Episod 100 – Jubileum och tillbakablickar

Dagens avsnitt behandlar #pratapengars bakgrund, hur podden kom till, och hur den vuxit under åren. Dessutom diskuteras de nya amorteringskraven och årets Black Friday.

Disclaimer: Inget i bloggen ska ses som rådgivning, endast som sammanfattning av #pratapengars poddavsnitt. Kom också ihåg att historisk avkastning inte innebär att bolagen kommer generera samma avkastning i framtiden. 

Dagens medverkande: Nicklas ”Investeraren” Andersson och Philip Scholtzé.

#pratapengar drar igång

Sommaren 2015 startar podden som då heter UA-podden. Den drivs ideellt av Patrik och Emil i Unga Aktiesparares regi. Efter att de kört ett antal avsnitt bestämmer man istället att podden ska tas över av kansliet, och det är då Philip kommer in i bilden. Philip och Nicklas har i sin tur träffat varandra genom en resa till USA ett tag tidigare och Nicklas blir tillfrågad att vara parhäst i den nya podden som skapas – han tackar ja!

Ända sedan starten har all agenda för programmen samlats i ett och samma dokument, som nu är runt 250 sidor långt. Målet har dock hela tiden varit detsamma sedan starten, att prata investeringar (och då främst aktier), samt att ”Det ska inte vara macho!”.

De topp tre mest lyssnade avsnitten

  1. Episod 10 – Vägen till första miljonen
  2. Episod 3 – Bygg din egen pengamaskin
  3. Episod 4 – Hur blir du miljardär på 30 dagar?

Övriga avsnitt kan du hitta här.

Topp tre länder där det lyssnas på #pratapengar

  1. Sverige
  2. Norge
  3. USA

Topp tre städer där det lyssnas på #pratapengar                 

  1. Stockholm
  2. Göteborg
  3. Malmö

Antal lyssningar första veckan: 217

Antal lyssningar bästa veckan: över 48 000

Snitt 2017: 38 200

Uppmaning till er lyssnare från Nicklas och Philip:

Skicka in era önskemål om ämnen och gäster inför 2018, antingen via hashtaggen #pratapengar på Twitter, eller till pratapengar@ungaaktiesparare.se.

Black Friday

Black Friday den 24:e november gick nog ingen obemärkt förbi. Enligt statistik från CNN money som Nicklas tagit del av, genererade onlineförsäljning i USA 5 miljarder dollar de första 24 timmarna, vilket innebär en ökning med 16,9% sedan 2016. Vid tiden då #pratapengar-avsnittet spelades in, vilket var Cyber Monday, var dock förväntningarna att den dagen skulle bräcka Black Friday.

I Sverige meddelade Klarna å sin sida att deras transaktioner fram till lunchtid under just Black Friday var upp 89% sedan föregående år.

Vad investerade Philip och Nicklas i under Black Friday?

  • Investeraren: köpte Alibaba till dottern.
  • Philip: köpte Facebook.

 

Amorteringskrav

Redan existerande krav

Sedan tidigare finns krav på personer med ett bolån på 70 - 85% av bostadens värde att amortera 2% per år. För de med ett bolån på 50 - 70% av bostadens värde ligger amorteringskravet på 1% per år.

Nytt krav

Det nya kravet innebär att om man har ett lån som överstiger 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten (inkomsten före skatt), måste man amortera 3% per år.

Amortering som sparande

Nicklas och Philip diskuterar det faktum att man lätt glömmer att amortering är en form av sparande, om än med en låg ränta, eller som Nicklas uttrycker den ”värdelös” ränta. För den som har en ränta på sitt huslån om 1,35% innebär det, efter skattereduktionen, 0,94%. Dock är det en trygghet att både amortera och spara.

Vad händer med räntorna framåt?

I samband med att man tar ett lån gör ett så kallat ”stresstest” på ekonomin som innebär att banken räknar med en högre ränta i framtiden, och du behöver klara den på din nuvarande inkomst. När Nicklas arbetade på bank räknade man på en ränta om 7%. Detta görs för att hushåll inte ska bli för högt belånade. Trots detta kan det bli tuffa tider för en del om räntan går upp, och kanske behöver man i vissa fall låsa räntan för att gå runt, även om Philip också påpekar att det historiskt sett varit gynnsamt med olåst ränta. Både Nicklas och Philip räknar med att de klarar en höjning utan att låsa sina räntor, och kanske då genom att allokera om visst sparande från exempelvis aktier till amortering.

Förra veckan kom räntebesked från Stefan Ingves. Tidigare har det kommunicerats att räntan ska börja höjas i mitten av 2018, men under framförandet råkade Inges säga att det skulle ske i slutet av 2018, vilket han dock snabbt korrigerade. Spekulation är dock om det var en så kallad ”freudiansk felsägning”, dessutom vet vi ännu inte hur stor eller liten höjningen blir.

Råd från Philip och Nicklas: Se till att spara när räntorna är låga!

 

Investeraren tipsar

Nicklas boktips: Rich dad, poor dad.

Nicklas blogginläggstips: Coffee_tradings inlägg om kaffe

Nicklas poddlyssningstipd: Rich Dad Radio Show.

 

Nyhetssvepet:

Starbucks, Withbread’s Costa, Rich Dad Radio Show (Rich dad poor dad-författaren, se ovan för länk), Coffee_Tradings blogginlägg om kaffe (se ovan för länk). Beslut har nu kommit gällande beskattning av kapitalförsäking och investringsskaprkonto och det blir en höjning om 0,25%.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.