Episod 92 - Hur vet du att ett bolag går med vinst?

Disclaimer: Inget i bloggen ska ses som rådgivning, endast som sammanfattning av #pratapengars poddavsnitt. Kom också ihåg att historisk avkastning inte innebär att bolagen kommer generera samma avkastning i framtiden. 

Medverkande: I dagens avsnitt av #pratapengar hör vi Nicklas ”investeraren” Andersson och Philip Scholtzé. Klippandet står Rasmus Olsson för.

 

Cloetta - vad hände?

Cloetta, som figurerat i #pratapengar ett antal gånger, utkom nyligen med en vinstvarning. Philip och Nicklas reder i korthet ut vad som hänt i bolaget och hur de ser på bolaget idag.

 

Vad har hänt?

Q1 2017. Oro i marknaden efter att årets Q1, siffermässigt, var sämre än föregående års Q1. Detta hängde ihop med påskens placering, vilken låg i Q1 2016 och i Q2 2017. Aktien sjönk på rapport men återhämtade sig.

Q2 2017. Kvartalet bjöd på utmaningar i form av bland annat valuta, råvaror och en brand som påverkade tillverkningen. Resultatet var att marginalerna föll, bland annat för att man måste outsourcha produktion vilket gav högre kostnader för samma produktion.

Q3 2017. Inför Q3 kom vinstvarningen. Det visade sig att branden varit så allvarlig att det kommer att ta fram till Q2 2018 innan reparationen beräknas vara klar. I samband med att den informationen kom ut i marknaden visade det sig att chefer sålt aktier innan vinstvarningen, vilket inte nödvändigtvis är olagligt på något sätt, men ändå kan skada förtroendet för företaget.

När podden spelades in ägde både Nicklas och Philip fortfarande Cloetta, men Nicklas beskriver samtidigt en oskön känsla i magen och resonerar kring hur man kan tänka när sådana här händelser inträffar. Hans uppmaning är att analysera de egna tankarna både vid köp, sälj och behåll. Vad gör att jag vill behålla/sälja/köpa? Har förutsättningarna ändrats på något vitalt sätt?

Medskick är därför också: Köp aldrig bara för att ett bolag tas upp i #uppesittarkväll! Gör din egen analys!

 

Lyssnarfråga om ISK/KF

Veckans lyssnarfråga kommer från aktieklubben Börs & Burgare. De funderar kring vilka alternativ som skulle kunna finnas till att höja beskattningen av ISK/KF. Om man gör antagandet att signalvärdet av höjd beskattning är att människor inte ska spara sina pengar, vad skulle i så fall ett bra signalvärde kunna vara?

Olika förslag:

  • Att låta det vara
  • Att slopa skatten helt
  • Att insatt kapital på ISK/KF ska generera sparränta
  • Att premiera långsiktigt ägande på en vanlig depå
  • Att göra det svårare att låna men enklare att spara

Nicklas vill dessutom gärna höra av fler lyssnare som har aktieklubbar, likt Börs & Burgare. Skriv gärna och berätta under hashtaggen #pratapengar på Twitter!

 

Bolag som går med vinst – finns det olika sätt att se på det?

Relaterat till Philips investeringar i Tesla, diskuterar #pratapengar det faktum att det inte alltid är alldeles självklart vad man menar när man säger att ett bolag ”går med vinst”.

 

Här kommer ett, något modifierat, exempel från podden. (Caset är ett bolag som tillverkar t-shirtar):

 

Bruttovinst/bruttoresultat: (Pris per t-shirt)(tillverkningskostnad) = bruttovinst.

Rörelsevinst/rörelseresultat: (Pris per t-shirt)(tillverkningskostnad) (lokaler, personalkostnader m.m.) = rörelsevinst.

Nettovinst/nettoresultat: (Pris per t-shirt)(tillverkningskostnad) (lokaler, personalkostnader m.m.) - (finansieringskostnader, t.ex. räntekostnader för lån) = nettovinst.

 

Pris per t-shirt = 100 kr

Tillverkningskostnader: 20 kr

Lokaler, personalkostnader m.m.: 50 kr

Finansieringskostnader: 10 kr

 

Bruttovinst: 100 kr20 kr = 80 kr i bruttovinst.

Rörelsevinst: 100 kr20 kr 50 kr = 30 kr i rörelsevinst.

Nettovinst: 100 kr 20 kr50 kr10 kr = 20 kr i nettovinst.

 

Detta kan sättas i relation till att bolag kan vara i olika faser av sin utveckling. Det finns värdebolag (lite mer ”mogna bolag”) som inte längre växer lika mycket utan mer ”taktar på”. Sedan finns det tillväxtbolag som fokuserar på att växa, vilket kan innebära högre kostnader i och med att man exempelvis behöver köpa lokaler eller finansiera forskning. Det kan då vara av värde att titta på de olika typerna av vinst och se vart pengarna går, för att sedan analysera om det är ett bolag man ändå tror på framåt, trots att det inte genererar alla tre typerna av vinst.

Vill man få tillgång till nyckeltal av typen ovan, kan man bland annat gå in på Reuters, eller Morningstar (under ”financials”).

 

Nicklas nyhetssvep

I torsdags i förra veckan steg börsen för 9:e dagen i rad, Roku streamingenhet steg 67% i börsintro, Amazon, Rovio och Infront har nu introducerats på börsen, Oscar Properties, Apotea årets ehandlare, H&M, 62,7% svenska fondförvaltare lyckades inte slå index juni 2016 - juni 2017.

 

Korta notiser

 

Ny vinjett sökes

Ny vinjett till podden #pratapengar sökes! För dem som känner sig taggade går det bra att maila en av klipparna, nämligen Rasmus, på rasmus.olsson@ungaaktiesparare.se. Önskemål gällande vinjetten är:

  • Nyskapande – nytt och fräscht!
  • Ingen ”klippare” – Klippare kommer växla mellan programmen och det är därför ett önskemål att man bara har med Nicklas och Philip.

 

Ny UA-avdelning i norr

Bor du i Kiruna och vill hänga med andra som gillar aktier? Nu öppnar UA en lokalavdelning i Kiruna. Första årsmötet äger rum den 4:e oktober på Parkskolan, Centralparken 2, mellan 18.00 och 19.30. Öppet för de som redan är medlemmar, och för de som vill bli medlem på plats!

 

Ung privatekonomi söker verksamhetsansvarig

Nu går ”Finansretorikern”, aka Niklas Uppenberg, vidare i sin karriär och lämnar därmed plats för en ny verksamhetschef på Ung privatekonomi. Känner du dig taggad att söka finner du mer info här!

 

Bok Nicklas nämner:

The richest man in Babylon

 

Missade du förresten senaste avsnittet av #pratapengar hittar du det här!

/Sandra

 

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.