2019-03-05

20 snabba med Frida Bratt!

I februari började Frida Bratt som sparekonom hos nätmäklaren Nordnet. Hon har en gedigen bakgrund inom finansmedia och har arbetat för bland annat Svenska Dagbladet Näringsliv, Dagens Nyheter, Placera och Expressen.

1. Varför ville du bli sparekonom?

Medvetna val behövs idag när vi fått ett allt större individuellt ansvar för till exempel vår pension, samtidigt som vi har fler valmöjligheter än någonsin. Jag vill försöka bidra till att fler ifrågasätter sin bank och samtidigt guida kring och öka intresset för sparande. Det har jag gjort som ekonomijournalist i tio år, men med Nordnet som plattform får jag djupdyka i det ännu mer.

 

2. Vilken är din största last?

– Tyvärr godis. Jag är som ett barn.

 

3.Klädesplagg du aldrig skulle ta på dig?

– Alla plagg med äkta päls går bort. Det värsta jag kan tänka mig är en sån där tantkappa där typ svansen på djuret hänger kvar.

 

4. Vilken var din första aktie?

– SSAB. Hade fått för mig att bolaget skulle gynnas av högre stålpriser men vändningen dröjde och jag tappade tålamodet.

 

5. Är du troende?

– Nej.

 

6. Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– Glasögon/linser. Oddsen för att jag skulle överleva på en öde ö är inte goda som det är, men jag antar att de blir ännu sämre om jag är halvblind också.

 

7. Hur vill du tillbringa din pension?

– På en stor herrgård med min man och fem labradorer.

 

8. Bästa låten genom tiderna?

– Back to black- Amy Winehouse.

 

9. Vad var ditt drömjobb som liten?

– Journalist.

 

10 Hur ska vi få fler unga att bli sparintresserade?

–Vi måste göra det enklare och roligare, med fler tjänster som att du exempelvis sparar en krona för varje krona du konsumerar. Sedan tror jag faktiskt att fler skulle bli intresserade om de förstod hur mycket de kan påverka sin ekonomiska framtid om de gör rätt val i ung ålder. 

 

11 Bästa spartips?

– Keep it simple. Välj det du förstår dig på och välj inte produkter som någon annan paketerat åt dig- det blir ofta väldigt dyrt.

 

12. Har du någon dold talang?

– Rätt bra på att imitera.

 

13. Vem är den kändaste person du träffat?

– Fredrik Reinfeldt eller kanske Leif GW Persson?

 

14. Vilken händelse i historien vill du resa tillbaka till?

– Ingen händelse kanske men jag skulle gärna ha levt på det glada 20-talet, ett decennium då kvinnor dessutom fick rösträtt.

 

15. Hur lyder din investeringsfilosofi?

– Låter trist, jag vet, men var långsiktig. Köp och behåll.

 

16. Är utdelningar viktigt vid dina aktieköp?

– Relativt stor vikt, även om direktavkastningen inte varit enda parametern. För närvarande har jag mina investeringar uteslutande i fonder, och det har berott på mitt jobb som journalist och nu sparekonom. 

 

17. Vad är lyx för dig?

– Att kunna köpa hjälp med sådant jag kan låta andra göra, typ städa, för att frigöra tid jag exempelvis kan vara med mina barn.

 

18.Sämsta investering?

– Zink-certifikat.

 

19. Är svenska hushållen redo för räntehöjningar?

– Jag är inte säker på att vi kommer att få så många fler räntehöjningar. De räntehöjningar vi fått till följd av Riksbankens höjning i december tror jag de flesta av oss klarar, annars har banken inte gjort sitt jobb vid kreditprövningen. 

 

20. Bakgrundsbild på mobil?

– Bild på mina barn.

» Visa artiklar i samma kategori