Fondbloggens steg 1: Lär känna dig själv

Vill du bli rik? Ge extra krydda till pensionssparandet? Kanske är du tvärsäker på att teknikaktier kommer vara framgångsrika de kommande åren men inte har kompetensen att urskilja vilka? På fondbloggen kommer jag veckovis försöka guida er läsare genom fonddjungeln för en bättre privatekonomi.

De allra flesta sparar redan i fonder – men det är stor skillnad på fond och fond. Det har utvecklats komplicerade fondprodukter som kan se lockande ut men istället dras med höga förvaltningsavgifter, samtidigt som vissa fondförvaltare veritabelt levererar värde och på så sätt förtjänar sina höga förvaltningskostnader. Det är bra att ha koll på hur förvaltningsavgifter funkar, hur fonden fördelar mellan olika värdepapper, hur omvärldsfaktorer ser ut på tillväxtmarknader och fondens investeringsstrategi. Oavsett vad så börjar fondspararresan med en sak – lär känna dig själv som investerare.

Fondsparande kräver färre beslut
Det kan låta klyschigt, men att lära känna sig själv som investerare är troligtvis den viktigaste investeringslärdomen du kommer ta del av. Detta på grund av att man ska kunna följa sin strategi även när det blåser kallt på marknaderna och inte göra förhastade beslut – våra känslor är ofta dåliga investerare. Med fonder som förvaltas av professionella förvaltare slipper du ta lika många beslut som du annars hade behövt om du förvaltat din egna aktieportfölj, och färre beslut leder ofta till bättre avkastning då man på så sätt reducerar courtagekostnader samt isolerar känslorna från beslutsfattandet. Beslut korrelerar ofta med kostnader för dig som privatsparare. På samma sätt som det skattemässigt inte är fördelaktigt att flytta pengar in och ut från sitt ISK-konto så kan det vara lika kapitalsvidande att ambivalent köpa och sälja sina sparprodukter baserat på dagens känslor. Som investeringsproffset Per H Börjesson sagt: ”Transaktioner är finansvärldens modersmjölk”. Och bankerna har gott om modersmjölk.

Sit on your ass-strategin
Warren Buffets investeringskompanjon Charlie Munger har nämnt en i min åsikt underanvänd investeringsstrategi som kan benämnas som ”sit on your ass-strategin”, i folkmun ”buy and hold”, vilket i grund och botten handlar om att våga vara långsiktig. Munger menade att många värdeinvesterare dels behövde lägga energi på att köpa ett bolag till rätt pris – och sedan lyckas sälja när bolaget nått sitt egentliga värde. Munger föredrog att köpa bra företag och sedan sitta på rumpan och vänta – en strategi som kräver färre beslut och genererat imponerande avkastning tack vare ränta på ränta-effekten.

Det attraktiva med den mer passiva ”sit on your ass-strategin” är att den är ännu enklare att implementera på ett fondspararande. Köper du en fondandel så behöver du aldrig oroa dig över att ständigt allokera om dina hårt besparade pengar, det sköter förvaltaren. Det enda du behöver göra är att välja en eller flera fonder du tror kommer generera god avkastning på sikt, och sedan låta tiden göra jobbet. Tid och avkastning gör dig monetärt rik, och med ett månadssparande som tickar på varje månad låter du ränta på ränta-effekten göra jobbet åt dig medans du sitter på rumpan – eller på jobbet för den delen. Pengarna ska jobba åt dig.

Vad vill du med ditt sparande?
För att återgå till essensen i inlägget så behöver du initialt prata med dig själv. Vad är mitt syfte med sparandet? Vilken avkastning förväntar jag mig och vilken risk är jag redo att ta? Vilken tidshorisont ska jag ha, hur mycket ska jag spara varje månad och hur ska jag konstruera min fondportfölj? I nästa inlägg kommer jag ta er läsare genom fonddjungeln och förklara vilka diverse fondprodukter som finns, samt för- och nackdelarna med dessa. Tills dess får ni en läxa: fundera på vilken investerare du är och vad du har för mål med ditt sparande.