Blåsigt på börsen - Hur navigerar man rätt?

Det börjar bli stökigt på världens börser. Ett potentiellt handelskrig och konjunkturavmattning har gjort att fler investerare nu börjar bli osäkra för börsens framtid. Hur ska man agera när det börjar blåsa kalla vindar över världens börser? Månadssparande, andra tillgångsslag, eller marknadstajming? Det och mycket mer resonerar vi kring i veckans fondblogg.

Står börsen inför trendvändning?
Det är oroligt på världens börser. Vanligtvis brukar man relativt tydligt kunna identifiera vilken trend börsen är i, och börsens trender är ett resultat av att många aktörer på marknaden har liknande inställning till hur företagens vinster kommer se ut den kommande tiden. Stockholmsbörsen har befunnit sig i en konsolideringsfas de senaste ett till två åren, vilket betyder att man varken kunnat urskilja om trenden varit uppåt eller nedåt - den har således varit sidledes. Detta innebär att börsens aktörer inte varit ense om hur företagens utveckling och ekonomin i sin helhet kommer att se ut den kommande tiden. Efter en lång bullmarknad räds nu många att börsen har toppat för den här gången, och att vi inom ett par år går in i recession (lågkonjunktur). I nuläget är vi dock nära de nivåer där vi går från konsolideringsfas till negativ marknadsfas på Stockholmsbörsen, ett potentiellt embryo till en nedåttrend. Marknaden står och väger vid viktiga stödnivåer, och en stödnivå är inom den tekniska analysen en nivå där köpare kommit in och tryckt upp kurserna igen för att det sett billigt ut. Om det således inte längre finns ett köptryck vid de nivåerna, så innebär det implicit att marknadssentimentet i sin helhet blivit dystrare. Köpare vill inte i samma utsträckning som tidigare gå in och köpa vid de nivåerna. Säljarna (björnarna) väger tyngre än köparna (tjurarna).

När fler aktörer blir oroliga för sin framtida portföljutveckling så gäller det att gå tillbaks till sina regler, och har man inga regler, så har man åtminstone lärt sig någonting från det här blogginlägget - skriv ner dina regler! Vad är din tidshorisont? Försöker du tajma marknaden? Månadssparar du i vått och torrt? Vad är målet med dina investeringar? Har du inte svar på dessa frågor så blir det svårt att navigera, för man tar sällan de mest rationella besluten gällande sin ekonomi när känslorna styr som mest. Följer du Unga Aktiesparares gyllene regler så står du på en solid grund. Föreställ dig gärna hur det kommer kännas om din depå halveras i värde, kommer du ha disciplinen att kunna följa dina regler även då?

Lång sikt - din bästa vän på börsen?
Alexander Gustafsson, känd från Unga Aktiesparare och Ung Privatekonomi som numera jobbar på Nordnet, publicerade häromveckan en läsvärd graf om Stockholmsbörsen, där han svart på vitt gått igenom sannolikheten för att du gjort en vinst på din investering i hänsyn till din tidshorisont baserat på historisk data. Som vanligt vet vi ingenting om framtiden, men de senaste 70 åren har vi upplevt såväl krig, som finanskriser och depression, till bubbelfaser och ekonomisk eufori. Företag och samhället förändras fort, men inte vi människor, vilket betyder att mönster återupprepar sig med kriser och euforier.

Det är en betydligt större risk att man förlorar stora delar av sitt kapital om man endast investerar i ett fåtal aktier. Kvalitetsbolag kommer alltid igen förr eller senare, och med ett fondsparande får du dessutom god riskspridning. Enligt Gustafssons graf (icke inflationsjusterad) så kan vi bland annat uttyda att det varit:

- 61% sannolikhet att din investering varit positiv om du behållt placeringen minst en månad (baserat på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar mellan 1945-2018)
- 76% om du investerat 1 år            
- 96% om du investerat 5 år 
- 100% om du investerat 10 år

På Stockholmsbörsen har vi mellan 1945-2018 haft totalt 767 stycken positiva tioårsperioder, och noll negativa. Detta visar tydligt sambandet mellan tid och avkastning, även fast historiken inte nödvändigtvis behöver sia något om hur framtiden kommer utveckla sig. Vi ska även minnas att Gustafssons graf inte är inflationsjusterad, för ett välskrivet inlägg med både längre tidsperioder och inflationsjusterade grafer så rekommenderar jag att man går in och kikar på inlägget själv, som jag länkat till längst ner i blogginlägget. 

Beroende på var man är i sin investeringskarriär så har man antagligen olika mål. 19-åringen som precis påbörjade ett månadssparande i fonder och har en sparhorisont på 30 år, kommer i slutändan knappt ha märkt av vilket marknadsklimat hen började spara i. Är man ung och har en lång tidshorisont, samtidigt som man har ett diversifierat fondsparande och regelbundet månadssparar, kan man känna sig relativt trygg i dessa tider. Med det sagt kommer även dina fonder högst troligt falla mycket om marknaden gör det, men om du fortsätter spara i dessa surare tider och är långsiktig, så kommer dina fonder högst troligt komma igen med råge.

För dig som vill diversifiera ytterligare
För dig som har gett dig själv mandat att faktiskt försöka tajma marknaden en aning, så finns det olika strategier att ta till sig. Med att tajma marknaden menar jag inte på vecko- eller månadsbasis, då är fonder en ganska ineffektiv sparform. Utan snarare att man tar hänsyn till konjunktur- och kreditcykler i sitt sparande och tilllåter sig själv allokera om i olika marknadsklimat. Om man vill implementera en defensivare strategi och ge sig själv större möjlighet att behålla sina surt förvärvade slantar i beskare marknadsklimat, så kan man bland annat diversifiera med ädelmetaller, råvaror eller kanske en simpel krigskassa med kontanter och räntefonder. Även hedgefonder är ett alternativt om man har som ambition att behålla portföljvärdet trots att aktiemarknaden går ner, men här krävs mycket precision för att hitta en fond med en duktig förvaltare som är värd sin avgift. Guld har exempelvis tenderat att vara okorrelerad med aktiemarknaden, vilket betyder att guld historiskt har tenderat att gå upp när aktiemarknaden gått ner. Guld är något man skulle kunna beskriva som den enda ständiga värdebevararen. Guld är i princip den enda tillgången du skulle kunnat haft i fickan de senaste 3000 åren och fortfarande behållit din köpkraft.

För den som på förhand bestämt sig för att inte bara köpa och behålla sina aktiefonder, så kan det vara bra att komplettera portföljen med råvaror, ädelmetaller eller kontanter. Gör däremot alltid hemläxan innan du investerar, vilket man kan argumentera för är ännu viktigare att komma ihåg när man ger sig in på andra tillgångsslag än aktier. För den som vill veta mer om hur man kan diversifiera sitt sparande med guld, så rekommenderar jag att man lyssnar på Eric Strand, fondförvaltare på Pacific Fonder, som bjuder på många bra insikter om hur man kan diversifiera sitt sparande med ädelmetaller. 

Oavsett om man bestämt sig för att köpa och behålla, eller om man gett sig själv mandat att allokera om sitt kapital beroende på hur marknaden ser ut, så gäller däremot en och samma sak - håll dig till dina regler även när känslorna styr. Om du vill göra om dina regler, vänta ett tag tills oron och känslorna har lagt sig, och ställ dig frågan igen.

Stort lycka till i det blåsiga marknadssentimentet där ute!

/Linus

Fördjupning
Eric Strand, guld som diversifiering - https://www.youtube.com/watch?v=0has9YnmZ1E
Veckans fokus med Alexander Gustafsson - https://blogg.nordnet.se/garanterad-avkastning/?utm_medium=email&utm_sou...