Episod 91 - Idrott och investering

”Jag har ju aldrig känt det som att jag tillhör genomsnittet” /Björn Ferry

Disclaimer: Inget i bloggen ska ses som rådgivning, endast som sammanfattning av #pratapengars poddavsnitt. Kom också ihåg att historisk avkastning inte innebär att bolagen kommer generera samma avkastning i framtiden. 

 

Dagens medverkande: Philip Scholtzé, Nicklas "Investeraren" Andersson, Björn Ferry och chef över saxen Rasmus Olsson.

 

Björn Ferry - En skidskytt på börsen

I dagens avsnitt träffar Philip och Nicklas Björn Ferry, som 31 år gammal krönte sin sportkarriär med ett OS-guld i skidskytte. Han bor idag i Storuman i Lappland och trots att han lagt skidskyttet på hyllan, har han inte slutat tävla - bara bytt spår!

 

Frihet, pengar, sport & risk

"Frihet", får man till svar när man frågar Björn Ferry om vad som är han starkaste drivkraft. Ekorrhjulet har aldrig varit hans melodi och han beskriver sig själv som "livrädd för att hamna i det vanliga livet". Hans mål har därför varit att kunna vara sin egen chef, både över sitt liv och över sin tid. Detta är också vad som kickade igång hans intresse för pengar, de blev helt enkelt verktyget för att nå målet -  att känna sig fri. 

            När Björn var 24–25 år gammal vann han 50 000 kr i prispengar, och förutom en del sparande i fonder som hans pappa hade satt upp för honom, kom investerandet av dessa att bli hans första kontakt med börsen. Han valde att satsa pengar i ett bolag som planerade en gruva i närheten av Storuman. Aktien gick till en början bra, och Björn som intresserat sig för teknisk analys valde att sälja, med målet att köpa in sig igen när aktien gått ner i pris. Som tur var gjorde han inte det då bolaget, istället för att gå en lysande framtid till mötes, gick i konkurs. För Björn blev detta, att se personer han såg upp till förlora alla sina pengar, och att själv inse att det även kunde ha gällt honom, en ögonöppnare som fick honom att börja läsa på mer om investeringar och lärde honom vikten av riskspridning.

            Björns filosofi kring sitt investerande kommer sig också av hans tid i sportvärlden, där han själv beskriver att "stenhård kapitalism" härskar. Han menar att det för utövarna där är otroligt viktigt att bygga upp en buffert eftersom du aldrig vet hur dina inkomster kommer att se ut. Att inte ha en fast anställning med en stadigt inrullande lön, gjorde att han trots att han å ena sidan anser att ”tar man aldrig en risk så vinner man ju inget heller”, samtidigt förstod att det för hans del var bäst att ta en lägre risk med sina investeringar.

 

Björns väg till framgång...

"Att lära känna sig själv är så att säga nyckeln på den högsta nivån.”

”Om du gör en dålig tävling, eller en dålig investering, och sedan byter du filosofi den dagen, ja, men då blir du kroniskt osäker och vet aldrig egentligen vad som leder till någonting.” 

”Göra analysen när man är nykter och frisk /.../." 

”När det känns som jobbigast, det är då man ska kliva in."

"De som lyckas i idrott är de som är bäst på att hantera förluster.”

”Konsten är att hålla sig kvar över tid.”

”Det är bara att fortsätta tro på det du gör, då vänder det.” 

 

Miljökämpen

När det var dags för Björn att lämna skidorna bakom sig kände han ett stort behov av att ha ett nytt mål. Resultatet blev att hela familjen Ferry, med Parisavtalet som inspiration, idag jobbar hårt för att ställa om till ett fossilfritt liv. Vägen mot detta dokumenterar de på sin hemsida Fossilfri. Björn berättar att de för att minimera sitt klimatavtryck i vardagen bland annat att har bytt till en elbil, i möjligaste mån tar tåget och att de helt enkelt ser till att utbilda sig själva inom området.

 

Sättet de jobbar efter kallas "Circulär ekonomi" och några av principerna är:

- Effektivitet - varor ska vara designade för att hålla, gå att reparera och när de inte längre kan användas ska de gå att återvinna.

- Köpa kvalitet

- Köpa second hand

- Sopsortera

- Hushålla med resurser

 

En björn och hans skog

Ett annat sätt att dra sitt strå till stacken när det kommer till att ta hand om vår miljö kan vara att äga skog, eller som björn säger ”Vill du vara en klimathjälte, köp en skogsfastighet”. Detta är också precis vad han själv gjorde år 2009 och förutom sin svenska skog, äger han nu dessutom skog i Baltikum. Även här jobbar han alltså med riskspridning, och han tycker själv att skogen är en bra investering, inte bara ur klimathänseende. Ungefär 30 dagar per år lägger han själv på att arbeta ute i sin skog och beskriver det som att han "gillar att han en fot på marken också".

 

Vad en Björn har i portföljen...

 

Svenska aktier

ICA

Axfood

Lundbergs

Balder Pref

 

Utländska aktier

Tesla

 

Skog

Skog & Skogsfastigheter

 

Alternativa listor

Euroforest

Latvian forest

 

Björns tips till investerare

Månadsspara

Undvik att blanda dig i själv för mycket

Rör inte pengarna

Spara minst 10% av lönen

 

Nicklas nyhetssvep med bl.a.:

Fed reserv och räntan, Cloetta och försäljningen av aktier innan vinstvarningen, Infront och Rovio till börsen, Dow Jones haussas på lång sikt av Warren Buffet, Axfood öppnar 200:e butiken på Hisingen, Microsoft höjer utdelningen för 16:e året i rad, kedjan Calls tar emot returer från Amazons kunder gratis, SMP500 minskade återköpen och ökade utdelningen i Q2 jämfört med samma period förra året, Norska Oljefonden som sprängde 1000 miljarder USD i förvaltade tillgångar.

 

Har du missat avsnittet hittar du det här!

Over and out!

Sandra

 

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.