Kameo - en plattform för lånebaserad crowdfunding

Hej! Vad kul att få gästblogga! Kameo är mitt uppe i en expansiv och spännande resa, och vi vill såklart att ni ska få ta del av den. Nedan följer en presentation av Kameo och vad lånebaserad crowdfunding innebär – Enjoy! 

Idén om lånebaserad crowdfunding har länge varit stor i både Storbritannien och USA och kan ses som den finansiella grenen av delningsekonomin. Idag har konceptet blivit allt större i Skandinavien, där bland annat Kameo har valt att storsatsa.
 

Vem är Kameo?

Vi grundades 2014, fick tillstånd som betalningsinstitut från det danska finanstillsynen 2016 och finns idag även i Sverige och Norge genom filialer. Idag är vi strax över 20 anställda med coola rävar som  Bjørn Braaten, medgrundare av Avanza och Urban Stärner, medgrundare av både Avanza och Nordnet, inom bolaget.

 

Så här fungerar crowdfunding via Kameo

Fastighetsutvecklare och entreprenörer söker finansiering till sina projekt via Kameo. Om bolaget tar sig igenom vår stenhårda analys och kreditprövning beviljas lånet och läggs ut på vår digitala plattform. Som investerare har man då möjlighet att investera och lägga ett bud i de lån man anser vara intressanta. Räntan på varje lån sätts beroende på hur hög eller låg risk det är på projektet, men den genomsnittliga årsräntan ligger i dagsläget på 9,8%*.  

Något som är väldigt fint med crowdfunding är att investerare får vara med och ”bygga” de projekt de väljer att investera i och följa med på hela resan. I ett flertal av våra projekt ges möjligheten att investera i lokala entreprenörer eller byggprojekt som skapar arbetstillfällen eller annan god nytta.

 

Vilka risker finns det?

Som investerare bör man komma ihåg att det, precis som med andra investeringar, finns risker. Vi kan självklart inte garantera att långivare inte råkar ut för en förlustaffär, men vi har i dagsläget noll konstaterade kreditförluster, vilket vi är stolta över. Detta har mycket att göra med vårt fantastiska kredit-team som analyserar varje företag noggrant och kontrollerar varje projekt på djupet. Vi tackar också nej till väldigt många låneansökningar. Utöver detta tar vi alltid säkerhet i projekten, som exempelvis pant i fastighet eller personlig borgen, vilket gör att vi förmodligen kommer kunna realisera säkerheten och återbetala långivarna.

Det finns självklart hur mycket spännande som helst vi hade kunnat fortsätta berätta om här, men det får bli till nästa gång! 

Har ni några frågor gällande Kameo eller lånebaserad crowdfunding är det bara att höra av er till helpdesk@kameo.se, eller skriva direkt till vår Instagram @KameoSverige så lovar vi att svara på alla era funderingar. 

Kika gärna in på www.kameo.se för att spana in våra lån, öppna ett kostnadsfritt konto eller läsa mer om allt kul vi gör!

 

/ Kameo teamet

*9,8% avser genomsnittlig årsränta över alla lån hittills på Kameos plattfrom.
Historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning.