Investeringsregler

Har du svårt att hålla dig till en investeringsstrategi? Hoppar du i tankarna mellan att äga olika bolag och du är intresserad av att ta in fler aktier i portföljen hela tiden? Du är inte ensam, men det gäller att kontrollera sina beslut genom att sätta upp investeringsregler för att maximera sina investeringar.

 

I den här artikeln så kommer jag berätta varför du bör sätta upp dina egna regler och hur du kan tänka när du gör det. Du får givetvis även konkreta tips på vilka regler som bör finnas med.

 

Vad är investeringsregler?

Investeringsregler är regler du sätter upp för att på ett lättare sätt kunna genomföra bra, långsiktiga investeringar.

De flesta av oss som har köpt aktier och fonder under en tid vet att det är svårt att vara långsiktig och inte köpa och sälja med ojämna mellanrum. Med hjälp av regler så kan du t.ex. begränsa dig med hur många bolag du får äga i din aktieportfölj eller hur ofta du får köpa och sälja.

 

Varför bör du sätta upp investeringsregler?

Dina uppsatta regler och riktlinjer bidrar därför till en, oftast, lugnare och stabilare investeringsprocess. Det gör att du kan hålla en kontinuitet för ditt sparande och dina

investeringar på börsen. Stabiliteten i sin tur gör det även lättare för dig på det psykologiska planet när det är turbulenta tider. Lugnet hjälper dig att hålla fokus uppe och prestera långsiktigt.

 

Unga Aktiesparares gyllene regler

Unga Aktiesparare har en artikel med “Unga aktiesparares gyllene regler”. Där listas 5 viktiga punkter att tänka på för att lyckas med dina investeringar på lång sikt. Här är en sammanfattning av reglerna:

 1. Förstå vad du köper - Köp aktier i bolag som du förstår hur de tjänar pengar och varför du kommer att fortsätta tjäna mer pengar i framtiden.
 2. Håll dig informerad - Du skapar dig en fördel mot andra småsparare om du håller dig välinformerad hur läget ser ut i omvärlden och i de bolag du äger aktier i. Det är dock inget måste, men då kanske månadssparande i aktier passar bäst för dig.
 3. Spara långsiktigt - Långsiktighet är en av de viktigaste nycklarna för att du ska lyckas med det aktiesparande. Sätt upp ett, eller fler mål, långt fram.
 4. Spara regelbundet - Det rekommenderas ofta att du bör månadsspara på börsen för att inte träffa topparna på index och i marknaden. Jag kan bara instämma. Månadsspara i aktier och fonder är ett mycket bra sätt för småsparare att få en exponering med låg risk.
 5. Sprid risken - Se till så du har diversifierat din portfölj och därmed sänker riskerna. Läs mer om mina exempel på hur du kan göra här nedanför.

 

Hur ser mina egna regler ut?

Men hur sätter man då upp egna investeringsregler? Det är givetvis upp till var och en. Jag förvaltar tre portföljer som ägs av mig privat och mitt bolag. Dessa har olika inriktningar och därmed mycket olika investeringsregler.

Här är exempel på mina 10 investeringsregler i “Företagets trygghetsportfölj”:

 1. Portföljen ska bestå av 12-18 stycken bolag
 2. Varje enskilt innehav får max utgöra 15% av portföljen (får vara högre om värdet på aktierna stiger kraftigt, men då sker nya köp i andra bolag för att jämna ut fördelningen igen)
 3. Minst 80% av innehaven ska ge utdelning (Exempel: 8 av 10 bolag)
 4. Du måste förstår hur bolaget tjänar pengar och varför de ska kunna tjäna ännu mer pengar långsiktigt
 5. Investera endast i bolag med stabil och bra historik av tillväxt och vinster
 6. Köp av nytt bolag eller avyttring av aktier får ej ske inom 7 dagar från att det övervägdes första gången
 7. Alla investeringar ska göras med tanken “Jag vill äga detta bolaget resten av livet”
 8. Investera löpande överlikviditet i bolaget (kan jämföras med månadssparande privat)
 9. Minst 50% av portföljens kapital ska vara exponerat mot svenska börsen
 10. Inget innehav ska vara mindre än 3% av portföljens värde

 

Tips på regler som kan göra din aktieportfölj bättre

Använd gärna ett par, eller alla, dessa punkterna när du ska bygga ditt regelverk:

 • Hur många bolag ska portföljen innehålla?
 • Hur lång investeringshorisont har du?
 • Måste bolagen visa vinst? (rekommenderas)
 • Måste aktierna ge utdelning?
 • Får du försöka fånga “fallande knivar”? (rekommenderas inte)
 • Hur ofta ska du köpa aktier?
 • Får du låna pengar för att köpa aktier?
 • Vilka olika börser får du investera på?
 • Hur stort får varje innehav vara i portföljen?
 • Hur stort måste varje innehav vara i portföljen?
 • Får du investera i utländska bolag?
 • Får du köpa andra värdepapper än aktier?
 • Ska alla aktieutdelningar återinvesteras?

Här ovanför har jag valt att lista några av de bästa och viktigaste punkterna enligt mig själv att ha med i sina investeringsregler. De 13 exemplen på investeringsregler här ovanför är ett urval och är hämtade från Aktieskolans 37 investeringsregler som förbättrar din aktieportfölj .

 

Hur börjar man?

Det behöver inte vara krångligt eller svårt att börja sätta upp sina regler. För att komma igång så kan du t.ex. kopiera listan här ovanför in i Word eller din dators ordbehandlare. Fyll sedan i det som känns logiskt, vettigt och som det bästa för dig själv långsiktigt. Tänk på att inte bli för påverkad av andras regler, alla har vi helt olika förutsättningar.

När du väl har satt upp dina regler så låter du det sjunka in ett par dagar. Känns det fortfarande rätt? Finns det något du tvekar på som borde justeras? Gör då det och låt det gå en vecka till. När du kommer tillbaka en vecka senare så känner du till slut att det är ett mycket bra regelverk och riktlinjer som passar dig som människa och dina förutsättningar. Då kommer nästa steg.

För att maximera effekten så tycker jag att du bör skriva ut dina nya regler och allra helst rama in dem. Har du en tavla med regler på ditt kontor, i ditt sovrum eller någon annanstans i din bostad/arbetsplats så kommer du öka medvetenheten mycket mer.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till med dina investeringar framöver. Sist, men inte minst, se till att du följer dina uppsatta regler!

 

Artikeln är skriven av Västkustinvesteraren (Anton Gustafsson)

Mitt riktiga namn är Anton Gustafsson och jag driver en av Sveriges största aktiebloggar, Västkustinvesteraren.se . Där skriver jag om investeringar och sparande för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi.

Vill du läsa mer av mina artiklar eller komma i kontakt med mig så får du gärna besöka bloggen eller följa mig på twitter: @vastkust_invest