Episod 99 – Rapport från Tech-Meckat

"Jag ville bli techifierad!" / Nicklas "Investeraren" Andersson
Episod 99 Pratapengar

Disclaimer: Inget i bloggen ska ses som rådgivning, endast som sammanfattning av #pratapengars poddavsnitt. Kom också ihåg att historisk avkastning inte innebär att bolagen kommer generera samma avkastning i framtiden. 

 

I dagens avsnitt berättar Philip att han sålt av delar av sin aktieportfölj och en extra exalterad Nicklas är nyss hemkommen från en fantastisk resa där han besökt techbolag i Silicon Valley i USA.

Medverkande: Philip Scholtze och Nicklas ”Investeraren” Adersson.

Portföljminskning & Bostadsköp

Philip berättar att han efter låneduster med sin bank, valt att sälja av en tredjedel av sin portfölj för att kunna använda vid köp av ny lägenhet. Pengarna för den nya lägenheten ska inte betalas in förrän efter nyår men, på grund av den korta sparhorisonten, sålde Philip aktierna så snart han bestämt sig för att använd pengar från portföljen. Trots att det från början kändes jobbigt att sälja, ser Philip det nu som en omlokalisering av kapital från en typ av investering till en annan, och känner sig okej med sitt val.

Innehav som Philip helt eller delvis sålde av:

 • Walt Disney
 • BMW
 • Cloetta
 • Clas Ohlsson

Nicklas resa till Tech-Macka

Något mer speedad än vanligt hör vi Nicklas berätta om sin fantastiska resa till Para Alto och Silicon Valley i USA. Hans mål med resan var tydligt - att bli techifierad – och det verkar han ha blivit!


Tech i USA i korthet

Nasdaq - nästan 24% utgörs av techbolag.

SMP500 index Information technology – genomsnittligt PE för 2018 spås bli runt 18,4 medan 20-årssnittet ligger på 20,8. Det innebär att techbolagen i genomsnitt värderas 12% lägre än det 20-åriga snittet.

89% högre vinst – Trots lägre genomsnittligt PE-tal är vinsten per techaktie i genomsnitt högre idag än snittet vid IT-boomen för 20 år sen.


Nicklas rekommenderar:

 • Youtuba ”semiconductor” vilket på svenska heter halvledare och bland annat är en delkomponent i Apples telefoner.
 • Boken om Elon Musk och Tesla. Finns bl.a. på Storytel. 

Nicklas besök (som inte diskuterades så ingående):

 • Alphabet
 • Apple
 • Franklin Templeton
 • Proterra (onoterat, noteras ev. nästa år)
 • Electronic Arts (Nicklas belagd med ”munkavle” pga att finanschefen ev. avslöjade lite för mycket i deras samtal. Pratade en del Paradox och finanschefen kommer från Danmark).

Tesla

Nicklas berättar att han och sällskapet från Placera fick en timslång rundtur genom Tesla-fabriken av en mycket entusiastisk guide som jobbat på företaget sedan det hade 400 anställda. Idag har bolaget runt 33 000… Rundturen skedde via ett eltåg, som gav möjlighet att se tillverkningsprocessen, och Nicklas beskriver hur fler arbetsuppgifter utförs av robotar (japansk- och tysktillverkade) än människor. Något man från Teslas sida trycker på är mjukvaran, att de ska kunna uppdatera den efterhand. Detta för att exempelvis kunna lägga till funktioner som självparkering. En tänkbar lösning på ”batteriproblemet” som diskuteras är dessutom någon form av prenumerationstjänst.

Equenix

Nicklas beskriver Equenix som ”Internets Fortknox”. I den här typen av center vaktas de mest affärskritiska systemen. I just detta finns till exempel alla de största techbolagen. Nicklas är imponerad av säkerhet hos Equenix, som är börsnoterat, och berättar att bolaget som sådant bland annat gynnas av den växande e-handeln och the Internet of Things.


Nyheter i korthet

Melcher Schörling har fått bud på sig och ska köpas ut från börsen. Köpare är Schörling & Partners, vilket bland annat inkluderar H&M-familjen. Budpremien blev låg, endast några procent, och Philip som ägde aktier i Schörling valde att sälja direkt för att undvika tvångsinlösen. Skärpta amorteringskrav på lån över 4,5 gånger årsinkomsten föreslås. Danmark inför motsvarighet till det svenska investeringssparkontot.

 

/Sandra

P.S. Fortfarande full fart privat, med 150% studier och nästan 40% jobb, men jag tänker att hellre en spartansk sammanfattning än ingen sammanfattning :)! Jag hoppas att ni har överseende!

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.