Makroanalys Februari

Varje månad ger Harald Wigerstedt från UA Umeå oss en makroanalys på föregående månad.

Februari 2020

 

Corona smällen brakade loss ordentligt i februari. Till slut orkade inte marknaden stå emot och vi har nu ett historiskt börsras. Virusets effekt på ekonomin är extern. Det betyder att den har en inverkan som kommer utifrån och inte definieras inom våra ekonomiska modeller. Det kan vara så att det är i vår fördel för så fort vi har lyckats skaka av oss den externa effekten av covid-19 (Corona) så är vi på bena igen, men det ska tilläggas att tid är den avgörande faktorn i det här fallet.

 

Desto längre tid som produktionen står still eller går på halvfart så kommer företagens kassa att bli allt mindre och deras likvida förmåga att betala kortfristiga lån desto sämre. Vilket kommer resultera i att företagen måste säga upp sin personal. På så sätt kan den externa chocken av covid-19 blir en endogen process, en nedåtgående spiral som slutar upp i en recession. Det är i nuläget endast spekulationer men samtidigt en stor risk att det är här vi slutar upp.

 

En pandemi i sitt tidiga stadie har även en intressant ekonomisk egenskap som kommer bli något att bita i för politiker och centralbanker. Den slår mot utbudssidan. En negativ utbudschock har historiskt sett resulterat i högre priser (lägre utbud, samma efterfrågan) och högre arbetslöshet. Problematiken är att båda effekterna går åt samma håll. Om vi i det här läget stimulerar marknaden med lägre räntor eller expansiv finanspolitik så går förvisso arbetslösheten ned men inflationen som redan är hög, ökar ännu mer.

 

Det andra alternativet är att implementera högre räntor och strypa investeringar i samhället, inflationen kanske då kan kontrolleras men arbetslösheten blir ännu högre. Ett liknande scenario ställdes världen inför när oljan rusade på 1970-talet. Då beslutade man att det var inflationen som var viktigast att fokusera på.

 

FED sänkte räntan kraftigt med 50 punkter ner till 1,00-1,25%. Även Lagarde på ECB säger sig vara villig att sänka räntan även om hennes räntestimulans inte skulle vara lika kraftig. Samma gäller svenska riksbanken som kan komma att behöva gå över till negativa räntor igen. Men som sagt så kan räntestimlunas vara fel väg att gå.

 

Samtidigt som jag skriver detta är även oljan ner ca 25 procent på en dag. Med Kina som en av världens största ekonomier och stoppad produktion så minskar efterfrågan på inputvaror i produktion som energi. För att kunna kontrollera oljepriserna har Opec och Ryssland ingått i ett avtal men det går ut efter mars och Ryssland gick inte med på att strypa produktionen under mötet i fredags. Vad som väntar är priskrig med olika incitament för Saudiarabien och Ryssland som oundvikligen kommer ta på USA som en av världens största oljeproducent.

 

Det är ren och skär terror på marknaden just nu och det är skräck som styr investerare för tillfället. Börsen är otroligt volatil och väldigt osäker. Det visade förra fredagen på när marknaden prisade in att G7 länderna skulle komma med reformer mot Corona samt FEDs räntebesked under en och samma dag rörde vi oss mellan plus tre procent till ned fyra procent.

 

Även guldet beter sig inte som förväntat. En teori är att likviditet och förmåga att betala i tuffa tider trumfar avkastning och det är därför vi inte fått se guldet rusa senaste veckorna. Men som tur är så blir sådana här ras bara små hack i grafen när vi zoomar ut över längre tidsperioder. Ha is i magen och försök istället skyffla in mer pengar runt botten. Däremot tror jag inte att botten är nådd ännu.

 

Tiden är på vår sida!

 

Hälsningar
Harald Wigerstedt
UA Umeå