Analys Januari, UA Umeå

Varje månad ger Harald Wigerstedt från UA Umeå oss en makroanalys på föregående månad.

Januari 2020

 

Det nya årtiondet inleddes med en smäll efter missilattacken från USA mot Iran. Strax där efter svarade Iran på attacken genom att göra bort sig ordentligt och skjuta ner ett civilt plan. Efter en sådan miss var det inte mycket Iran kunde göra och världsmarknaden skakade av sig oron förvånansvärt snabbt.

 

På den ekonomiska fronten är det inte mycket som har förändrats på världsmarknaden. FED följde sina planer och förändrade inte räntan, de tunga centralbankerna fortsätter stimulera marknaden och rapporterna har tagit en svag positiv trend. Däremot har den amerikanska marknaden satt sig lite och ledande index handlas just nu kring botten av den stigande trendkanalen. Ett känsligt läge med tanke på att en eventuell pandemi gror i Asien just nu. Något som fick kraftiga utslag första börsdagarna i februari, kinesiska marknaden störtdök 7-8%. Kina pratar nu om konstgjord andning och har planer på att stimulera marknaden så gott det bara går.

 

Storbritannien har officiellt lämnat EU och Brexit är ett faktum. Pundet tappar mark mot både euron och dollarn första dagen efter sin exit. Nu väntar förhandlingar för att etablera regler för handel och konkurrenskraft mellan de två parterna. Men medan många politikers blickar riktas ut ur den brittiska unionen för att handskas med EU kommer nu ett nytt stort inhemskt problem. Att reparera förhållandet mellan de länder som utgör unionen. Skottland och Nordirland röstade för att stanna och har sedan dess hållit fast vid den ståndpunkten.

 

PMI för Sverige (ett konjunktur mått) vände upp från nästan lägsta nivåer och ökade betydligt. Om det bara är brus eller om konjunkturen faktiskt har vänt återstå att se i senare rapporter. Förmodligen har inte resultatet av Corona-viruset nått toppen på sin fulla effekt och borde därför göra utslag i februari.

 

USA och Kina har skrivit under fas ett i handelsavtalet. Konflikten varade i nästan två år men har nu äntligen börjat närma sig ett slut. Tullarna kommer där emot fortsätta värka till dess att ett fas två avtal har förhandlats fram. EU som är den tredje parten i världshandeln har uttryckt sin oro kring detta avtal och är mycket mån om sina egna intressen. Därför kommer EU inte tveka att dra Kina och USA inför WTO om det nya avtalet skulle sätta marknadskrafter ur spel. Handelsavtal världsmakter i mellan så har ännu inga beslut kring biltullar tagits från USA:s sida mot EU. Samt Frankrikes hot mot USA om skatt på ”tech- jättarna” är uppskjutet.

 

Med vänliga hälsningar
Harald Wigerstedt