Populära börssektorn som skakas av stigande räntor

Det har varit många nyheter senaste tiden angående stigande räntor, mestadels relaterat till den 10-åriga amerikanska statsobligationen. En högre ränta skulle medföra lägre värdering av finansiella produkter, högre lånekostnader och en högre riskfri avkastning. Alla tre faktorer sätter press på börsen och inte minst på tillväxtaktier som inom den uppblåsta techsektorn.
Att räntorna går hand i hand med inflationen är inget nytt. I vad som förhoppningsvis är slutet av pandemin har alltmer fokus lagts på inflationsrapporterna. Men trots omfattande stimulanspaket, låga räntor, en återkommande efterfrågan och stigande oljepriser tror jag inte inflationen kommer sticka iväg något nämnvärt. Det ska dock tilläggas att var femte dollar inte existerade för ett år sedan. Om min inflationsgissning stämmer ser vi ut att halta på med samma desperata penningpolitik som föregående decennium och borde därför inte se någon större korrektion på aktiemarknaden den kommande tiden om räntorna skulle stiga en aning.
Såvida inflationsförväntningarna är fortsatt låga kommer de snarare bli självuppfyllande och ett tvåprocentigt inflationsmål kommer bli svårnått. Resultatet kommer bli mer pengar i omlopp och med inga alternativ kommer aktier stiga i värde. Det säger sig självt att det inte är ett hållbart scenario, men så länge optimismen finns kvar borde inte aktiemarknaden kollapsa.
Om vi utgår ifrån att inflationen faktiskt inte stiger något nämnvärt utan som högst tangerar inflationsmålen och centralbanker kan upphöra stödköp av obligationer finns det fler aktörer som kommer kliva in och nyttja minsta lilla ökning i riskfri avkastning. Det är två finansiella sektorer som just nu lider av låg avkastning och det är försäkringsbranschen och pensionsbolagen. Försäkringsbolagen har det så pass tufft att deras affärsmodell behöver revideras och göras om för att överleva den rådande räntemiljön. Skulle någon av marknadsräntorna få för sig att stiga kommer dessa två parter kapitalisera på en sådan möjlighet.
Hälsningar
Harald Wigerstedt
UA Umeå
