Makroanalys April

Varje månad ger Harald Wigerstedt från UA Umeå oss en makroanalys på föregående månad.

April

 

I april månad så togs flera beslut om stora krispaket för att ta sig igenom coronasmällen och stötta efterfrågan. EU-ländernas finansministrar lyckades till slut sy ihop ett paket beståendes av en blandning av krediter som uppgick till 500 miljarder euro. Ytterligare lösningar som ”corona- obligationer” har även varit på tapeten. Något som splittrat EU:s norra och sydliga länder. Tanken är att redan skuldbelagda länder ska kunna få en bättre kreditvärdighet och på så sätt låna till lägre ränta och inte bygga upp den nationella skulden. Detta skulle vara möjligt genom att eurogemensamma institutioner tar ett solidariskt finansiellt ansvar med samtliga EU-länder inblandade. Även om det här skulle bli verklighet och hårt pressade länder mot all förmodan lyckas återbetala lånen kommer det krävas överstatliga kontroller av beskattning och nationalekonomiska beslut.

 

Rekordstora stimulanser från centralbanker och regeringar ser ändå ut att hålla marknaden på bena och än så länge har vi undgått en förödande börskrasch. Men vad vi pratar om är flera tusentals miljarder dollar (förmodligen lågt skattat), otroligt låga räntor, med andra ord en störtflod av pengar där en hel del pumpas in på börsen. Ett otäckt scenario. För det första, pengarna måste tillbaka någon gång. Nummer två, om stimulanserna inte fungerar och pengarna endast finansierar fordringsägare i konkurser startar en ond spiral som börsen kommer dras med i. Jag tror att det är bättre med en aktiemarknad som ligger still på lägre nivåer än en världsmarknad som växlar mellan hopp och förtvivlan. Åtminstone för att eliminera osäkerheter och få investerare att återigen börja investera i en hälsosam takt.

 

Upp eller ner? Under 2019 köpte amerikanske aktiebolag tillbaka sina egna aktier till ett värde av 729 miljarder dollar. Dom flesta bolagen har slopat ”buybacks”, inklusive åtta av Amerikas banker med stor global inverkan. Det talas om så mycket som 15% arbetslöshet i industriländer världen över. Under sex veckor i USA så ansökte 30 miljoner amerikaner om arbetslöshetsersättning, det tidigare rekordet låg på 4 miljoner… Men börsen skjuter ändå i höjden, april är den bästa månaden sedan 1987. Frågan är om den här kraftiga uppgången kan ge investerare ro och säkra framtiden något så att börsen inte backar igen. Om uppgången inte lyckas med att cementera en positiv syn på framtiden hägrar kanske ytterligare ett ras. Den 10 april skrev Avanza att endast 43 av aktierna på Stockholmsbörsen har uppvisat en högre handelsvolym än det historiska snittet under de senaste 20 handelsdagarna mot 288 aktier under snittet. Vilket innebär att den stora massan inte är övertygad.

 

Vi fick uppleva ett historiskt ras på råvarumarknaden. Den amerikanska WTI- oljan för leveranser i maj handlades till nästan negativa 40 dollar. Låg efterfrågan, överfyllda råoljelager och en tajt deadline på maj-kontrakten och ingen plats att förvara oljan sägs vara orsaken till raset. Med stenhård konkurrens från OPEC kommer förmodligen en av USA:s största exportvaror att fortsätta lida ett tag framöver.

 

Hälsningar
Harald Wigerstedt
UA Umeå