2016-04-15

Sam Manaberi: ”Vi ska utrota energifattigdomen”

1,3 miljarder av världens befolkning lever i dag under så kallad energifattigdom. Detta vill startup-bolaget TRINE ändra på genom att låta privatpersoner via crowdsourcing investera i solenergiprojekt i utvecklingsländer. Samtidigt som vi hjälper människor att få billigare och bättre energitillförsel får privatpersoner avkastning på sitt kapital, förklarar TRINE:s vd Sam Manaberi.
TRINE
TRINE. Fr v. Hanna Lindquist, Andreas Lehner, Sam Manaberi, Christian Genne, Christoffer Falsen. I januari började Peter Edström och i februari kom Niclas Sahlin.

När jag träffar Sam Manaberi första gången slås jag av hans enorma driv och energi. Han berättar att han som entreprenör vill göra gott för världen; han vill utrota energifattigdomen. TRINE:s affärsidé är att finansiera solenergiprojekt i utvecklingsländer med hjälp av kapital från privatpersoner i väst.
- Det finns en del sociala entreprenörer som tycker att vinst är något fult men så ser jag verkligen inte på det. Jag är helt övertygad om att företag som gör något gott samtidigt som dem tjänar pengar är framtiden.

Viljan att starta något eget och att göra skillnad har funnits där i bakhuvudet hos Sam Manaberi under många år och när solenergidivisionen på Bosch som han arbetade på i USA skulle säljas, ställdes han inför valet att antingen följa med divisionen vidare eller att flytta hem till Sverige igen med fru och barn. Han valde det sistnämnda. Och nu var det ett perfekt läge att ”dra igång det där” som han så länge velat göra. Men han är noga med att understryka att det är tack vare sina år på Bosch som han lyckades starta upp Trine.
- Jag hade inte lyckats svinga den här grejen om det inte varit för det jag gjort förut.
Som försäljningschef för Bosch Solar Energy i Nordamerika lärde han sig mycket om marknaden för solenergi och det var även i USA som han fick idén till TRINE.

Väl hemma i Sverige och Göteborg igen kastade sig Sam Manaberi in i hetluften direkt. Chalmers Ventures sökte bolag till deras accelerator program vilket innebar att han bara hade ett par dagar på sig att samla ihop ett team. Resten är som man brukar säga historia. Sam Manaberi och hans tre medgrundare kom med i accelerator programmet, fick en mindre summa i startkapital och coaching med att utforma sin affärsidé ytterligare och vid årsskiftet 2014/2015 startade dem aktiebolaget TRINE.

TRINE:s första solenergiprojekt tillsammans med partnern RVE.SOL i Sidonge i Kenya öppnades upp för investeringar på crowdfundig-plattformen FundedByMe i november 2015 och nådde 200 procent av sitt investeringsmål på rekordtid. Hela teamet blev tagna på sängen av det enorma trycket. Sam Manaberi berättar att de hade tänkt att smyglansera projektet en vecka innan den stora lanseringen för att få tid att rätta till eventuella frågetecken och för att förtydliga vad projektet handlade om. Det skickades därför ut ett mail till mindre än 1000 personer som skulle få möjlighet att titta på projektet.
- Det var en sjukt bra plan, men efter att vi skickat iväg mailet så började det rassla till. Vi hade ett positivt krismöte – vi måste lansera nu! Och så lanserade vi och det bara drog iväg fullkomligt. Jag tror att mailet om att man kunde investera gick ut kvart i nio på kvällen och under morgonen dagen därpå var projektet fulltecknat. Fantastiska människor! Vem går liksom upp åtta på morgonen och investerar? Utbrister Sam Manaberi.
Pilotprojektet i Kenya blev den snabbast fulltecknade kampanjen på FundedByMe i Norden och det snabbaste fulltecknade solenergiprojektet i Europa någonsin. Ytterligare en bidragande orsak till den stora framgången var att Fortum gick in och matchade samtliga investeringar.

Om projektet fortlöper som planerat kommer de som investerat att få tillbaka sina pengar om fem år och en avkastning på 14 procent.
- Vi har en väldigt tydlig risklista med saker som kan gå åt pipan som investerarna får se. Om allt går bra får investerarna en avkastning på 2,66 procent per år. Det är en bra avkastning, samtidigt som de får sjukt konkret social nytta och framförallt stor hävstång på sin miljönytta.

Hur kommer ni fram till vilka projekt som ni vill satsa på?
- Vi började med att bland annat titta på de FN-listor på solenergientreprenörer som finns och kontaktade dem för att höra om de var intresserade av finansiering. Vi fick en massa svar så vi tog ut dem vi trodde mest på och genomförde en hård due diligence-process av varje enskild solenergientreprenör. Detta innebar att vi gick igenom hela deras organisation; hur de är strukturerade, vilka är deras ägare, hur mycket lån har dem, hur ser soliditeten ut, vilken teknologi använder dem och så vidare.

De som klarar sig bäst efter due diligence-processen åker TRINE ned till på ett företagsbesök för att genomlysa hela organisationen på plats. Om allt ser bra ut signeras ett låneavtal med entreprenören och sedan lägger TRINE upp dem på sin hemsida.
- I dagsläget har vi fler projekt i pipen än vad vi kan mäkta med, berättar Sam Manaberi.

I TRINE:s första projekt i Sidonge i Kenya ansluter solenergipartnern RVE.SOL. 50 hem och 5 mindre företag till solpaneler. Sam Manaberi berättar att han är överraskad över vilken otrolig effekt tillgången till el verkligen har.
- För det första är kostnaden för el en väldigt stor del av bybornas totala månadskostnad, runt 30-60 procent beroende på hur mycket fotogen man använder. Samtidigt är det extremt farligt och ohälsosamt att använda fotogen. Att sitta och studera, till exempel under fotogenlampor på kvällarna som barnen gör, motsvarar två paket cigarett rökning per dag.
Förutom hälsoeffekten och att bybornas elkostnader går ned dramatiskt, berättar Sam Manaberi att tillgången till el ger en rad andra positiva följdeffekter som han aldrig tänkt på tidigare.
- En massaj i Sidonge, Teresa, berättade för mig om att de dessutom fått in bättre tv och radio och därmed kunde hänga med på ett helt annat sätt i vad som händer i massmedia. Teresa har även en salong, som nu går väldigt bra för hon har kunnat fixa hårfön, det är en kioskvältare. En barberare i den andra byn har börjat kunna använda trimmer och så passar han även på att ta betalt för mobilladdning under tiden. 180 procent fler flickor kan gå i skolan i byn för att familjerna har mer pengar över. Och de kan få renat vatten. Efter att vi fick veta allt detta så ändrade vi vår slogan till ”Electricity Changes Everything”.

När jag träffar Sam Manaberi första gången är det december och han berättar att de är mitt uppe i en investeringsrunda för att kunna ta steget vidare med bolaget. Först och främst letar de efter affärsänglar berättar han, privatpersoner som älskar det TRINE gör och vill vara med och bygga bolaget. Kort därefter, i början på januari, blir det klart. TRINE tar in fem miljoner kronor i kapital från sex stycken affärsänglar, bland dem Let´s Deal-grundaren Alexander Hars och Palle Stenberg, grundare till jeansföretaget Nudie Jeans. Med kapitalet vill TRINE bygga ut sin plattform.

- För första projektet använde vi oss av andra partners som FundedByMe. De har varit grymt bra men vi vill bygga upp vår egna digitala upplevelse. Det kan vi äntligen göra nu.
På sikt vill han att TRINE ska ha en plattform med riskrating så att alla investerare ska kunna jämföra de olika solenergientreprenörerna. Se vilka som har börjat betala tillbaka sina lån etc. Han vill även att det ska bli möjligt för entreprenörerna själva att kunna gå in via TRINE:s hemsida och söka efter lån, som hos vilket finansinstitut som helst.
- Vi vill bygga en plattform där vi sammanför investerare och de som driver projekten i utvecklingsländerna. Det är vårt främsta mål här och nu, säger Sam Manaberi. 

» Visa artiklar i samma kategori

Vi rekommenderar dessa artiklar för dig