2017-10-19

Från hemlöshet till ekonomisk välbefinnande

Hemlöshet, depression, skilsmässa och arbetslöshet var vardagens sanning för mamman Madeleine Norman. Men en föreläsning och middagsdiskussion om aktier skulle få henne att starta en resa mot både ekonomiskt och psykiskt välbefinnande.

 

När vi pratas vid är det svårt att ana den historia som ska ta form under intervjun. Med dubbla jobb och ett nyskapat intresse för sparande verkar Madeleine väldigt lycklig med sitt liv. Svårigheter att hitta jobb trots en examen i miljövetenskap, ett kraschat äktenskap blev för mycket och ledde till en depression.

Redan innan skilsmässan som skedde tidigt förra året var hon arbetslös och gick på socialbidrag. När hon sedan skilde sig från sin man blev det än tuffare. I och med att hon blev ensamstående så fick hon ta hand om sin ekonomi, vilket hennes tidigare man helt och hållet skött. Hon beskriver det som en tung period i sitt liv där hon knappt kunde försörja sitt barn.  

– Jag och mitt barn var hemlösa i två månader, vi fick sova på soffan hos olika kompisar. Livet var nere i en djup svacka och det kändes svårt att ta sig ur situationen.

För att få ordning på livet flyttade hon från Norrköping till Karlskrona för en nystart där hon började jobba som personlig assistent. Bara att få komma utanför hemmet och träffa människor blev en seger. Tyvärr hade sviterna från den svåra perioden satt sina spår, för i maj senare samma år fick hon diagnosen depression vilket ledde till att hon sjukskrevs.

– Nu efteråt var det något positivt eftersom jag fick vila upp mig och blev bättre.

 

FN-föreläsning blev startskottet

Ett område hon brinner för mycket är hållbarhet. Ett engagemang som sprider av sig på sitt sparande. Varje månad läggs en del av lönen i aktier och fonder med miljöanknytning och som på ett ansvarsfullt sätt tar hand om miljön. Hon är även engagerad i nätverket PUSH Sverige som inspirerar unga människor till att engagera sig i miljön. Strax efter att sjukskrivningen var klar blev hon utsedd av PUSH Sverige att hålla en föreläsning på en internationell konferens anordnad av Förenta Nationerna. Det skedde inför hundratals åhörare och efter det började självförtroendet stiga mer och mer…

– Om så många människor ville lyssna på vad jag sa och dessutom tyckte det var bra, då är det nog värdefullt det jag säger började jag tänka.

Det var även kring den tidpunkten som hon började finna intresset för ord som avkastning och ränta.

– Det började med att jag och min mamma satt och pratade om att vi borde lära oss mer om sparande. Efteråt satte jag mig ner och räknade hur mycket som behövdes för att bli ekonomisk oberoende och hur jag ska ta mig dit. Jag visste ingenting men jag började läsa böcker och söka på internet.

Ju längre vårt samtal lider, desto mer imponerande blir Madeleines resa. Det är svårt att tro hur hennes sparande tog sina stapplande steg i julas. Med stor medvetenhet berättar hon om sin plan till att bli ekonomisk oberoende. Utan att nämna siffror i denna artikel så råder det inga tvivel om att hon har startat sin resa. Till stöd har hon sin kompis som är matematiklärare och hjälper till när siffrorna blir för svåra. Att gå med i Facebook-gruppen Economista, som är ett forum för aktieintresserade kvinnor, nämner hon som avgörande för hennes intresse kring sparande.

– Ett forum för bara kvinnor gör att det blir enklare att våga fråga. Sen tror jag att vi är mer intresserade av boendeekonomi och sådana frågor som rör familjen. Det gör att många av frågorna som tas upp berör många medlemmar och påminner om ens egen livssituation.

Pratade ni sparande i din familj när du växte upp?

– Absolut inte, det hände liksom aldrig. Det är nu på senare dagar jag och min mamma insett betydelsen av att spara långsiktigt. Det är något man lärt sig med tiden och fått lära sig själv. Inte heller i skolan pratade vi om vad sparande eller ränta-på-ränta effekten är. Privatekonomi är ju något alla berörs av och borde vara mer uppmärksammat i skolan.

Vad har du för råd till människor som är i liknande situation som du var i?

– Ta ett jobb, spelar ingen roll om det inte är världens bästa och är lågbetalt, det viktiga är att du har ett. Det ena leder till det andra och du kan gå vidare till något annat. Det är så du kan börja bygga upp något.

Många pratar om hur de började från noll och byggde sin förmögenhet. Madeleines resa började på minus, gått förbi noll och fortsatt uppåt.

– Jag minns när jag sparade ihop 20 000 kr och kände en ekonomisk frihet. Min son ska lära sig tidigt om sparande och inte hamna i den sits som jag var i.

 

» Visa artiklar i samma kategori