Att spara, varför och hur?

Hej! Vilhelm Melkstam heter jag och har fått äran att skriva ett gästinlägg här på Christoffers blogg. Tänkte ta chansen att skriva lite om vem jag är som investerare och hur jag tänker kring mitt sparande. Men först: introduktion.

Vem är jag och hur började jag med investeringar?

Som sagt heter jag Vilhelm Melkstam och är i skrivande stund 19 år. För ett år sedan tog jag studenten efter tre roliga år på tekniklinjen och har sedan dess jobbat på ett lager. Jobbet är väl kanske inte superkul, men det har gjort både så att jag har råd och tid att hålla på med mina intressen, framförallt investeringar och programmering. Och det var på gymnasiet mitt intresse för börsen började, vi var några kompisar i klassen som testade och helt enkelt fattade tycke för aktiemarknaden. Och på den vägen är det.

Varför investerar jag?

Min anledning stavas frihet. Jag vill en dag kunna känna mig ekonomiskt fri och mitt mål är att denna dagen ska inträffa innan jag fyller 50. För mig handlar det om att utdelningarna ska täcka grundbehov såsom bostad, mat, kläder och min familj. När jag når detta mål kommer jag inte behöva jobba om jag inte vill. Jag kommer kunna betala alla räkningar trots att jag helt ägnar mig åt mina intressen istället för att jobba. Detta är mitt mål och varför jag investerar. Sedan är ju aktiemarknaden väldigt rolig också!

Hur investerar jag och vad har jag för fördel mot andra investerare?

Jag försöker leta efter två faktorer när jag investerar: kvalitet och tillväxt. Lyckas ett företag kombinera dessa två så är de intressanta i min portfölj. Såklart kommer även andra faktorer in i min analys jag ska gilla produkten, se att de jobbar med trender, inte mot trender och att de sköter sig mot kunder och investerare.

Vad är kvalitet för mig? Jag tycker det handlar om stabilitet, en bra finansiell grund att driva företag på. Bolaget ska inte vara för belånat, gå med vinst, ha ett positivt kassaflöde och gärna utdelning. En indikator jag tittar på för att sålla bort ointressanta bolag är Piotroski F-Score. Då får du snabbt en överblick över hur finanserna ligger till för bolag. Har ett bolag under 6 i F-Score är det ointressant för mig. Sedan får jag titta mer noggrant på finanserna och jämföra mot konkurrenter. 

Och vad är tillväxt för mig? Hela bolaget ska växa, inte bara en del av resultatet. Ökar omsättningen? Ökar vinsten? Ökar marginalerna? Ökar utdelningarna? Ja, då är chanserna stora att även kursen ökar. 

Jag har två egenskaper jag tror gynnar mig i aktiemarknaden. Den första är mitt djupa intresse för teknik. Då jag är intresserad så hänger jag med i utvecklingen, kan förstå vad olika bolag håller på med, lättare att se trender osv. Detta gör att jag har lättare att investera inom teknik, vilket också syns i min portfölj. I ett litet sidoprojekt jag håller på med så försöker jag även koppla samman programmering och börsen, får se om det blir lyckat! Mitt andra är att jag har lätt för att koppla bort känslor från mitt investerande och istället göra mer logiskt grundade beslut. Mitt främsta knep är att inte tänka sig att det är pengar, utan det är kapital. På så sätt har det inte med min vardagliga ekonomi att göra, utan mitt enda mål är att de ska växa (till låg risk, såklart)!  

Så, då får jag tacka för att ni tog er tid att läsa detta inlägg och hoppas ni kanske blivit lite inspirerade till och med! Har ni frågor så är det bara att skriva dessa nedanför så ska jag svara!

Allt Gott och god avkastning på er!
Vilhelm Melkstam