En portfölj med hävstång

Vad är hävstång och vad finns det för risker med att ha en belånad portfölj?

Föreställ dig att du ska köpa din första bostad. För att ha råd med din bostad behöver du kanske låna en viss summa pengar från banken. Oftast kan man låna upp till 85 procent av bostadens värde och inkomma med 15 procent själv i form av en kontantinsats. Efter att du har köpt bostaden står du som ägare på den. Men är den egentligen din?

Ungefär så fungerar även värdepappersbelåning. Det är ett lån med värdepapper som säkerhet istället för en bostad. Säg då att vi i teorin istället skulle ta ett lån för att köpa en aktie (Berkshire Hathaway kanske, som kostar cirka 316 000 dollar ). Du lånar 85 procent av vad aktien är värd och betalar 15 procent själv, på så sätt får du tillgång till en aktie som du inte tidigare kunnat köpa. So far so good?

Grattis! Nu har du hävstång på din aktie. Samma princip skulle kunna användas för att belåna en portfölj och få tillgång till en större, eventuell, avkastning som du tidigare inte hade. Notera att med större menas inte en högre procentuell avkastning utan helt enkelt en större summa. En större vinst, eller förlust såklart. 

Det känns ju väldigt härligt att jag kan låna pengar för att köpa aktier och förhoppningsvis få en högre avkastning. Men vad som är viktigt att känna till är att, precis som med bostadslånet, så äger jag teoretiskt sett inte hela innehavet. Jag har ju faktiskt inte betalat för det. Och eftersom börsen tenderar att vara volatil emellanåt är det viktigt att alltid känna till att om innehavet går ner, då kommer även mitt säkerhetsvärde på lånet gå ner och det kommer bli svårare att betala tillbaka. Oftast tillkommer även ränta på lånet.

Hävstång kan öppna upp nya möjligheter i sparandet genom belåning men du måste vara väl medveten om risken. Om dina innehav faller i värde när du är belånad så sitter du i en lite mer knivig situation än du gjorde innan du belånade dig. Ta exemplet att vi har en portfölj som är värd 100 000 kronor med 40% belåning. Då har vi lånat 40 000 kronor och 60 000 är vårat egna kapital. Säg att portföljen skulle öka i värde med 10 procent på ett år. Då kommer portföljen vara värd 110 000 kronor och du skulle kunna använda en del av vinsten till att betala tillbaka en del av lånet. Jämför det med portföljen på 60 000 kronor som skulle, utan en belåning, i samma situation gå med 6000 kronor vinst istället för 10 000.

Om vi vänder på det istället och tänker att portföljen skulle falla 10 procent. I sådana fall hade den belånade portföljen varit värd 90 000 kronor efter fallet, men du har fortfarande lånat 40 000 kronor. Detta är alltså en tuffare situation än portföljen som utan belåning skulle ha fallit till ett värde på 54 000 kronor. Det sköna med detta scenariot utan belåning är att det endast är våra egna pengar som har tappat värde och inte någon annans. Det är detta som är risken med en belånad portfölj, att förlora någon annans pengar.