Dags att skrota utdelningarna!

Coronakrisen drar fram i mycket snabb takt över världen. När denna artikel skrivs så rapporterades nästan 100 000 smittade bara idag. De ekonomiska effekterna låter inte väntas på sig längre med de största varselsiffrorna någonsin både i Sverige och USA. 2020 kommer att bli ett av de sämsta ekonomiska åren någonsin och många företag kommer att gå i konkurs. Ändå tycker vissa företag är det just nu passar bra med stora utdelningar. Jag håller inte med.

 

Först kan det vara bra att reda ut vad en utdelning är för något. En utdelning är vinster företaget har gjort som de inte anser sig ha något användande av i sin framtida verksamhet. Därför kan pengarna skiftas ut till ägarna som får i uppgift att sätta pengarna i arbete. Utdelningar är således i grunden något positivt, pengar som har blivit över från vinster som inte företaget behöver längre.

 

Med tanke på rådande världsläge så är det nog sunt att tänka om kring behovet av pengar i företaget det närmaste. När 2019 avslutades så såg vi höga vinster i de flesta bolag samt en konjunktur som enbart bromsar in i mjuk takt. Så blev inte fallet. Istället har konsumtionen störtdykt som aldrig förut, det var en oväntad händelse. Vid sådana oförutsedda händelser kan man vara väldigt glad om man har pengar i ladorna, som kan rädda bolaget från att i värsta fall gå i konkurs.

 

Oavsett om pengar har blivit sparade tidigare eller inte så bör aktieägarna nu fråga sig: Ska vi använda dessa pengar för att minska risken för att bolaget går i konkurs, eller ska vi ta ut alla pengar på fickan idag men ha en högre risk för konkurs?
 

Det som dessutom inte är sagt än är att pengarna aldrig ”brinner inne”. Om det skulle visa sig att oron på de finansiella marknaderna är överdriven så finns det inget som hindrar att bolaget delar ut pengarna nästa år istället. Det skulle innebära att utdelningen bara blir uppskjuten ett år. Om det om ett år skulle visa sig att bolaget lider stora förluster och således tvingats använda pengarna kan det vara just den uppskjutna utdelningen som räddar företaget.

 

Därför hoppas jag att debatten om att företagsledningar är ”fega” för att de skjuter upp utdelningarna skiftar fokus. Jag anser istället att företagsledningar (i företag som har skäl att tro på sämre kassaflöde på grund av viruset) visar ett stort långsiktigt ansvarstagande gentemot sin personal, skattebetalare men kanske framförallt sina aktieägare genom att under 2020 avvakta utdelningen för att skapa sig en ökad stabilitet i sitt företag.

 

Vad tycker du?

Robert Andersson, utbildningsansvarig Unga Aktiesparare