2017-01-13

"Risk comes from not knowing what you´re doing"

Warren Buffett följer en väldigt enkel strategi. Men trots enkelheten har han lyckats att bli en av världens rikaste människor. Hur ser Buffetts investeringsfilosofi ut? Stock Magazine benar ut allt och får dessutom tips från Sveriges egna Waren Buffett, Per H Börjesson, hur man ska tänka.
Per H Börjesson, Investment AB Spiltan

Oavsett om index står högt eller lågt, om Bank of Japan ska införa nya stimulanser eller att det pågår en presidentvalskampanj i USA som gör börsen svajig, så ligger det enskilda företaget i fokus för Warren Buffett. Per H Börjesson, även kallad Sveriges Warren Buffett, grundade Investment AB Spiltan och uttrycker att det viktigaste är att förstå bolaget som man investerar i.
– När vi köpte Paradox 2010 så begrep vi marknaden och bolaget, men det är självklart att det var lite nervöst just då, säger han. Paradox Interactive, Spiltans största innehav, har utvecklats närmast explosionsartat sedan dess.

Om man köper ett mycket bra bolag till ett bra pris kan man enligt Warren Buffett vara säker på att tjäna pengar. Ännu bättre blir det om man köper aktier i de bästa företagen till mycket bra priser. Han har tre väldigt basala regler:

  • Är affärsmodellen enkel och lätt att förstå?
  • Finns det en tillräcklig historia?
  • Har bolaget långsiktiga framtidsutsikter?     

Affärsmodellen – enkel och lätt att förstå
Sättet som företaget bedriver sin verksamhet på, affärsmodellen, ska vara enkel att förstå. Warren Buffett pratar om att man ska hålla sig till de områden som man förstår sig på. En person som är intresserad av hästsport vet troligtvis mycket mer om branschen än de flesta och bör därför använda denna kunskap till att göra sina investeringar. Går affärsmodellen att förklara på under en minut har du troligen hittat ett sådant bolag som Warren Buffett föredrar.

Historien skvallrar om framtiden
Warren Buffett gillar företag som funnits ett tag och där det inte är så stora förändringar på gång i branschen. Innan internet älskade Warren till exempel papperstidningar. Dessutom köper han bara aktier i företag som har tjänat bra med pengar under lång tid då han menar på att man då kan vara säker på att bolaget sköts på ett bra sätt.
Ett känt citat från Buffett är ”turn-arounds seldom turn” där han menar att bolag som gått dåligt en tid men håller på att omvandlas, väldigt sällan blir en bra aktieinvestering. Det här hindrar dock inte honom från att göra investeringar i bolag som har tillfälliga problem, och flertalet av hans bästa investeringar har varit efter att han bedömt att bolaget lätt klarar det aktuella problemet. Det klassiska exemplet på en sådan investeringar var när han investerade kraftigt i American Express när detta bolag upplevde tillfälliga problem. Här gjorde han en mycket lyckad affär och tjänade mycket pengar.
Per H Börjesson berättar att Investment AB Spiltan gjorde en investering i Fingerprint Cards eftersom han misstänkte att det kunde vara en tillfällighet att bolaget värderades som det gör.
– Ifrågasättandet av en majoritetsägares insiderhandel avskräcker nog en hel del institutionellt kapital, säger han.

Fina framtidsutsikter  
Det ska vara lätt att föreställa sig att bolagets framtid är ljus. Genom att ha starka varumärken, vara den billigaste producenten eller ha väldigt eftertraktade produkter utan motsvarighet så är det stor sannolikhet att bolaget finns kvar och är ett bättre bolag om fem till tio år. Buffett pratar om ”pricing power” där ett företag kan höja sina priser utan att kunderna slutar köpa av bolaget och att detta är avgörande om bolaget kommer vara en bra investering i framtiden.

Priset är mycket viktig
Även om du hittar ett bolag som passar in på samtliga kvalitéer så är det viktigt att man inte betalar ett för högt pris för sina aktier, för även ett riktigt bra bolag kan bli en dålig investering om priset är för högt. Vad som faktiskt är ett bra pris beror på fall till fall, men Buffett har sagt att ett pris om tio gånger vinsten före skatt kan vara ett bra mått. Enligt detta mått skulle ett bra pris ligga någonstans runt ett P/E-tal på 13. Buffett ska vidare ha sagt att det ibland gå bra att betala ett pris som är lite för högt, eftersom att riktigt bra bolag ändå blir bra investeringar på längre sikt. Samtidigt måste du som investerare dock akta dig för att betala alldeles för mycket.
Per H Börjesson är tydlig på denna punkt och citerar Warren Buffett:
– Pris är vad du betalar, värde är vad du får.
Köper man riktigt bra bolag som man förstår sig på vet man om priset är bra eller inte. Så kallad värdeinvestering handlar om precis detta, att köpa bra bolag till ett pris som är lägre än dess värde.

Råd till unga investerare
Råden som Per H Börjesson ger unga investerare är flera och även på denna punkt är Börjesson och Buffett lika. Det absolut viktigaste är att lära sig om ränta-på-ränta-effekten. En lång sparhorisont tillsammans med låga kostnader gör att ränta-på-ränta-effekten verkligen jobbar för dig. Ytterligare ett råd är att regelbundet spara åtminstone tio procent av dina inkomster och inte sälja bra bolag för tidigt. På den personliga sidan så är det viktigt att göra det man vill göra.
– Gör man det som man tycker är kul så brukar det bli bra. Det är viktigt att man väljer vilket bolag man vill jobba för och med vilken chef.
Han avslutar med att säga att:
–Pengar handlar inte om lycka, utan om att kunna ha möjlighet att kunna disponera sin tid bättre.

För högre avkastning betyder mer tid och genom att köpa aktier i de bästa bolaget köper du dig en framtid med mer tid.

Mer läsning
Warren Buffett har inte skrivit egna böcker men har genom åren skrivit kommentarer till årsredovisningarna för ägarbolaget Berkshire Hathaway. Dessa ”letters to shareholder” innehåller den samlade kunskapen och investeringsfilosofin som Warren Buffett utvecklat genom åren. Dessa är lättåtkomliga via Berkshire Hathaways hemsida. Boken The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America utgör en sammanställning av det mest essentiella i dessa brev. Antalet böcker som skrivits om Buffett är många och två klassiska biografier är Buffett: The Making of an American Capitalist samt The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life. Per H Börjesson har skrivit en bok om Buffett som heter Så här blev Warren Buffett världens rikaste person. Därtill har Per H Börjesson skrivit böckerna Så här kan alla svenskar bli miljonärer samt Så här blir du miljonär som pensionär. Därtill skriver han regelbundet i Sparrebellen, ett nyhetsbrev från Sparklubben. 

» Visa artiklar i samma kategori