Makroanalys Mars

Varje månad ger Harald Wigerstedt från UA Umeå oss en makroanalys på föregående månad.

Mars 2020

 

Det har varit en kaotisk månad med många historiska händelser. Enorma stimulanspaket, sänkta räntor, länder i karantän och kraftiga ras på alla marknader. Det har definitivt satt sin prägel på vårt beteende som för tillfället är ganska bittert och pessimistiskt. Dom flesta jag träffat säger sig vara väldigt trötta på dåliga nyheter och domedagsscenarion, så istället för att lista alla åtgärder för att stimulera ekonomin och handskas med spridandet av viruset som har lätt oss till idag. Så ska vi se vilka möjligheter som nu öppnat upp sig.

 

Om du är långsiktig, strunta i att försöka träffa bottnen. Även om jag tror att bottnen inte är nådd och det väntas tuffa tider framöver så är det ett utmärkt läge att köpa aktier eller fonder allt eftersom. Zooma ut på DOW30 och tolka trenden så kommer du se att dom här händelserna blir till små hack i det långa loppet och att marknaden alltid kommer tillbaka. Dom här rasen hände inte ofta och det är en sällsynt möjlighet att köpa in sig på lägre nivåer. Vid ett försök att träffa bottnen och hoppas på att vinna några ytterligare procent, så löper man stor risk att missa ruset när det vänder. När psykologin och beteendet på marknaden väl vänder kommer det förmodligen gå ganska snabbt, vilket betyder att om du inte prickat bottnen så äts dom där extra procenten upp ganska hastigt.

 

Kvalitetsbolag till bra pris. Som jag skrev i februarianalysen så är effekten av Covid-19 extern och dessvärre kommer vi förmodligen sluta upp i recession efter de kraftiga åtgärder som tagits. Arbetslösheten ökar kraftigt och pmi-index är rekordlågt. Bra bolag, även om de tar stryk eller inte i dessa tider, sjunker i börsvärde. Det ger dig möjligheten att köpa kvalitetsbolag billigt. Egenskaper som bra betalningsförmåga, stabila kassaflöden, låg kapitalbindning och stadig försäljning är viktiga i tuffa tider.

 

Säker hamn bland techjättarna. De stora digital plattformarna, inklusive Alphabet och Facebook, ser ut att stärkas av krisen. Även om efterfrågan är böljande och reklamintäkterna har gått ner så har aktiviteten på Facebooks ”messenger” app stigit med 50% och Amazon planerar att anställa 100 000 för att hålla jämna steg med ökad orderingång. Enligt The Economist ska kassan för Amazon, Alphabet, Appel, Facebook och Microsoft uppgå till 570 miljarder dollar. Om nu efterfrågan skulle försvinna och förväntningarna visar sig vara fel så är en stor kassa ett tryggt kort att sitta på. Dessa bolag väger tungt i index och kan därför förväntas handlas cirka 25% ner just nu. Glöm inte växelkursrisken med utländska bolag. Penningpolitiken är mycket aktiv just nu och forexmarknaden är volatil.

 

Den nuvarande bottnen efter raset studsade precis på toppen av finanskraschen (DAX och OMXS30). Det är nu ett kraftigt motstånd och viktigt för börsens utveckling om vi kommer ner till dom nivåerna igen. Bryter vi igenom den nivån kommer marknaden förmodligen fortsätta ner minst 10%.

 

Hälsningar
Harald Wigerstedt
UA Umeå