omaha började vi med att äta middag på Gorat’s Steak House, Warren Buffetts favoritställe. Med start är fortsatte resten av vistelsen i Omaha genom att gå i Buffetts fotspår. Dagen innan stämman samlades ett tjugotal svenskar för att tillsammans i en buss åka och besöka Berkshires huvudkontor, Buffetts hem och även besöka några av Berkshires portföljbolag. Detta följdes upp av ett besök på The Durham Museum, som är en tågstation som har gjorts om till ett museum, där vi fick lära oss om stationens betydelse för Omahas utveckling under 1900-talet. Dagen avslutades med en trevlig middag för alla svenskar.

 

Daniel, David, Claes, Gustav och Zino på Gorat’s Steak House.

 

Zino ståendes utanför Berkshire Hathaways anonyma huvudkontor.

 

Daniel utanför Warren Buffetts hem.

 

Självklart så måste man lyncha svenska bolag när man är utomlands.

 

The main hall i The Durham Museum.

 

Under stämman

Alarmet ringde klockan 04:30 och strax efter 05:00 på morgonen möts vi av en lång kö utanför CenturyLink Center, trots att insläppet börjar klockan 07:00. Totalt så passerar över 40.000 personer för att få komma in och ta del av stämman. Själva innanmätet av byggnaden är uppdelad i två delar, arenan och mässhallen. I arenan får strax under 20.000 personer plats för att få höra Warren Buffett och Charlie Munger besvara frågor. De övriga som inte är på plats i arenan går runt och shoppar i mässhallen, där Berkshires portföljbolag ställer ut och säljer merchandise. Upplägget var som så att Buffett och Munger svarade på frågor mellan ungefär 9-16, med en lunch emellan, följt av den formella bolagsstämman.

 

Klockan 05:30 och kön är redan lång.

 

En bild från Yahoo finance som livestreamade eventet, den vaksamme kan se UA-hoodien i kanten.

 

På plats i arenan, strax under 20.000 av över 40.000 besökare får plats för att se Buffett.

 

Självaste Warren Buffett!

 

Warren Buffett och Charlie Munger påbörjar en sex timmar lång Q&A.

 

Några av de som föreslås ingå i Berkshires styrelse, bland andra Microsoft-grundaren Bill Gates.

 

Daniel är utan tvivel bäst klädd på stämman!

 

 

Chicago

Dagen efter stämman begav vi oss tillbaks till Chicago för att spendera en dag där. Vi åkte med en båt på Chicagofloden för att se den fantastiska arkitekturen i staden. Påväg mot flygplatsen stannade vi i stadsdelen Andersonville, känt för att svenskar bosatte sig där när de emigrerade till USA. Vi strosade runt och gick bland annat förbi ”Svea restaurant” och ”Swedish American Musem”. Roligt nog, medan vi var ute och promenerade överhörde en lokalinvånare oss och kom med ett stort leende fram för att prata svenska.

 

En bild på Chicagofloden.

 

En bild inte långt ifrån hotellet där vi bodde.

 

Stadsdelen Andersonville i Chicago.

 

Ett vattentorn i Andersonville som såg lite bekant ut på något sätt.

 

För att summera har det varit en fantastisk resa som vi nog aldrig kommer att glömma. Att bara få närvara vid ett event av den här storleken, och dessutom få lyssna till två av världens skarpaste investerare. Därefter också dela en hel del aktiesnack under resans gång. Ni förstår nog själva vilken dröm för en ung aktiesparare. Ett stort tack till alla som var en del och gjorde veckan till vad den var!

 

Foto: Daniel Nygren & Zino Engdalen Ricciuti