2020-10-06

Lagar veckans mat – för tio kronor portionen: ”Snålar inte med kvaliteten”

Daniel Östling är effektiv och ekonomiskt medveten när det kommer till att laga mat och ha med sig lunchlådor. Kostnaden: Strax över tio kronor per portion. "Jag försöker bara att tänka smart", säger han.
Daniel Östling lägger grunden för matlådorna han ska ha i veckan. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Borta på Öster i Örebro bor Daniel Östling. 

Ett av hans stora intressen i livet är att laga mat – och han gillar att göra det med ekonomin i fokus. 

När Stock Magazine kommer på besök en söndagskväll är den aktieintresserade 24-åringen från Närke i full gång att förbereda matlådorna för den kommande arbetsveckan. 

Det bjuds på spaghetti och köttfärsås i stora lass. 

– Vänta, så ska jag ta fram kvittot och titta, säger han och gräver i sin högra byxficka. 

LÄS ÄVEN: Bygg din egen sparbuffert: "Krockkudde och försäkring"

Daniel Östling är inriktad på att hålla nere kostnaderna när det kommer till mathållningen. Han tittar på sitt kvitto och kommer fram till att alla ingredienser till det storkok som nu puttrar på spisen kostar 157 kronor tillsammans. 

– Då det här blir 16–17 portioner kostar varje enskild måltid omkring tio kronor, säger han. 

När man går förbi i köket står matlådorna på rad.

Är det här något som du gör ofta?

– Absolut, målsättningen är att få till det varje vecka. Sedan är det klart att jag inte äter samma rätt 16 eller 17 måltider i rad eller lagar köttfärsås varje gång (skratt). Men det går ju att frysa in och ta vid senare läge. 

MISSA INTE: Lär dig allt om försäkringar

Daniel Östling är också tydlig med att maten ska låta sig smakas, även om han gärna håller nere priset.

– Kvaliteten snålar jag absolut inte med. Det ska vara gott och mättande att äta. 

Undertecknad får en tallrik fylld av spaghetti och köttfärsås och kan inget annat än att hålla med. 

Vad är dina råd till personer som vill bli spara pengar genom att själv laga sin mat?

– Framför allt att ta sig tiden och verkligen ställa sig och göra det när man är hyfsat pigg. Det är inte optimalt för alla att dra igång ett storkok alldeles för sent på kvällen. Sedan är det ju väldigt givande att hitta rätter som man tycker om och att hela tiden utveckla sig som matlagare, betonar Daniel Östling. 

SE OCKSÅ: Så lär du dig förstå ekonominyheterna