2018-03-08

”En entreprenör ska vara beredd på att dra ut i krig varje dag”

Genom bolagen Varenne och Zenith Venture Capital har Tommy Jacobson investerat i företag som klädmärket Hope, telefonboksappen Truecaller och företaget Zound Industries med varumärkena Urbanears och Marshall. Förutom att verka i näringslivet har han bland annat varit ordförande i Djurgårdens IF Fotboll. Stock Magazine har intervjuat Tommy om hans syn på entreprenörskap, vikten av att känna människor med olika bakgrund och om att gå utanför sin comfort zone.

Från Linköping till Stockholm

Som ung bestämde sig Tommy, trots familjens motstånd, att som första person i släkten studera på universitetet och sedan flytta ifrån hemstaden Linköping. I båda fallen var Tommy extremt nervös men är idag helt övertygad om att han hade blivit kvar och gjort något helt annat, om det inte hade varit för att han gick utanför sin comfort zone.

– För att gå vidare i livet är det viktigt att man just pushar sig själv i både stort och smått.

 

Från ekonomistudier, via praktik på Sparbankens fondavdelning i Linköping, började Tommy jobba med omplaceringar av likviditeter på Norrköpings kommun. Under de följande månaderna ”pluggade han som en galning” för att lära sig penningmarknaden.

 

I tidningarna omnämns Tommy ofta som finansman, men han beskriver sig själv snarare som företagsbyggare.

 

– Man kan tycka att jag skulle vara en finanskille, men jag har aldrig riktigt sett mig som det. Min drivkraft har alltid varit att bygga saker.

 

På 80-talet kom Tommy Jacobson till Stockholm och var med och startade kapitalförvaltningsfirman Trevise med två andra killar. En var bra på aktier, en var duktig på kundrelationer och Tommy ledde själva företagsbyggandet. Vid den tiden var de flesta kapitalförvaltningarna delar av större organisationer och visionen var därför att bygga en helt fristående kapitalförvaltning som bara arbetade med privatpersoner – som en schweizisk privatbank med egen skatte- och juridisk rådgivning. Trevise växte bra under 90-talet och börsnoterades, men aktien handlades bara i fyra dagar innan bolaget blev uppköpt av en större bank. Då dog visionen om en helt fristående kapitalförvaltning med egen organisation.

 

Efter försäljningen av Trevise blev Tommy övertalad om att starta upp något igen, denna gång en kapitalförvaltning i mindre skala. Man skulle bara förvalta kapital åt tio till femton kunder. Så blev det inte. Företaget heter Quesada och blev mycket större än vad man tänkt sig.

 

– Det är svårt att driva saker i liten skala. Antingen växer man eller så dör man som företag.

 

Techinvesteringar

Idag driver Tommy bland annat riskkapitalbolaget Zenith som investerar särskilt i techbolag och Varenne som investerar i mer traditionella tillväxtbolag. Zenith började egentligen med ett affärsförslag som lät intressant.

 

– Jag kunde inte mycket om tech men kände många som var duktiga och litade på, så jag samlade ihop ett gäng och frågade om de var intresserade. Jag insåg att om du inte är med på techscenen kommer du inte att vara en vinnare.

 

Bland innehaven finns till exempel Zound Industries. När investeringen gjordes låg omsättningen på 90 miljoner kronor, idag omsätter hörlurs- och högtalarföretaget 1,4 miljarder berättar Tommy. För många investerare är det drömmen att någon gång hitta ett sådant bolag.

 

Syn på entreprenören

Zenith investerar alltid i minoritet. Entreprenörerna är huvudägare och lämnas ifred för att göra sin grej. Driva själva verksamhten måste man tro att entreprenören kan sköta bäst själv, annars har man investerat i fel person enligt Tommy.

 

– Att göra det till ett företag, där kan vi hjälpa till. Vi pushar när det behövs. Det kan vara allt från att hjälpa till med ett hyreskontrakt till att stämma av en affärsplan. Ofta handlar det bara om att peppa. Man kan ringa när som helst om vad som helst. Vi är väldigt informella.

 

I sitt arbete träffar Tommy olika typer av entreprenörer. Han framhåller att det viktigaste i samband med en investering är känslan av att det är rätt person bakom företaget. En entreprenör måste kunna anpassa sig. Han vet att affärsplanen aldrig kommer hålla, det gör den aldrig. Det tar längre tid, det är svårt och omvärlden förändras ständigt.

 

Det är också viktigt att det finns en klar idé på hur man ska tjäna pengar, fokus ska inte bara ligga på tillväxt. Företagande handlar om att man ska vara lönsam någon gång, inte kanske vid starten, men det måste finnas en tanke på hur man ska nå dit.  

 

Idag anser Jacobson att begreppet entreprenör blivit urvattnat. De flesta kallar sig entreprenörer och många har en felaktig bild av vad det innebär. Han höjer därför ett varningens finger:  

– Många förstår inte vilket jävla slit det är. Man ser Spotifys grundare Daniel Ek träffa världskändisar men man fattar inte vad som krävdes för att komma dit.

 

Tommy fortsätter:

 

– För mig är det stendött om man direkt börjar tala om pensionsförsäkringar och om vilken lön man ska ta ut. En entreprenör ska vara beredd att dra ut i krig varje dag.

 

Idrotten har gett mycket

Tommy har varit ordförande i Djurgårdens IF Fotboll mellan 2009 och 2013, han thaiboxas och driver Stiftelsen Goodsport Foundation som sysslar med integrationsprojekt genom idrott. Idag har han blivit bekväm i alla miljöerna men minst i affärsvärlden och han tycker att det är en stor fara idag att människor bara umgås med sådana som är som de själva.

– Om du blir entreprenör är sannolikheten att dina anställda, dina kunder och dina leverantörer inte kommer från samma kvarter som du gör. Sannolikt kommer många från andra länder också.  

 

 

För Tommy Jacobson är varje dag en ny tävling. Oavsett om det kommer till investeringar eller idrott. Men roligast av allt är att få jobba med entreprenörer och se de utvecklas.

– Då känner jag att jag har lyckats.

» Visa artiklar i samma kategori