2017-10-06

Möt författaren bakom "Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare"

Vill du hitta kvinnliga börsförebilder kan du få leta ett tag. Vill du dessutom hitta en kvinnlig författare inom samma område kan det bli en ännu svårare nöt att knäcka. Natalie Eriksson har lyckats kombinera båda då hon i sin nyutgivna bok ”Kvinnorna som äger börsen- aktier för nybörjare” intervjuar nio kvinnliga börsprofiler om deras investeringsfilosofier.
Natalie Eriksson har precis gett ut boken "Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare"
Natalie Eriksson skrev den boken hon själv ville läsa. Foto: Carl Törner

Under uppväxten stod inte ord som ränta och utdelning högt på dagordningen hos Norrköpingsbördige Natalie. Inte heller under tiden då hon jobbade med kommunikation i norska Bergen eller året då hon bodde i Sydney.
Intresset kom att födas när hon flyttade till Stockholm 2014. Förra sommaren hade hon, lagom till semestern, införskaffat mängder av aktieböcker för att själv lära sig ännu mer.

– Det fanns massor av bra böcker om olika investerarprofiler men jag kunde inte hitta någon om några kvinnliga. Det tyckte jag var väldigt trist vilket motiverade mig att skriva denna bok. Tanken är att den ska lyfta fram kvinnliga profiler som delar med sig av sina egna tips och erfarenheter, berättar Natalie.

Boken ges ut på eget förlag vilket har inneburit mycket extraarbete. Natalie satte ihop ett eget team av designers och redaktörer. Det fanns ett stort intresse från olika bokförlag men problemet var när den skulle släppas. Ett bokförlag ville släppa den lagom till julhandeln, något som Natalie tyckte skulle ta för lång tid vilket gjorde att hon valde att släppa den på eget förlag.

 

Opretentiösa intervjupersoner

För Natalie var det viktigt att de medverkande var bra personligheter som andra kunde relatera till.

– Även om den riktar sig till kvinnor som grupp är ju alla olika personligheter. Jag hoppas alla kan hitta sin förebild av de som är med i boken. Jag följde flera av de på sociala medier där de delade med sig av sina misstag och kunde visa att de också är av kött och blod. De är alla väldigt duktiga och har en egen unik historia.

Bland de medverkande är bland annat sparekonomen Christina Söderberg. Hon valdes för hennes sätt att kommunicera med vanliga sparare och sin synlighet i media. Andra är vice vd:n och journalisten Mikaela Idermark som även varit verksamhetschef på Unga Aktiesparare. Helt enkelt personer som jobbar med lite olika inriktningar men har alla den gemensamma nämnaren som framträdande roller inom finansmarknaden.

 

Swingtrading och träffar på schemat

Utöver heltidsarbete som projektledare på en digitalbyrå och författarskap, driver hon Facebook-gruppen ”Aktier för nybörjare- tjejer” med två kompisar. Den har i dagsläget över 5000 medlemmar och syftar till att vara en inkörsport för tjejer till den finansiella världen.

– Jag vill inte vara klyschig men det är gruppen som driver gruppen vilket är tanken. Om någon ställer en fråga så brukar många snabbt svara med hur de gör. Vi har inte anordnat några träffar men planerar att göra det i höst.

Hennes eget sparande sker månadsvis där det först sätts in på buffertkontot och resterande del investeras i aktier eller fonder. Bland innehaven återfinns bland annat Tele2, Sweco, Axfood och Facebook. Merparten av de är köpta för långsiktigt sparande och ska inte säljas nästa vecka. Efter inspiration från några av de intervjuade i boken vill hon testa nya sätt att skapa avkastning.

– Nu till hösten vill jag börja testa swingtrada för att lära mig ännu mera. Hade jag inte haft mitt heltidsjobb hade jag velat testa på daytrading men det kräver sin tid. Annars är jag långsiktig i mitt sparande.

För att få fler människor i samhället att intressera sig för sparande tror Natalie att vi måste börja prata om det. Det handlar om allt från vardagsekonomi till vad en utdelning är.

– Vill man dessutom få fler kvinnor att intressera sig måste man lyfta fram och statuera förebilder. Det är något jag hoppas jag gjort i denna bok, avslutar Natalie som inte utesluter fler böcker i framtiden.

» Visa artiklar i samma kategori