2016-02-15

”Sök efter möjligheterna och de dyker upp”

Från Malmö till Japan, New York och Schweiz. Hon lärde sig schweizertyska och knep jobbet som konsult hos Deloitte. Liv Sävström Müller ligger inte på latsidan utan jagar möjligheterna. – Det finns så mycket att göra där ute så det vore dumt att inte ta vara på alla chanser som finns.
Liv Sävström

Det är svårt att inte bli inspirerad av denna handlingskraftiga kvinna. Jag får möjligheten att träffa henne på ett kafé i Zürich för att höra bakgrundshistorien och för att samla ihop de bästa karriärtipsen.

”Jag ville göra något utomlands”
Det hela började vid 19 års ålder. Det var dags för Liv att välja studier och siktet var inställt på hemstaden Malmö.
– Jag ville studera något som var internationellt. Lotten föll på Malmö högskola som erbjöd programmet Freds- och konfliktkunskap som jag tyckte lät kul och intressant. Min tanke redan då var att jag ville komma ut i världen och jag tänkte att detta program skulle ge mig den möjligheten. Liv fortsätter:
– Jag kollade också möjligheten att plugga ett helt program utomlands men eftersom Sverige erbjuder bra utbildningar med chans för utomlandstermin ville jag ta vara på det.
Strategin blev därför att plugga på i Sverige för att sedan haka på ytterligare bud efter vägen. Det visade sig vara en klok idé. Efter inte lång tid kom erbjudandet om en termins studier i Japan.
– Jag ville iväg långt och när möjligheten att plugga på ett universitet i Kyoto dök upp blev det ett klart ja från min sida.
Studieutbytet pågick i fem månader och kursens fokus låg på Ost Asisatiska relationer och ekonomi. På frågan hur mycket japanska Liv hann lära sig blir svaret ett spontant skratt följt av:
– Ja, jag lärde väl mig ett par ord men att hitta japaner som pratade bra engelska var nästan svårare. Vad Liv också upplevde var att hon stack ut mycket som västerlänning.
– Jag gillade inte att alltid vara så uppenbart invandrad. Därför kände jag efter Japanresan att jag inte mer ville bo i ett land där man så tydligt utskiljer sig som utländsk.  Kanske var det detta beslut som ledde till att vi idag ses i Zürich?

”Vi far mot Schweiz”
Det går inte att undvika frågan om vad det var som tog Liv till Schweiz. Liv ler och berättar:
– Det var min pojkvän. Han är schweizare och vi träffades i Berlin genom en ungdomsförening som vi båda var med i. Valet att följa med till Schweiz blev därför ett rätt så självklart beslut.
Väl i Schweiz blev det att börja från scratch med studier i tyska.
– Jag kunde ingen tyska alls när jag kom ner så det var verkligen en utmaning.
Första halvåret dedikerades därför till en intensivkurs. När detta var avklarat fortsatte Liv med universitetsstudier på master nivå.
– Det innebar att jag läste kurser på universitetet i huvudstaden Bern och allt förstås på tyska. Det var svårt till en början men gick bättre med tiden.
Studierna var sen förlagda till Lugano, regionsstaden i Schweiz italienskspråkiga kanton Tesino. Men italienska blev inte aktuellt att lära sig denna gång då studierna helt bedrevs på engelska. Om det schweiziska universitetet erbjöd utlandsmöjligheter?
– Jajemen, svarar Liv och talar om att själva magisterprojektet bedrevs i Sydafrika.

Hon ser verkligen möjligheterna den här Liv.

”Söka jobb-tider”
Under våren 2013 började studierna lida mot sitt slut och det var dags för Liv att leta jobb. När hon idag berättar för mig att hon jobbar som Human Resource-konsult för Deloitte ställer jag den oundvikliga frågan om hur hon lyckades med det.
– Jag fick mitt jobb via Linkedin. De [läs: Deloitte] annonserade där efter nya medarbetare och jag tyckte deras annons lät intressant. Jag skickade in mina uppgifter och fick tillbaka att jag var välkommen på en intervju.
Efter en heldag med tester och intervjuer med diverse folk passerade två dagar innan telefonsamtalet kom; Deilotte erbjöd Liv tjänsten. Hur klarar man det här frågar jag.
– Man måste sälja sig själv, pusha för sin sak. Det går inte att sitta tyst och vänta utan man måste ta för sig. Under assessmentdagarna hade vi massa olika typer av test, såväl problemlösningsförmåga till presentationsteknik. Ett test gällde samarbetsförmågan och där blev utmaningen att kunna ta plats i en grupp utan att ta över. 
Vi kommer genast in på hur jobbet är i verkligheten nu när rekryteringsprocessen är så tuff, men det verkar det inte var lika hårt.
– Man förväntas inte ha så mycket kunskap innan man börjar eftersom det är så många industrier man kan komma att jobba inom. Det finns också ett stort utrymme för att lära sig och företaget satsar mycket på de anställda genom att erbjuda internutbildningar såväl som externa kurser. Det gör att man som anställd vill ge tillbaka mycket, berättar Liv.

”Från teoretisk till praktisk användning”
Men hur är det att vara konsult? Finns det någon typisk personlighet som passar för jobbet och vilka personliga förmågor kan man använda sig av? Liv är rak på sak:
– Man måste vara flexibel som konsult. Det är svårt att veta vad som händer om tre veckor och därför måste man vara beredd på att kunna uppoffra externa händelser. Det är också viktigt att man lägger ner den tid som krävs. Samtidigt måste man tycka att jobbet och utmaningar är roliga. Det är klart att vartenda projekt man jobbar med inte är superkul men utmaning måste vara ett positivt begrepp om man ska kunna klara jobbet. Viljan att lära ska finnas där.

Konsultjobb har ett rykte om sig att vara tidskrävande med anställda som mer eller mindre bor på kontoret. När jag ber Liv dementera ryktet om att vissa konsultbyråer erbjuder sina anställda tvättservice på kontoret kommer först ett skratt, följt av informationen att Zürichkontoret just kommit igång med att erbjuda sina anställda denna tjänst och att vissa av hennes kollegor numera tar med tvättkorgen till jobbet.
– Fast det tar en vecka innan man får tillbaka sina kläder, tvättade och strukna, så det går snabbare att göra det själv.

Vi fortsätter vårt samtal med vad som är typisk för den schweiziska kulturen och vilka likheter och skillnader det finns i arbetslivet samt samhällsstrukturer.
– Mångspråkigheten är typisk för landet. De allra flesta är trespråkiga och talar engelska, franska och tyska beroende på vilken kanton man kommer ifrån.

Det är alltså redan från början svårt att konkurrera med en schweizare i termer av språk. Liv fortsätter:
– När det kommer till arbetslivet är det också ganska mansdominerat. Jag har aldrig känt mig diskriminerad på grund av mitt kön, men det är få kvinnor i toppen på företagen, speciellt som samtidigt har familj. En bidragande orsak är förmodligen deras konservativa syn på barnomsorg.
Att skicka ett barn till förskola i Schweiz kan kosta upp emot 2,000 franc per barn och månad, med andra ord närmare 18 000 svenska kronor (!). Det innebär att i många familjer stannar personen med lägst inkomst hemma och tar hand om barnen – vilket ofta är en kvinna. Men att få in unga på arbetsmarknaden har landet lyckats bättre med. Liv beskriver det starka lärlingsväsendet som finns i landet:
– Praktikanter har en högre status och är bättre betalda relativt andra länder.

Som ung, mellan 15-18 år, har de flesta en god möjlighet att komma in på ett företag ett par dagar i veckan för att lära sig om organisationen och börja med enkla jobb. Perioden pågår vanligtvis under ett par år vilket innebär att många blir erbjudna jobb på företaget när studierna väl är slut. På så sätt är arbetslösheten bland ungdomar låg. Konsekvensen är dock att färre unga är universitetsutbildade.
– Men arbetsgivarna brukar prioritera personer med universitetsexamen eftersom det finns ganska få av dem, säger Liv. Så igen, det är bara att testa och våga sälja in sig själv.Liv Sävström Müller tillsammans med Stock Magazines skribent Marie Alderman.
Liv Sävström Müller tillsammans med Stock Magazines skribent Marie Alderman.

”Utmana omvärlden”
Efter att ha lyssnat till Liv kan man inte bli annat än inspirerad. Men hur gör man för att lyckas så här bra?
– Om man är sugen på att jobba utomlands ska man börja leta möjligheter. Kolla runt hos olika organisationer vad som finns och se till att vara aktiv. När du hittar något intressant, kolla upp det och se om du kan resa dit. Praktik är ett jättebra sätt att testa på att komma utomlands och var inte rädd för att göra det obetalt.

Jag spärrar upp ögonen för säkert tionde gången när Liv droppar att hon var hos FN i New York och gjorde praktik under en sommar.
– Det blev dyrt eftersom FN varken betalar ut löner eller sponsrar med boende. Men värt var det helt klart, säger hon och ler. Det viktiga är att man satsar på saker. Lunka inte bara omkring utan kolla upp något som är intressant och genomför det – såväl som att rädda djuren i Afrika som att lära dig att leda folk. Engagemang är värt mycket och det rekommenderar jag folk att satsa på.

Jag frågar Liv den något provocerande frågan ”Var finns möjligheterna?”. Hennes svar är sylvasst:
– Du måste leta efter dem. Och när du väl hittar något måste du ta vara på det. Det finns så mycket där ute. Enda begränsningen är vad man själv gör och tror på. Därför, satsa på att göra dig själv attraktiv. I Sverige finns det så många möjligheter och det mesta är dessutom gratis så det är bara dumt att inte nyttja det. Testa på något som verkar kul och se hur det passar.
Liv kopplar samman ett otroligt exempel till det vi pratar om.
– Jag kommer ihåg en professor från högskolan i Malmö. Han och hans fru var omkring 30 år utan några gymnasiala studier, och dessutom föräldrar till fyra barn. De kom helt plötsligt på att de ville utbilda sig och det slutade med att de båda (!) idag har professorstitlar på högskolan.
Historien är otroligt inspirerande, precis som Liv(et) faktiskt är. Möjligheter, stora som små, finns runt omkring oss hela tiden. Det handlar bara om utveckla sin förmåga att ta vara på dem och efter det njuta av följande ”ringar på vattnet”-effekten.  

» Visa artiklar i samma kategori

Vi rekommenderar dessa artiklar för dig