Episod 93 - The Teenage Investor

”Så bara tryckte jag på köp-knappen” /Max Kenning

Disclaimer: Inget i bloggen ska ses som rådgivning, endast som sammanfattning av #pratapengars poddavsnitt. Kom också ihåg att historisk avkastning inte innebär att bolagen kommer generera samma avkastning i framtiden. 

 

Medverkande: Nicklas ”Investeraren” Andersson, Philip Scholtzé och gästen Max Kenning. Vid saxen Oscar Lindgren. Ny vinjett från Vanilla Studios!

I dagens episod träffar Philip och Nicklas #PrataPengars hittills yngste gäst, och tillika rubikskubexperten, 15-årige Max Kenning.

Investerarintresset

Max beskriver hur hans intresse för investerande kom sig av ”ren och skär nyfikenhet”, och av att ha fått förklarat vad hans pappa jobbar med, vilket är fastigheter och fonder. Just fonder tyckte Max kändes lite tråkigt, men när han genom sin pappa fick klart för sig att det gick att ”tjäna pengar på pengar” även genom aktier, och att det inte behövdes några stora summor för att börja, blev det ett alternativ till att investera direkt i fastigheter, vilket var vad han initialt ville men inte hade råd med.

Att lära sig investera

Max har under sin tid som investerare använt sig av flera olika vägar för att lära sig mera. Ett tag efter att hans intresse för aktier och investerande hade väckts, blev han medlem i Unga Aktiesparare och innan dess hade han dessutom börjat läsa tidningar som Veckans Affärer och Dagens Industri för att öka på sin kunskap i ämnet. Investopedia blev en annan resurs för Max för att bland annat lära sig vad de olika termer inom handel och investering betyder. Att skaffa sig grundkunskaperna säger Max inte behöver ta mer än någon helg eller vecka, men han trycker på vikten av att fortsätta lära sig hela tiden för att bli bättre och bättre som investerare. Stabila fonder, med bra historisk utveckling, ser Max som ett möjligt alternativ om man inte har tiden att lägga på att lära sig om enskilda bolag.

Max tips till föräldrar

Föregå med gott exempel, spara och lär dig och för över intresset på barnet

Koppla barnets intresse till aktier, om man ska ha råd behöver man spara

Att odla intresset

Under högstadietiden hade Max inte riktigt någon att dela sitt intresse för investerande med, så för honom blev UA ett sätt att hålla intresset uppe. Han ser många fördelar med sitt medlemskap som eventen och rabatt på handel och tidningar, men det han finner allra mest givande är träffarna. På Max nuvarande gymnasieskola, Victor Rydbergs Gymnasium finns det dessutom en så kallad UA-kommitté där han hittat bekanta att prata investeringar med.

Max som investerare

På frågan om vem Max är som investerare idag, säger han att han är någon som vågar ta lite risk, men samtidigt gör djupa analyser. Han investerar främst i aktier, och bolagen ska vara starka och stabila och helst gå med vinst. Max vill kunna stå bakom de bolag han investerar i på alla fronter, och dit räknas bland annat även miljöaspekten. En bra styrelse är ett annat kriterium för de bolag som Max väljer att investera i, han ser det som att om styrelsen är engagerade kommer bolaget att förbättras. De ska alltså inte enbart se till egen ekonomisk vinning.

Att gå på H&M:s bolagsstämma

När Max första gången ville gå på H&M:s bolagsstämma visade det sig bli lite krångligare än väntat. Han beskriver hur han först fick beskedet att han var för ung, men efter mycket mailande fram och tillbaka med de ansvariga, fick han till slut klartecken att han skulle få komma in på stämman, och till det kommande året hade H&M ändrat regeln. Väl på stämman passade Max dessutom på att utöva sin möjlighet att ställa en fråga direkt till Stefan Persson - inför hela den församlade folkmassan!

Hur sparar och konsumerar Max

Max berättar att han har inte mindre än fem anställningar, även om han påpekar att fyra av dem nästan är nästan samma jobb, fast på olika ställen. Lönen från dessa fyra anställningar går direkt till aktiekontot. Det är alltså bara den femte lönen han egentligen disponerar på konsumtion. Utöver detta har han också själv hand om sitt barnbidrag, och det innebär att han i princip får köpa allt från kläder till bio själv.

 

Hur investerar Max?

 • Hittar intressanta bolag i tidningar eller liknande, dock ej över-hypeade bolag
 • Screeningrundor genom Avanzas aktiefiltrerare
 • Filtrerar fram 2 - 3 bolag (på exempelvis PE-tal) ca varannan vecka
 • Analyserar under några veckor
 • Nya aktier tillkommer ca varannan vecka
 • Till slut, efter bortfall, ungefär 2 - 4 aktier kvar för varje köp
 • De valda aktierna köps sedan var 3-4:e månad (pga Max pappas jobb inom finans behövs tillstånd via London innan Max kan köpa, då de först kontrollerar så att det inte kan räknas som insidehandel. Processen gör att Max inte handlar med just aktier varje månad.)
 • Månadssparar i fonder – vill vara exponerad mot marknaden även när han inte kan köpa aktier. När det är dags för aktieköp flyttas pengar från fonderna till aktieköpen.
 • Placerar med ca 3 – 5 års horisont – portföljen består av starka och stabila bolag att ha länge, men som Max kan sälja när han känner för det.
 • Spara till utbildning – Då Max är intresserad av att plugga utomlands i framtiden ser han detta som något han eventuellt kommer vilja använda sparade pengar till i framtiden.

 

Bolag som intresserar Max:

 • H&M
 • NCC
 • Bonava, vilka han har efter en splitt från NCC
 • Engelska Skolan (favorit)
 • Sweco
 • Inwido
 • Fabege

 

Nicklas nyhetssvep

Volvo, Oktoberfest på Avanza, Stefan Persson köpt b-aktier för 4,3 miljoner i H&M, EQT sålt 19% i Anticimex, IPO:s, Assa Abloy, Rolls Roys & Google i samarbete om autonoma fartyg, SAS extrastämma angående nyemission.

/Sandra

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.