Analys november, UA Umeå

Varje månad ger UA Umeå oss en makroanalys på föregående månad.

November

November var en förhållandevis lugn månad sett till världsekonomin. Slutet av månaden/ början av december fick sig en omgång av ”handelsoro” som så många gånger tidigare. Det kan tyckas bli lite löjligt i längden när två världsledare pendlar fram och tillbaka, man kan tycka att marknaden borde ta vad som förmedlas utåt med en nypa salt. Angående Trumps framtid är det ännu oklart och riksrättsprocessen fortsätter.

 

Något som tycks elda på Trump och hans kamp mot Kina är dollarns växelkurs gentemot yuanen. Så länge som dollarn stärks mot den kinesiska valutan kommer ett handelsavtal inte ha sin sanna verkan utan istället urvattnas av en ogynnsam växelkurs. Även Eurozonen anklagas för valutamanipulation av den amerikanska presidenten. Det finns egentligen ingenting Trump kan göra för att ändra växelkurstrenden mot respektive valuta men kanske att vi får leva med fortsatta påhopp och hot om strafftullar så länge dollarn gör det svårare för presidenten att reducera handelsunderskottet. 

 

I september skrev jag om minusräntan och hur vi borde revidera vårt sätt att se på/ kontrollera ekonomin. Den 29 november skrev SvD en artikel om just detta. Rubriken löd ”De regler vi har vuxit upp med för ekonomin har upphört”. Artikeln handlade om hur den monetära politiken borde anpassas till det samhälle vi lever i just nu. Idag har vi ett inflationsmål på två procent men precis som den amerikanska centralbanken diskuteras nu ett mått på sysselsättning. Vad som är den bästa lösningen låter jag vara osagt men att vi behöver granska vad vi tror oss veta om dagens ekonomi är högst aktuellt. En högkonjunktur med så här låga räntor till sitt befogande borde satt betydligt högre fart på tillväxten, förutom det självklara att penningpolitiken är låst och inte kan stimulera ytterligare så verkar det som att ekonomin har gått in i en ny trend av väldigt låga räntor men endast måttlig tillväxt. 

 

Det är nyval i Storbritannien 12 december och det sägs att Torypartiet med Boris Johnson i spetsen kommer att vinna. Boris Johnson lovar om han skulle vinna att kliva ut ur EU den 31 januari. Men precis som många gånger tidigare så finns det inga garantier att detta skulle ske. 
Inflationssiffror och räntebesked kommer i december och det är delade meningar om huruvida Riksbanken kommer kunna genomföra sin planerade höjning. 

 

Förmodligen kommer vi behöva vänta och se tillbaka först om ett år för att kunna konstatera om uppgångarna vi ser på marknaden idag är självstärkande, att optimismen som råder just nu lyckas grunda en stabil positiv trend. Eller att det är ett sista ryck i en utmattad marknad och att vi har en rekyl framför oss under nästkommande år.

 

Med vänliga hälsningar
Harald Wigerstedt